Trys pėdų baubai bus nebaisūs, jei žinosite, kaip jų išvengti

Nuospaudos, karpos ir nagų grybelis – trys pėdų problemos, kurios apkartina ne vieno lietuvio atostogas. Nenorite slėpti pėdų batuose? Jums būtina žinoti, kaip šias negandas įveikti.

 123f nuotr.
 123f nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-20 12:55

1. Karpos. Pagrindinė karpų atsiradimo priežastis – susilpnėjęs imunitetas. Jų atsiradimui įtakos gali turėti ir išsausėjusi oda, padidėjęs prakaitavimas ar netinkama higiena, mat karpomis lengvai galima užsikrėsti nuo sergančiojo.

Kaip išvengti? Po rankų plovimo rekomenduojama rankas tepti drėkinamuoju kremu. Patariama reguliariai naudoti kojų prakaitavimą mažinančias higienos priemones, o baseinuose ar pirtyse avėti nuosavą avalynę.

Jei jau atsirado... Kai atsiranda pirmosios karpos užuomazgos – odos iškilimuose ar įdubimuose matyti vienas ar keli tamsūs taškeliai, būtina nuolat stebėti tolimesnę karpos vystymosi eigą. Dažniausiai tos karpos būna nekenksmingos ir išnyksta savaime, tačiau kai kurios rūšys yra linkusios plisti ir gali tapti skausmingomis.

Liaudies išminti byloja, kad karpas geriausiai gydo ugniažolė, tačiau dermatologai, rekomenduoja tokiais metodais aklai nepasikliauti, mat yra daug saugesnių ir veiksmingesnių gydymo būdų. Tiesiog pasikonsultuokite su gydytoju.

2. Nuospaudos. Žinia, kad moterims nuospaudų susidaro dažniau negu vyrams. Taip nutinka dėl siaurų batų, nuolatinės trinties. Jeigu toks suragėjęs odos sluoksnis spaudžia daug nervinių galūnėlių turinčią tikrąją odą, žmogui dažniausiai smarkiai skauda.

Kaip išvengti? Avėkite tik patogią avalynę. Venkite sintetinių kojinių, venkite vaikščioti basomis. 

Jei jau atsirado... Maždaug 10 minučių pamirkykite pėdas šiltame vandenyje su druska, kad negyva oda suminkštėtų. Pemza arba specialia dilde atsargiai nugremžkite viršutinius sukietėjimo sluoksnius. Nebandykite pašalinti viso sukietėjimo vienu kartu. Jei sergate cukriniu diabetu ar turite silpną kraujotaką, patys nuospaudų šalinti negalite.  Jei bandysite apipjaustyti peiliuku ar žirklėmis, gali kilti infekcija – tada be gydytojo pagalbos neišsiversite. 

3. Nagų grybelis. Nagus dažniausiai pažeidžia: dermatofitai, mieliagrybiai, pelėsiniai grybai.

Kaip išvengti? Norint išvengti kojų grybelio, būtina nepriekaištinga kojų higiena. Rekomenduojama kiekvieną vakarą kojas plauti su muilu ne mažiau kaip dvi tris minutes. Kruopščiai kempine ar pemza nutrinti suragėjusių ląstelių sluoksnį. Vyresniems nei 40 m. žmonėms suragėjusią kojų odą rekomenduojama tepti drėkinamuoju kremu. Venkite sintetinių kojinių bei avalynės iš  dirbtinių medžiagų. Stipriai prakaituojant kojoms, galite nusipirkti specialių prakaitavimą mažinančių dezodorantų ar kremų. Nevaikščiokite basomis.

Jei jau atsirado... Grybelį būtina pradėti gydyti iškart, pastebėjus pirmuosius ligos požymius. Jokiu būdu neklausykite draugų ir giminaičių patarimų pasitarkite su gydytoju arba vaistininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?