Žinodamos šią informaciją moterys gali išgelbėti vyrų gyvybę

Žinoma, prostatos vėžys nėra moterų liga, tačiau kone kiekviena moteris susiduria su šiuo susirgimu per mylimą vyrą, artimuosius, draugus. Net vienas iš 7 vyrų serga šia, dažnai besimptome, vėžio forma. Daugelis jų – vyresni nei 65 metų vyrai, bet tai nėra taisyklė, kurios visuomet galima laikytis, todėl tiek vyrams, tiek kiekvienai moteriai būtina žinoti keturis pagrindinius dalykus, aprašytus prevention.com.

Nors prostatos vėžys – vyrų liga, kiekviena moteris privalo apie ją žinoti.<br>123rf nuotr.
Nors prostatos vėžys – vyrų liga, kiekviena moteris privalo apie ją žinoti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 1:14 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:38 AM

1. Dauguma vyrų nepatiria jokių simptomų

Tiesa, kad vėlyvos stadijos prostatos vėžys gali sukelti problemų šlapinantis, lemti kraują šlapime, erekcijos sutrikimus arba, ligai itin pažengus į priekį ir išplitus į kaulus, krūtinės, nugaros ar klubų skausmą. Vis dėlto, daugelis vėžio atvejų neturi visiškai jokių simptomų, todėl kiekvienas vyras turėtų reguliariai tikrintis sveikatą.

2. Visi vyrai turi kreiptis dėl patikrinimo

Šiandien kiekvienas 50 metų sulaukęs vyras turėtų kreiptis į medikus tam, kad būtų patikrintas dėl prostatos vėžio. Jeigu asmuo priklauso tam tikrai rizikos grupei, pavyzdžiui, šia liga yra sirgę giminaičiai, patikra turėtų būti pradėta gerokai anksčiau – sulaukus 40-ies.

Kraujo tyrimo metu yra nustatomas prostatai specifinio antigeno (PSA) kiekis kraujyje. Tačiau išvydus aukštą antigeno kiekį nederėtų iš karto išsigąsti – tik 25 proc. vyrų, kurių PSA kiekis kraujyje yra padidėjęs iš tikrųjų serga prostatos vėžiu. Be to, net jeigu biopsijos atsakymas teigiamas, liga gali vystytis itin lėtai.

Verta žinoti, kad žemesnis nei 4 kraujo tyrimo rezultatas yra laikomas normaliu. Jeigu PSA riba neviršija 2,5 yra prašoma sugrįžti po poros metų pakartotiniam tyrimui, o jeigu tyrimo rezultatas yra tarp 2,5 ir 4, jį pakartoti reikėtų po vienerių metų. Atlikus pakartotinį tyrimą yra stebima kaip šie skaičiai pasikeitė ir, pastebėjus didesnį nei 0,7 procento išaugimą, gali būti skiriama biopsiją.

3. Ne visiems sergantiems prostatos vėžiu reikia gydymo

2013 m. Harvardo universiteto mokslininkai ištyrė, kad net 70 proc. prostatos vėžio atvejų yra mažos rizikos, tai reiškia, kad net ir be gydymo jie auga taip lėtai, kad niekuomet netaps pavojingais gyvybei, tačiau, dėl visa ko, jų sveikata yra reguliariai tikrinama dėl galimo paūmėjimo.

Daugeliui lėtinę prostatos vėžio formą turintiems vyrams atidus būklės stebėjimas yra patrauklesnis nei gydymas skiriant chemoterapijos kursą ar atliekant operaciją, kadangi toks invazinis gydymas gali turėti rimtų pasekmių, pavyzdžiui, impotenciją.

4. Vėžiui galima užkirsti kelią

Egzistuoja tyrimai, įrodantys, kad riebaus maisto atsisakymas gali padėti užkirsti kelią prostatos vėžio atsiradimui ir vystymuisi. Ypač naudinga atsisakyti gyvulinės kilmės riebalų ir pieno gaminių.

Taip pat reikėtų sumažinti suvartojamo alkoholio kiekį. Kanadoje atliktas tyrimas parodė, kad pakanka išgerti vos 2 alkoholinius gėrimus per dieną tam, kad rizika susirgti prostatos vėžiu išaugtų 23 procentais.

Tuo tarpu, seksualinis aktyvumas įtakos šios ligos atsiradimui neturi. Nesvarbu, ar asmuo yra itin aktyvus lytiškai, ar seksu neužsiiminėja visiškai. Įrodyta ir tai, kad vyrai, kuriems atlikta vazektomija, niekuo nesiskyrė nuo tų, kuriems ši procedūra atlikta nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar debatų dalyviai supranta, kur kandidatuoja?