Pamiršta priemonė įveikia virusus, grybelius ir bakterijas, bet svarbu paisyti perspėjimų

Kartu sumaišius bičių virškinimo fermentą bei augalų dervą, yra gaunamas bičių pikis. Bitėms pikis yra reikalingas apsisaugoti nuo aplinkos, išvalyti avilį bei korius, o žmonės jį naudoja dėl ypatingų gydomųjų savybių.

Gydytojai bičių pikį gali išrašyti daugeliui skirtingų ligų gydyti.<br>123rf nuotr.
Gydytojai bičių pikį gali išrašyti daugeliui skirtingų ligų gydyti.<br>123rf nuotr.
Gydytojai bičių pikį gali išrašyti daugeliui skirtingų ligų gydyti.<br>123rf.com
Gydytojai bičių pikį gali išrašyti daugeliui skirtingų ligų gydyti.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 8:52 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:12 PM

Nepaisant to, kad bičių pikio nauda sveikatai yra žinoma jau tūkstantmetį, šiuolaikinis mokslas vis atranda naujų jo ypatybių. Na, o vartojamas jis gali būti pačiais įvairiausiais būdais. Bičių pikį galima kramtyti, tirpinti piene ir gerti ar naudoti kaip sudedamąją tinktūrų dalį, kurios gali būti tiek vidiniam, tiek išviršiniam naudojimui.

Gydomosios bičių pikio ypatybės

Bičių pikių vartojimas per burną padeda sustiprinti imuninę sistemą, sumažinti uždegimą. Be to, jis atlieka ir antioksidanto funkciją. Panaudojant išviršiniu būdu, pikis dezinfekuoja ir gydo žaizdas, mažina skausmą bei kovoja su grybelinėmis infekcijomis.

Gydytojai bičių pikį gali išrašyti daugeliui skirtingų ligų gydyti. Neretai jis padeda gydyti anginą, faringitą, sinusitą, otitą, tracheitą, bronchitą, plaučių uždegimą. Bičių pikis taip pat kovoja su įvairiomis virusinėmis infekcijomis, pavyzdžiui gripu, pūsleline.

Retesniais atvejais pikis yra naudojamas gastroenterologinėms ir ginekologinėms ligoms gydyti bei palengvinti dantų skausmus ir uždegimus.

Yra išskiriama net atskira gydymo rūšis – apiterapija (lot. apis – bitė + gr. therapeia – gydymas), tai gydymo ir profilaktikos metodai, kuriuose naudojami bičių produktai, įskaitant ir bičių pikį, bei iš jų pagaminti vaistiniai preparatai.

Kokiomis priemonėmis gydytis

Lietuvos apiterapeutų asociacijos narė Vilma Stankutė patvirtino, kad bičių pikis yra ypatingų gydomųjų savybių turinti priemonė. Specialistė paaiškino, kad tai – natūralus antibiotikas, prie kurio nėra priprantama, taigi, nepaisant kiek jo vartojama, žmogus atsparus teigiamam šios priemonės poveikiui netampa.

„Bičių pikis yra natūralus, gamtoje randamas antibiotikas, kurio sudėtyje yra per du šimtus įvairių augalinių ir gyvulinių junginių, organizmą paveikiančių labai plačiu spektru. Tai su pačiais įvairiausiais negalavimais kovojanti priemonė, kurios preparatus nesunku rasti kone kiekvienoje vaistinėje.

Iš tiesų, nors daugybė žmonių propolio (pikio) ekstraktą gaminasi namuose preparatą užpildami degtine, yra patariama jį įsigyti vaistinėse. Priežastis paprasta – namų sąlygomis neįmanoma išgauti maksimalios priemonės naudos, kadangi spiritas, kuriuo pikis yra užpilamas, turėtų būti ne silpnesnis nei 70 proc. ir ne stipresnis nei 80 proc.

Jei ši norma viršijama, spirite ima tirpti įvairios dervos, kurios žmogui tikrai jokios naudos neatneš. Be spiritinio tirpalo galima rasti ir įvairių kapsulių, tablečių, miltelių, tad preparatų pasirinkimas iš tiesų labai didelis“, – kalbėjo apiterapeutė.

Kaip gydytis

Gydytis bičių pikių nesudėtinga. Jeigu preparatą perkate vaistinėje, pakanka sekti informaciniame lapelyje nurodytomis instrukcijomis. Tačiau yra ir kitų metodų padedančių ne tik gydyti jaučiamus simptomus, bet ir užkirsti kelią ligai.

„Neretai girdime, kad mamos savo atžaloms bičių pikio aliejumi patepa nosytes ir šnervių vidų. Taip yra sustiprinama vaiko imuninė sistema, be to, prieš patekdamos į organizmą, bakterijos ir virusai kvėpuojant nusėda būtent ant propolio, kuris juos naikina.

Taip pat gydytis galima propolį tirpinant stiklinėje pieno ir geriant. Šis gėrimas padeda nuo kosulio, o kelių spiritinio tirpalo lašų įlašinimas į stiklinę vandens padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų. Tik nereikia nustebti, kad stiklinės sienelės apsiblausia, o vanduo tampa baltas – būtent tai ir įrodo, kad įsigytas bičių pikis yra tikras.

Spiritinę tinktūrą taip pat galima naudoti žaizdoms dezinfekuoti, įvairių odos ligų simptomams lengvinti. Pikyje gausu antibakterinių savybių, taigi jis užkerta kelią infekcijoms, skatina gijimą“, – aiškino V.Stankutė.

Kiek laiko vartoti

Bičių pikio nepatariama vartoti ilgiau nei mėnesį be pertraukos. Po kiekvieno mėnesio derėtų padaryti bent dviejų trijų savaičių pertrauką. Pasak specialistės, taip yra mažiau alinamas organizmas, jam leidžiama pailsėti. Po pertraukos vartojimo kursą galima kartoti.

Taip pat nederėtų pamiršti prieš vartojimą pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininkų. Pikio nederėtų vartoti asmenims, kurie yra alergiški bičių produktams.

Vaikai, nėščios moterys ir kūdikiai turėtų vengti spiritinių pikio tinktūrų vartojimo per burną, tačiau jos puikiai tinka išviršiniam panaudojimui. Propolio taip pat nederėtų duoti jaunesniems nei 3 metų amžiaus vaikams, nes jie patiria stiprios alerginės reakcijos riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.