Kai niekas nedraudžia, po atostogų vaikai į mokyklas vis dar grįžta utelėti

Po atostogų į mokyklas bei darželius sugrįžus vaikams, Lietuvoje vyksta visuotinis sveikatos patikrinimas dėl pedikuliozės (utėlėtumo). Nors parazitais apsikrėtusių vaikų skaičius neauga, specialistai pataria nedelsti ir atidžiai prižiūrėti savo vaiko sveikatą.

Utėlės darosi atsparios medikamentams, todėl jas gydyti patariama šukuojant specialiomis, tankiomis šukomis.<br>123rf.com
Utėlės darosi atsparios medikamentams, todėl jas gydyti patariama šukuojant specialiomis, tankiomis šukomis.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2017, 10:48 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 8:44 AM

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Biruta Zdanevičienė teigė, kad po kiekvieno patikrinimo atsiranda utėlėmis užsikrėtusių vaikų.

„Kiekvienais metais utelėmis užsikrėtusių asmenų skaičius išlieka panašus. Žinoma, įtaką daro ir šiai infekcijai priskiriama stigma. Utelėmis užsikrėtę asmenys neretai slepia šį susirgimą ir su juo susitvarkyti bando patys, taigi apie juos nei medicinos įstaigos, nei mes jokių duomenų neturime“, – kalbėjo specialistė.

Dažniausiai serga suaugusieji

Nors pedikuliozė gresia bet kokio amžiaus, plaukų ilgio, rasės ar socialinio sluoksnio žmonėms, daugiausia ja serga suaugusieji. NVSC duomenimis, 2016 metais Vilniaus apskrityje utėlėmis apsikrėtė 369 asmenys. Iš jų 330 suaugusiųjų (tarp jų – 144 benamiai). Vaikų sirgo 38. Tarp jų 26 moksleiviai, 11 ikimokyklinio amžiaus vaikų ir 1 nelankantis kolektyvą.

„Galvinė utėlė plačiai paplitusi visame pasaulyje. Užsikrečia visų socialinių grupių asmenys, invazijai neturi įtakos nei plaukų ilgis, nei plaukų šukavimo ar plovimo dažnis. Utėlėmis užsikrečiama sąlyčio su utėlėtais žmonėmis metu, pavyzdžiui, vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte, keičiantis drabužiais, patalyne, šukomis, šepečiais, ausinėmis.

Joms ėmus daugintis, inkubacinis laikotarpis trunka apie 7–10 dienų, esant optimaliai 32 °C temperatūrai. Tačiau šiems parazitams būtinas šeimininkas. Be jo utėlės išgyvena ne ilgiau kaip 48 valandas“, – sakė NVSC specialistė B.Zdanevičienė.

Apsisaugojimo priemonių nėra

Nors ypatingų apsisaugojimo priemonių nėra, egzistuoja keli skirtingi būdai, padedantys susidoroti su šia nemalonia ir gana dažnai gėdinga laikoma problema. Jas galima naikinti specialiais medikamentais arba mechaniniu būdu, kuomet plaukai yra šukuojami tankiomis šukomis. Teigiama, kad kovojant su parazitais veiksmingesnis yra būtent pastarasis.

„Mechaninis šalinimas šukuojant yra rekomenduojamas daugelyje šalių dėl pastaruoju metu nustatyto utėlių atsparumo medikamentams. Šis parazitų naikinimo būdas itin dažnai taikomas vaikams iki 5 metų, nėščioms ir maitinančioms motinoms, alergiškiems asmenims bei turintiems odos pažeidimų, tokių kaip įdrėskimai, dermatitas“, – sakė ji.

Į mokyklas eiti nedraudžia

Nors utėlėmis apkrėstų vaikų į darželius atvesti negalima, Lietuvos higienos norma tokių pačių reikalavimų nekelia vaikams, lankantiems mokyklą. Visgi, tėvams pernelyg baimintis nereikėtų – jeigu kasmetinio ar po atostogų atliekamo patikrinimo metu kurio nors vaiko plaukuose aptinkama utėlių, klasės vaikų tėvai yra perspėjami bei informuojami apie tai, kokių veiksmų reikėtų imtis siekiant užkirsti kelią užkrato plitimui.

„Jeigu vieno vaiko plaukučiuose aptinkami parazitai, jo tėvai yra yra perspėjami apie atsiradusią problemą. Jiems taip pat pranešama apie gydymo būdus. Tuo tarpu kitiems tėvams yra pasakoma tik tiek, kad klasėje yra rasta utėlių, tačiau, siekiant apsaugoti apsikrėtusio vaiko interesus, jo tapatybė nėra atskleidžiama.

Iš tiesų, tai greitai išsprendžiama problema, kuri, taikant tinkamą gydymo būdą, praeina per porą savaičių. Bėdų kyla tuomet, kai vaikas priklauso asocialiai šeimai. Tuomet net ir išgydžius utėles yra tikimybė, kad ši problema atsinaujins“, – sakė NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja.

Kaip teisingai šukuoti plaukus

Tam, kad iššukuotumėte plaukuose esančias utėles, juos reikia sudrėkinti 4–5 proc. acto tirpalu ir šukuoti tankiomis šukomis apie 30 min., kol pašalinamos gyvos utėlės. Plaukus šukuoti reikėtų dvi savaites kas 3–4 dienas.

Prieš atliekant šią procedūrą taip pat galite panaudoti utėlių naikinimo priemones, tačiau po to būtina plaukus išskalauti. Be to, labai svarbu iššukuotas utėles sunaikinti.

„Reikia nepamiršti sunaikinti iššukuotų utėlių. Tad po procedūros, šukos turi būti kruopščiai išplaunamos karštu vandeniu, išvalomos ir merkiamos į 4–5 proc. acto tirpalą 30 min.

Norint naudoti utėles naikinančius medikamentus (pedikuliocidus) turi būti diagnozuotas utėlėtumas. Taip pat derėtų pasitarti su vaistininku ar gydytoju. Šiam tikslui skirti medikamentai perkami vaistinėje ir naudojami griežtai laikantis medikamento vartojimo aprašymo, pateikto informaciniame lapelyje.

Kadangi gydantis pačiam kai kurias vietas sunku pasiekit, paprastai utėlės naikinamos tėvų ar globėjų bei kitų šeimos narių pastangomis. Jei panaudojus medikamentą galvos plaukuose pastebima gyvų utėlių, procesą būtina kartoti pasirenkant kitą medikamentą“, – perspėjo B.Zdanevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.