Nepakliūkite virusams į nagus: jų išvengti galima keliomis paprastomis priemonėmis

Gripo epidemija jau apėmė daugiau net trečdalį šalies. Ar sveikiesiems dar įmanoma apsisaugoti? Tiek besistengiantiems išvengti viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, tiek ir gripu gydytojai pataria atkreipti dėmesį į mitybą – vartoti medų, vaisius ir daržoves bei nepamiršti naminio vištienos sultinio.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2017, 5:06 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:24 PM

Teisingai besimaitinant tikimybė susirgti yra 2-3 kartus mažesnė, mat nepakankamą maisto medžiagų ir vitaminų kiekį gaunantis organizmas nusilpsta, imunitetas pablogėja, tad žmogus tampa vis mažiau atsparus puolančioms bakterijoms.

Deja, sveika mityba neužtikrina visiško atsparumo ligoms, tad pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, prieš pradedant vartoti vaistus, rekomenduojama nepamiršti maisto produktų, padedančių kovoti su peršalimu. Štai naudingiausiųjų penketukas.

1.Vištienos sultinys. Naminis vištienos sultinys ligoniui duodamas ne šiaip sau – vištienoje yra aminorūgšties cisteino, kuris skystina gleives, palengvina atsikosėjimą, todėl itin naudingas sergant kvėpavimo takų, ausų – nosies – gerklės ligomis. Norint gauti organizmui reikalingo cisteino, galima valgyti ir pačią vištieną, tačiau sergančiam žmogui būtina vartoti kuo daugiau skysčių, be to, karščiuojant pradingsta apetitas, tad geriausiai ligoniui tinka sultinys

2. Citrusiniai vaisiai. Kovai su peršalimu pasitelkiamas vitaminas C dažniausiai vartojamas įsimetant griežinėlį citrinos į arbatą. Nors citrinoje išties gausu vitaminų, turbūt retas gali sukramtyti daugiau nei vieną skiltelę. Tačiau reikia nepamiršti ir kitų citrusinių vaisių – apelsinų, mandarinų ar greipfrutų. Juos ligoms „kimbant“ valgyti yra taip pat naudinga, be to – daug skaniau nei citriną.

3.Daržovės. Peršalę ir apetitą praradę žmonės nepelnytai pamiršta pagrindinį vitaminų šaltinį – daržoves. Su bakterijomis kovojančių vitaminų A, C ir E daugiausia galima rasti žaliose daržovėse: špinatuose, brokoliuose, žaliojoje paprikoje. Šių vitaminų gausu ir moliūguose, morkose, raugintuose kopūstuose. Medų kabinkite šaukšteliu ir užgerkite arbata

4.Medus. Dėl baktericidinių savybių rekomenduojamą bičių dovaną vartoja daugelis peršalusių žmonių, tačiau nemaža jų dalis tai daro netinkamai. Karštoje temperatūroje medus praranda gydomąsias savybes, tad jo nereikėtų įmaišyti į arbatą ar kitą karštą gėrimą. Be to, ištirpinus medų aukštesnėje nei 35 laipsnių temperatūroje, jame gaminasi kancerogenas – oksimetilfurfurolas. Medų valgyti sveikiausia atskirai, kabinat šaukšteliu ir užsigeriant arbata.

5.Česnakas. Gydomąjį ir antioksidantinį poveikį turintį česnaką rekomenduojama vartoti šviežią. Nors kai kurie gurmanai jį valgo skiltelėmis ar net spaudžia sultis, jo gydomosios savybės nepradings, jei susmulkintą česnaką vartosite su kitais produktais. Be to, česnakas gydo ir išoriškai – skilteles galima uostyti, o česnakų aliejumi tepti nosies sritį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.