Ši liga gali išardyti jūsų šeimą, o išvengti jos galima visiškai paprastai

Darna šeimoje yra labai svarbi tiek emocinei, tiek fizinei jos narių sveikatai. Sutuoktinių santykiams ėmus klibėti vienoje srityje, kitose taip pat atsiranda spragų, nesutarimų. Ne paslaptis, kad šių nesutarimų gana dažnai tampa poros lytinio gyvenimo pokyčiai, kurie stebimi tiek po gimdymo, tiek bėgant metams.

Šlapimo nelaikymas – liga, kurią gydyti yra būtina.<br>123rf nuotr.
Šlapimo nelaikymas – liga, kurią gydyti yra būtina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Feb 22, 2017, 7:52 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:31 PM

Tokių nusiskundimų turi kas trečia gimdžiusi moteris, iš kurių ketvirtadalis skundžiasi suprastėjusiu seksualiniu gyvenimu, nepasitikėjimu savimi, įvairiomis emocinėmis problemomis.

Specialistai įsitikinę, kad atsakymas, kodėl vyksta šie pokyčiai yra gana paprastas – tai dėl įvairių veiksnių atsiradęs šlapimo nelaikymas. Pasak medikų, tai vis dar mitais apipinta liga ir, nepaisant to, kad jai nesunkiai gali būti užkertamas kelias, sergamumas šlapimo nelaikymu nemažėja.

Ligas yra būtina gydyti

Pasak VšĮ „Inkocentras“ direktorės Jurgos Misevičienės, šlapimo nelaikymas – tai ne tik liga, bet ir psichologinis, socialinis bei fizinis diskomfortas, kuris daro įtaką tiek fizinei, tiek psichologinei moters sveikatai. Taip pat dėl šios ligos nukenčia socialinis ir seksualinis gyvenimas, o negydoma problema gali turėti rimtų komplikacijų.

„Retai girdime kalbant apie šlapimo nelaikymo problemą, kadangi šią ligą vis dar supa stigma, ja sergantys asmenys jaučia gėda prasitarti medikui ir todėl su ja susidoroti bando patys. Kiti galvoja, kad šlapimo nelaikymas yra normalus reiškinys senstant ar pagimdžius daugiau nei vieną vaiką.

Vis dėlto, tai netiesa. Nepaisant vaikų skaičiaus ar amžiaus, šlapimo nelaikymas išlieka liga, kurią reikia gydyti. Žinoma, tokie faktoriai kaip amžius, gimdymas ir nėštumas, klimakterinis periodas, rūkymo sukeliamas kosulys bei antsvoris daro tiesioginė įtaką pūslei ir didina spaudimą dubens srityje, dėl kurių gali nusileisti gimda, šlapimo pūslė ir dėl to išsivystyti šlapimo nelaikymas.

Taip pat nereikėtų pamiršti, kad net ir vienas ar du lašeliai šlapimo, išsiskyrę kosėjant, juokiantis ar fizinio aktyvumo metu yra ligos požymis. Visai nesvarbu, kad ši problema yra laikoma savaime vykstančiu procesu – ji vis tiek turi būti sprendžiama“, – kalbėjo specialistė.

Pradėti reikia nuo prevencijos

Klinikos „Grožio chirurgija“ gydytojas akušeris-ginekologas Artūras Šalaševičius tikino, jog labai svarbu ne tik problemos gydymas, bet ir veiksminga jos prevencija. Laimei, egzistuoja ne vienas būdas, leidžiantis užkirsti kelią šlapimo nelaikymo atsiradimui.

„Įvairių fiziologinių pokyčių, pavyzdžiui, nėštumo, metu, moters organizmas intensyviai ruošiasi kūdikio atėjimui į pasaulį. Minkštėja dubens audiniai, vaisiui augant yra spaudžiama šlapimo pūslė ir kiti vidaus organai, gimdymo metu tempiasi raiščiai, platėja makštis.

Visa tai gali sukelti vėlesnį diskomfortą, kuris gali pasireikšti oro patekimu į makštį lytinių santykių metu, malonumo sumažėjimu, šlapimo nelaikymu ir kitomis problemomis, tiesiogiai darančiomis įtaką moters gyvenimo kokybei.

Laimei, egzistuoja ne vienas metodas, kaip užkirsti kelią šių problemų atsiradimui ar netgi gydyti nesmarkiai pažengusias jų formas.

Labai svarbu pabrėžti kėgelio pratimų svarbą. Tai makšties ir dubens raumenis stiprinantys pratimai, kurie padeda kovoti ne tik su makšties išplatėjimu, bet ir šlapimo nelaikymo problema“, – aiškino akušeris-ginekologas A.Šalaševičius.

Gydytojui antrino ir J.Misevičienė. Specialistė teigė, kad taip pat labai svarbu pasirūpinti sveika gyvensena: nerūkyti, vengti vidurių užkietėjimą sukeliančių patiekalų bei maisto produktų, gerti pakankamai vandens.

„Kiekvienas asmuo per dieną turėtų išgerti apie 30 ml vandens vienam kūno svorio kilogramui. Taip galima užtikrinti ne tik gerą skysčių pusiausvyrą organizme, bet ir sumažinti vidurių užkietėjimo tikimybę, neleisti susidaryti rūgštingam šlapimui, kuris graužia šlapimo pūslės sieneles ir šlaplę“, – aiškino ji.

Nesigydymas gali baigtis skyrybomis

Atliktas nuomonės tyrimas atskleidė, kad net kas antra su intymiomis sveikatos problemomis susidūrusi moteris kenčia dėl prastesnės ne tik fizinės, bet ir emocinės savijautos. Jos jaučiasi susikausčiusios lytinių santykių metu, nemano esančios patrauklios priešingai lyčiai.

Tokios moterys taip pat jaučiasi kaltos dėl nekokybiškų lytinių santykių, netiki galinčios susirasti gyvenimo partnerį, nepasitiki savo sugebėjimais profesinėje srityje, jau nekalbant apie fizinius simptomus, kuriuos sukelia šlapimo nelaikymo problema.

Dėl šių priežasčių poros santykiuose atsiranda nesutarimai, moterys ima vengti lytinių santykių, o dėl to kenčia abu poroje esantys asmenys. Nesprendžiama problema gali išaugti į daug rimtesnius nesutarimus, kurie taip pat gali lemti išsiskyrimą.

„Jeigu poroje staiga dingsta intymumas, dėl to nukenčia dviejų žmonių tarpusavio santykis. Dėl makšties audinių išplatėjimo ar šlapimo nelaikymo moteris ima vengti lytinio suartėjimo su vyru, o jam įvykus yra nejaučiamas pasitenkinimas. Žinoma, tai sukelia stresą ir antrai pusei, pamažu imama tolti vienas nuo kito.

Be to, tinkamai negydant šios problemos bei naudojant netinkamas priemones sugerti šlapimui atsiranda ir daugiau sveikatos problemų. Dėl nuolatinės drėgmės gali pradėti šusti oda, smarkiai padidėja bakterinės vaginozės, grybelinių infekcijų, bėrimų, gleivinės sudirgimo ir alergijų rizika.

Todėl svarbu ne tik siekti užkirsti kelią ligai prevenciniais metodais, bet ir nebijoti kreiptis į medikus, jeigu problema, vis dėlto, pasireiškė. Tai tikrai neturėtų kelti gėdos ar diskomforto. Taip pat svarbu šio sveikatos sutrikimo nesunormalizuoti – tiek šlapimo nelaikymas, tiek makšties išplatėjimas gali būti sėkmingai išgydomi, tačiau tam reikia pacientų pasitikėjimo medikais“, – sakė klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja-dermatovenerologė Natalija Jasaitienė.

Gydymas – greitas ir neskausmingas

Pastebėta, kad beveik penktadalis su intymiomis problemomis susidūrusių moterų apie jas vengia kalbėti ir mano, jog jos yra neatsiejama gyvenimo dalis, kuriai nereikia gydymo. Kas trečia mano, kad vienintelis būdas jas išspręsti yra invazinis ir reikalauja chirurginės intervencijos.

Gydytoja-dermatovenerologė Natalija Jasaitienė džiaugėsi, kad realybė – visai kitokia. Šiandien visas šias problemas galima spręsti pasitelkiant lazerį, kuris ne tik užtikrina stangresnę ir siauresnę makštį, bet kartu padeda išspręsti ir šlapimo nelaikymo problemą neinvazinės ir visiškai neskausmingos procedūros metu.

„Makšties atjauninimas lazeriu – tai neinvazinė ir neskausminga procedūra. Jos metu lazerio spindulys veikia makšties gleivinę, suaktyvindamas makšties sienelės jungiamojo audinio kraujotaką ir skatindamas kolageno – kuris yra atsakingas už šio audinio stangrumą, elastingumą bei atsinaujinimą – gamybą.

Procedūros metu atstatoma natūrali makšties drėgmė, susiaurinamas jos spindis, grąžinamas makšties jautrumas lytinių santykių metu bei sustangrinamos vidinės lytinės lūpos. Ši procedūra grąžina moterims pilnavertį gyvenimą ir pasitikėjimą savimi, o gydymą derinant su sąžiningai atliekamais Kėgelio pratimais – pasiekiamas maksimalus rezultatas“, – kalbėjo klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatovenerologė N.Jasaitienė.

Medikei pritarė ir J.Misevičienė, kuri pabrėžė, kad problemą yra būtina spręsti.

„Ne veltui egzistuoja posakis, kad esant nelaimingai moteriai, nelaiminga ir šeima. Todėl visuomet sakau, kad ne bėda yra nelaikyti šlapimo – bėda yra jo negydyti“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.