Patvirtinta: mažutė uoga gali apsaugoti net nuo vėžio

Spanguolės – vienas sveikiausių maisto produktų. Jose gausu maistinių medžiagų, antioksidantų bei skaidulų. Spanguolės mažina šlapimo takų infekcijos riziką, gerina imuninės sistemos darbą ir apsaugo nuo kai kurių vėžio formų.

Spanguolės – vienas sveikiausių maisto produktų. Jose gausu maistinių medžiagų, antioksidantų bei skaidulų.<br>A. Srėbalienė
Spanguolės – vienas sveikiausių maisto produktų. Jose gausu maistinių medžiagų, antioksidantų bei skaidulų.<br>A. Srėbalienė
Daugiau nuotraukų (1)

www.rinkosaikste.lt

2017-02-12 06:30, atnaujinta 2017-04-10 06:49

Lietuviškų uogų veislėms pirmenybę teikiantys šalies sodininkai gali džiūgauti –patvirtintos pirmosios lietuviškos paprastosios spanguolės veislės. Tarptautiniai ekspertai ištyrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Kauno botanikos sodo išvestas penkias naujas spanguolių veisles ir patvirtino jas kaip pirmąsias mūsų šalyje išvestas paprastosios spanguolės veisles.

Iš ypatingos kolekcijos

Veislės ištirtos Lenkijos Centrinėje naudojamųjų augalų veislių bandymų tarnyboje. Čia buvo išsiųsti penki klonai, išskirtiniai augalų pavyzdžiai, pasirinkti iš daugiau nei šimto pavyzdžių, esančių VDU Kauno botanikos sodo Pomologinių kolekcijų sektoriaus spanguolių kolekcijoje.

Ši kolekcija unikali bei didžiausia tokia ne tik Lietuvoje, bet ir artimiausiose Europos šalyse. Jos pavyzdžius botanikos sodo mokslininkai du dešimtmečius rinko šalies aukštapelkėse: Žuvinto, Čepkelių, Kamanų rezervatuose, Velniabalės pelkėje Zarasų rajone, Gervėčių pelkėje Utenos rajone ir kitose vietose. Šiai kolekcijai 2008 m. suteiktas Lietuvos Nacionalinių augalų genetinių išteklių kolekcijos statusas.

Du autoriai

Ekspertai ištyrė ir patvirtino penkias spanguolių veisles: „Reda“, „Vita“, „Amalva“, „Žuvinta“ ir „Vaiva“. Šių uogų autoriai – VDU Kauno botanikos sodo mokslininkai prof. dr. habil. Remigijus Daubaras ir dr. Laima Česonienė.

„Siekiant įteisinti naujas veisles privalu pereiti tarptautinį patikrinimą, kurį vykdo centralizuoti centrai Europoje. Mūsų spanguoles patvirtino centras Lenkijoje – jame mažiausiai ketverius metus augalai yra tiriami, vertinami pagal išskirtinumo, stabilumo ir vienodumo kriterijus“, – pasakojo R. Daubaras.

Pranoksta amerikietiškas

Anot tyrėjų, lietuviškos spanguolės ir mūsų šalyje paplitusios amerikietiškos pagrindiniais biologiškais aktyviais medžiagų (cukrų, antocianinų, organinių rūgščių) kiekiais mažai skiriasi. Vis tik lietuviškosios veislės turi pranašumą – jos pasižymi išskirtinėmis skonio savybėmis ir didesniais aromatinių medžiagų kiekiais.

Ir maistas, ir vaistas

„Liaudies medicina jau seniai pripažįsta spanguolę ne tik kaip maistą, bet ir kaip vaistinį augalą, nes ji turi organinių rūgščių, tokių kaip benzoinė rūgštis, kuri naikina bakterijas – būtent dėl jos spanguolę galima konservuoti nenaudojant cukraus. Jos taip pat turi kitų junginių, pasižyminčių priešvėžinėmis, antioksidacinėmis savybėmis, tinka ir peršalimui gydyti – tai tikrai vertinga uoga“, – apibendrina L. Česonienė.

Derlingos

Ilgus metus tirdami spanguoles botanikos sodo atstovai džiaugiasi, kad jų atliekamas darbas naudingas ne tik moksliškai. Jų veikla suteikė praktikoje pritaikomų galimybių ūkininkams bei uogų augintojams mėgėjams. Lietuviškos spanguolių veislės pasižymi dideliu derlingumu ir viename kvadratiniame metre vidutiniškai užauginama nuo 1,5 iki 2,8 kilogramo uogų (apie 3–4 l/m2). Vienos uogos svoris svyruoja nuo 0,8 iki 1,1 gramo.

„Pavyzdžiui, amerikietiškos spanguolės yra auginamos didelėse pramoninėse plantacijose ir puikiai tinka perdirbimui. O štai mūsų lietuviškų veislių uogos pasižymi ypatingu aromatu ir gali būti labai paklausios konditerijoje, desertuose – skonių skirtumas bus tikrai juntamas“, – paaiškino prof. R. Daubaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.