Absurdiškiau nebūna: noras už dyką sutaisyti dantis globojamiems seneliams apkarto

Kai gydytoja odontologė Eglė Vindašiūtė-Narbutė grįžo iš misijos Afrikoje, kurioje kartu su specialistų komanda savanoriavo taisydami vietinių gyventojų dantis, įkvėpta šios kelionės ir joje patirtų išgyvenimų ji nusprendė labdaros akciją surengti ir Lietuvoje. Suprasdama, kaip gali būti sunku vyresnio amžiaus asmenims įsigyti reikalingas dantų plokšteles, savo „Facebook“ paskyroje specialistė paskelbė atvirą kvietimą odontologams, kuriuo skatino prisidėti prie šios akcijos.

Lietuvos Respublikos odontologų rūmai uždraudė toliau vykdyti šios akcijos veiklą ir pagrasino, kad nutarimo neklausantys odontologai gali rizikuoti netekti licencijų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Lietuvos Respublikos odontologų rūmai uždraudė toliau vykdyti šios akcijos veiklą ir pagrasino, kad nutarimo neklausantys odontologai gali rizikuoti netekti licencijų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 6:20 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:24 AM

Deja, nepaisant didelio skaičiaus savanoriais sutikusių tapti odontologų, buvo susidurta su kliūtimi. Lietuvos Respublikos odontologų rūmai uždraudė toliau vykdyti šios akcijos veiklą ir pagrasino, kad nutarimo neklausantys odontologai gali rizikuoti netekti licencijų. Tai neliko nepastebėta visuomenės.

Viešai pasipiktino

„Aš kartais vis dar negaliu patikėti, kas pas mus vyksta. Tai istorija, kurią nutariau būtinai viešinti. Taigi sugalvojau labai gražią akciją, padėti senelių globos namų gyventojams įvairiuose Lietuvos miestuose ir padaryti jiems dantų plokšteles. Idėja sulaukė didelio dėmesio ir palaikymo, atsiliepė 15 dantų technikų, jie pažadėjo 120 nemokamų dantų plokštelių! Prie šios iniciatyvos norėtų prisidėti ir 11 gydytojų odontologų.

Tai neįtikėtini skaičiai... Ir tada ateina Odontologų rūmai. Nieko negalima daryti, nes senelių namai neturi odontologinių paslaugų teikimo licencijos. Ir jei aš tai darysiu, šiurkščiai pažeisiu teisės aktus. Net jei tiesiog padarysiu atspaudus ir vėliau atliksiu matavimus, jokių kitų procedūrų, jokio kraujo, jokių adatų, jokio gręžimo.

Va, tau ir padėk Lietuvai, tik imiesi iniciatyvos – tuoj atsiranda biurokratai kurie, panašu, neturi jokio sveiko proto. Ačiū visiems parodžiusiems iniciatyvą, deja, Lietuvai to tiesiog nereikia“, – savo „Facebook“ paskyroje pasipiktino E.Vindašiūtė-Narbutė.

Akcijos iniciatorės kovo 23 dienos viešas pasipiktinimas sulaukė daug dėmesio socialiniuose tinkluose. Pranešimu buvo pasidalyta 993 kartus, jis sulaukė per 1100 paspaudimų „Patinka“.

Odontologų rūmai persigalvojo

Tokio spaudimo neatlaikė ir Odontologų rūmai. Jau kitą rytą E.Vindašiūtė-Narbutė išplatino pranešimą, kad rūmai pakeitė savo sprendimą ir nutarė prisidėti prie šios kilnios akcijos su sąlyga, jog visos procedūros bus atliekamos licencijas turinčiose klinikose ir tam nebus naudojamos PSDF biudžeto lėšos.

„Atsižvelgdamas į susiklosčiusią situaciją socialiniuose tinkluose dėl iniciatyvos padėti senelių globos namų gyventojams įvairiuose Lietuvos miestuose, pagaminant jiems dantų plokšteles, Prezidiumas nutaria, jog Rūmai prisijungia prie rengiamos akcijos iniciatorių ir įsipareigoja pagal jų pateiktą senelių globos namų gyventojų, kuriems reikalinga dantų protezavimo paslauga, sąrašą Rūmams pristatyti minėtus asmenis į akcijos organizatorių nurodytas asmens sveikatos priežiūros (pagalbos) įstaigas, jei šiose įstaigose bus suteikiamas nemokamas senelių globos namų gyventojų, kuriems reikalinga ši paslauga, dantų protezavimas, t.y. nurodyta asmens sveikatos priežiūros įstaiga atliks minėtas paslaugas nenaudojant PSDF biudžeto lėšų“, – rašoma Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininko Alvydo Šeikaus išplatintame rūmų prezidiumo nutarime dėl E.Vindašiūtės-Narbutės iniciatyvos padėti senelių globos namų gyventojams.

Šiuo pranešimu pasidalijusi E.Vindašiūtė-Narbutė džiūgavo – nors ir nedidelis, bet buvo žengtas žingsnis į priekį.

„Na, ką, geros naujienos, po truputį, atrodo, reikalai juda. Suprantu, kad įstatymai nepasikeis per dieną ar mėnesį, tad bandome atsivežti senukus į klinikas, kur galėsime atlikti dantų protezavimą nebijodami grasinimų dėl licencijos atėmimo.

Odontologų rūmai vakar vakare išplatino pareiškimą, kad senjorų atvežimą suorganizuos savo lėšomis. Po pasišaipymo tą pačią dieną dėl mano misijos Afrikoje ir darbo po obelimi, atrodo, sveikas protas vis dėlto ima viršų.

Ačiū visiems, tiek daug palaikymo nesitikėjau, tiek daug gerų žmonių yra Lietuvoje. Ir žinote, kas geriausia? Kad jų tikrai daugiau nei blogų. Gero visiems savaitgalio!“ – džiaugsmingai pranešė geranorišką akciją suorganizavusi gydytoja odontologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.