Žinoti būtina: keli požymiai padės atskirti peršalimą nuo gripo

Daugelis žmonių painioja peršalimą ir gripą, o tokiais atvejais ima grėsti gripo komplikacijos, mat vartojant netinkamus medikamentus, kyla grėsmė sulaukti pakartotinių susirgimų ir pan.

Peršalimui ir gripui būdingi panašūs simptomai, pavyzdžiui, gerklės skausmas, sloga, silpnumas, kosulys. Tačiau nors abiejų ligų kilmė yra virusinė, gripas ir peršalimas yra skirtingos ligos, tad skiriasi ir jų gydymo būdai.<br>123rf nuotr.
Peršalimui ir gripui būdingi panašūs simptomai, pavyzdžiui, gerklės skausmas, sloga, silpnumas, kosulys. Tačiau nors abiejų ligų kilmė yra virusinė, gripas ir peršalimas yra skirtingos ligos, tad skiriasi ir jų gydymo būdai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2017, 8:13 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 4:23 PM

Peršalimui ir gripui būdingi panašūs simptomai, pavyzdžiui, gerklės skausmas, sloga, silpnumas, kosulys. Tačiau nors abiejų ligų kilmė yra virusinė, gripas ir peršalimas yra skirtingos ligos, tad skiriasi ir jų gydymo būdai.

Todėl turite atsiminti šiuos esminius skirtumus.

 5 esminiai skirtumai

1. Peršalimas, arba ūmi virusinė viršutinių kvėpavimo takų infekcija, tai dažnai pasitaikanti virusinė infekcinė liga. Ypač didelis šios ligos protrūkis būna keičiantis sezonams, atšalus orams. Peršalimo virusų skaičiuojama keli šimtai.

Tuo tarpu, gripas – tai ūminė infekcija, kuri gali būti A, B arba C viruso tipo. Šia liga labai lengva apsikrėsti, ji greitai plinta. Gripo epidemijos dažniausiai pasitaiko šaltuoju metų laiku, tačiau liga nedingsta ir kitais sezonais. 

2. Peršalus karščiavimas yra nežymūs. Tuo tarpu, susirgus gripu temperatūra dažniausiai pakyla daugiau nei 38 °C.

3. Gripo pradžia dažniausiai būna staigi. Tuo tarpu, peršalimo simptomai atsiranda pamažu.

4. „Gripuojant“ vargina stiprus viso kūno silpnumas, sąnarių ir raumenų, akių ir galvos skausmai, sumažėjęs apetitas, o peršalus pirmiausia atsiranda nežymus gerklės skausmas, kuris gali būti lydimas slogos, užgultos nosies, čiaudulio, kosulio ir bendro silpnumo.

5. Gripo simptomai intensyviai jaučiami apie tris pirmas dienas, o pati liga, jei neatsiranda komplikacijų, trunka iki savaitės. Peršalimo eiga tolygesnė, jei neatsiranda komplikacijų, praeina taip pat iki savaitės.

Gydimas panašus, bet...

Dažniausiai gripo ir peršalimo gydymas yra panašus. Susirgus gripu rekomenduoja gulėti lovoje, vartoti daug skysčių. Ypač tinka įvairios šiltos arbatos.

Tačiau skirtingai nei peršalimas, gripas yra daug rimtesnė liga, gresianti komplikacijomis, tokiomis kaip bronchitas, virusinis plaučių uždegimas, ausų uždegimas, laringitas, virusinė pneumonija. Be to, gripas pavojingas sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, astma. Ignoruojant gripo simptomus galima net sunki širdies būklė – miokarditas.

Gripas gali būti gydomas antivirusiniais vaistais, natūralios kilmės ir homeopatiniais antivirusiniais preparatais.

Peršalus ar sergant gripu taip pat svarbu vartoti pakankamai vitaminų A, C, E ir D.

Peršalus dažniausiai pakanka tik simptomų palengvinimo, pavyzdžiui, skaudančiai gerklei gali padėti įvairūs kompresai, čiulpiamosios pastilės arba purškiami preparatai. Jie gali padėti sumažinti skausmą, dezinfekuoti. 

Nepamirškite prevencijos

Norint išvengti peršalimo ligų, labai svarbu stiprinti imuninę sistemą. Tam reikalinga visavertė mityba, reguliarus fizinis krūvis, pakankamas miegas. Dažnai vartojama kava, alkoholis, rūkymas, badavimas, nepakankama mityba, antsvoris silpnina organizmo atsparumą.

Sezoniniai pokyčiai turės mažiau įtakos sveikatai, jei organizme pakaks cinko, seleno, kalcio ir kitų gyvybiškai svarbių mikroelementų.

Šių ligų galima išvengti, tik reikėtų vengti kontakto su sergančiuoju, kosint ar čiaudint prisidengti veidą, plauti rankas, vengti didesnių žmonių susibūrimo vietų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.