Siunčia perspėjimą visų daugiabučių gyventojams dėl mirtinos infekcijos

[[ge:lrytas:lrytas:372281]]

Prevenciniai termošokai bus pradėti vykdyti nuo rytojaus, ketvirtadienio, 12 valandos iki 23 valandos. Juos atlikti įpareigotos trys įmonės: „Vilniaus energija“, „Baltrema“ ir „Vilniaus valda“.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Prevenciniai termošokai bus pradėti vykdyti nuo rytojaus, ketvirtadienio, 12 valandos iki 23 valandos. Juos atlikti įpareigotos trys įmonės: „Vilniaus energija“, „Baltrema“ ir „Vilniaus valda“.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Mar 15, 2017, 12:05 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:05 PM

Trijuose Vilniaus daugiabučiuose Lazdynų, Žirmūnų ir Šiaurės miestelio mikrorajonuose, kuriuose nustatyta ar įtariama vandens sistemų tarša Legionella bakterijomis, penktadienį ir savaitgalį buvo vykdomi terminiai šokai.

Operacijos vadovas Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSV) direktoriaus pavaduotojas Raimondas Vaidginas patvirtino, kad Vilniuje iš viso mirė trys žmonės, kurie mirties momentu sirgo legionierių liga (legionierių liga – tai viena plaučių uždegimo formų, kurią sukelia bakterija Legionella pneumophila ir giminingos bakterijos. – Red.). Tačiau tik viena pacientė mirė būtent dėl legionelių sukeltos ligos, o ne papildomų komplikacijų. Pasak jo, reikia laukti tolesnių tyrimų, galinčių patvirtinti ar atmesti šią konkrečią mirties priežastį.

Pasak R.Vaidgino, po tyrimo, be kita ko, paaiškės, kas konkrečiai atsakingas už susidariusią padėtį.

Generalinė prokuratūra prieš kelias dienas pranešė, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo (Baudžiamojo kodekso 132 str.). Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus AVPK Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba, tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybėje vėl buvo sušauktas Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis dėl karšto vandens saugos užtikrinimo ir legioneliozės prevencijos priemonių Vilniuje.

Termošokai – visame mieste

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Darulis trečiadienį pranešė, kad visuose Vilniaus rajonuose bus vykdomi prevenciniai termošokai.

„Savaitgalį ir pirmadienį infekuotuose namuose legionelių židiniai likviduoti. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tiria vandenį, po 10 dienų sulauksime atsakymų. Po to bus nuspręsta dėl tolesnių veiksmų.

Taip pat nutarta visuose Vilniaus rajonuose atlikti prevencinius termošokus. Bus reikalaujama, jog pastatus prižiūrinčios įmonės užtikrintų, kad termofikacinio vandens temperatūra pasiektų 80 laipsnių“, – kalbėjo A.Darulis.

Jis pridūrė, kad Valstybinė energetikos inspekcija įpareigojama persvarstyti, kaip prižiūrimi pastatai. Tiesa, kol kas neaišku, kas apmokės ir kiek kainuos legionelių prevencija visame mieste.

Prevenciniai termošokai bus pradėti vykdyti nuo rytojaus, ketvirtadienio, 12 valandos iki 23 valandos. Juos atlikti įpareigotos trys įmonės: „Vilniaus energija“, „Baltrema“ ir „Vilniaus valda“.

„Tai suteiks galimybę visiems nuleisti vandenį. Kad termošokas būtų veiksmingas, būtina termofikacinio vandens tiekimo metu leisti vandenį. Iš viso tai bus daroma 7 paras, kiekvieną dieną nuo 12 iki 23 valandos.

Termošoko metu bent 5 minutes iš kranų turi bėgti karštas vanduo. Namo administratoriai yra įpareigoti apie tai pranešti kiekvienam namo gyventojui.

Ekstremali situacija kol kas neatšaukiama. Šiuo metu mums svarbiausia žmonių sveikata, o apie kainas pagalvosime vėliau“, – kalbėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas R.Vaidginas.

Pasak jo, bus pasirūpinta ir teisės aktų pakeitimais, kad ateityje tokie atvejai nepasikartotų.

Daugiau nei 100 objektų infekuoti

Pirmadienį NVSC vykusiame pasitarime dalyvavo Ekstremaliųjų situacijų ir Užkrečiamųjų ligų centrų atstovai, jie pasiūlė tokį tolesnį veiksmų planą: atlikus termošokus, ištirti vandenį pirmą, dešimtą dieną po procedūros ir paskui tai kartoti tris mėnesius kas dvi savaites.

Taip pat buvo nuspręsta, kad operacijos vadovas turėtų pateikti siūlymą dėl visų Vilniaus daugiabučių gyvenamųjų namų vandens patikrinimo. Pasak R.Vaidgino, akredituotose laboratorijose kol kas buvo atlikta daugiau nei tūkstančio daugiabučių namų karšto vandens savikontrolės tyrimai.

Jie atskleidė, kad net 12,5 proc. ištirtų objektų karšto vandens sistemose buvo aptikta legionelių, tačiau tokie reguliariai atliekami tyrimai leidžia užtikrinti ir tam tikrą prevenciją. „Panašu, kad vieni namai yra prižiūrimi geriau, kiti prasčiau. Kol kas buvo ištirtas daugiau nei tūkstančio pastatų šiltas vanduo.

Tyrimai parodė, kad net daugiau nei šimto objektų karšto vandens sistemose yra šių bakterijų, tačiau panikuoti nereikėtų, nes savikontrolės tyrimai užtikrina ir profilaktinius termošokus. Taip pat nederėtų bijoti, kad bakterijos iš vieno namo pereis į kitą. Tai neįmanoma, nes kiekvienas namas turi savą karšto vandens sistemą“, – gyventojus ramino R.Vaidginas.

Po susirinkimo vykusios spaudos konferencijos metu buvo patvirtinta, kad Vilniuje ekstremali padėtis kol kas nėra atšaukiama, nes neaišku, ar vandens sistemų dezinfekavimo darbai buvo įvykdyti sėkmingai. Šių darbų ataskaitos turėjo būti pateiktos antradienį iš ryto.

Liga primena gripą

Portalas lrytas.lt primena, kad namų, kuriuose buvo nustatyta vandens tarša, galimai legioneliozės simptomus pajutę gyventojai turi teisę kreiptis į šeimos gydytojus, kurie skirs šlapimo tyrimą legionelių antikūnams nustatyti. Šie tyrimai yra kompensuojami valstybės, tačiau gali būti skiriami tik simptomus pajutusiems žmonėms.

Legionierių ligos simptomai gali priminti gripo simptomus. Tai plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta.

Pirmieji simptomai gali priminti gripą: pasireiškia karščiavimas, silpnumas, vystosi kosulys, gali būti viduriuojama. Liga gydoma naujausios kartos antibiotikais, o ja susirgti rizikuoja silpną imuninę sistemą turintys asmenys.

Legionelės plinta per vandens dulksną (aerozolius) dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat visuose vartotojų čiaupuose būtų palaikoma ne žemesnė nei 50 laipsnių temperatūra, pažymi visuomenės sveikatos specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.