Šis požymis gali byloti apie vėžį – privalote pasitikrinti

Žmogaus organizme yra apie 700–800 įvairaus dydžio limfmazgių, kurie išsidėstę galūnių lenkimo vietose, ant kaklo, po žandikauliu, krūtinės ir pilvo ertmėse. Iš esmės limfmazgiai yra mūsų imuninės sistemos dalis, jie naikina mikroorganizmus, bakterijas, virusus, vėžines ląsteles – visus per limfinę sistemą plintančius svetimkūnius.

Padidėję limfmazgiai – pakankamai dažna, dažniau ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema.<br> 123rf nuotr.
Padidėję limfmazgiai – pakankamai dažna, dažniau ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2019, 11:19 PM

Padidėję limfmazgiai – pakankamai dažna, dažniau ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema. Šis simptomas gali prognozuoti nedidelius virusinius susirgimus, tačiau taip pat pranašauja ir rimtesnes ligas, tokias kaip limfoma (kraujo sistemos vėžys). Kaip reikėtų reaguoti, pastebėjus šį požymį?

Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog padidėję limfmazgiai gali atsirasti ir dėl peršalimo ligų arba yra alergijų. Kai organizmą užpuola virusas, kartais patinsta ir atitinkamas limfmazgis.

Priklausomai nuo to, kurioje vietoje limfmazgis patino, galima sužinoti ir būsimas ligas. Padidėję limfmazgiai kakle  dažniausiai prognozuoja peršalimą, raudoniukę, tonzilių ar vidurinės ausies uždegimus, sugedusį dantį.

Svarstant, ar jau verta kreiptis pagalbos į specialistus, reikėtų stebėti vaiko ar suagusiojo būklę ir jeigu po kurio laiko limfmazgiai nemažėja, tačiau priešingai – darosi didesni ir kietesni, tikslesnius tyrimus rekomenduojama atlikti.

Nors dažnai užtenka stiprinti organizmą vitaminais, tinkama mityba ir aiškiu poilsio bei miego rėžimu, taip pat stengtis pašalinti galimos lėtinės infekcijos židinius, verčiau tiksliai žinoti, su kuo kovojate. Rečiau, tačiau pasitaiko atvejų, kai limfmazgiai net ir po kurio laiko nesumažėjo, tuomet bus reikalingas specialus kompleksinis gydymas.

Būtina apžiūrėti patį limfmazgį – ar jis kietas, skausmingas. Jeigu skausmingas, išsitirti tikrai reikėtų. Labiausiai vertėtų sunerimti, kai limfmazgis padidėja, nes normaliai jų neturėtume apčiuopti – tuo labiau jie neturėtų būti nei sukietėję ar skausmingi. 

Vis dėl to, išsiaiškinti tikslią jų padidėjimo priežastį gali padėti gydytojas hematologas. Hematologai įvertina padidėjusių limfmazgių dydį, nusiskundimus, bendrą būklę ir reikalui esant atlieka reikiamus tyrimus, kurie padės išsiaiškinti tikslią šio simptomo priežastį. Padidėję limfmazgiai nebūtinai yra rimtos ligos pranašas, tačiau pasitikrinti visuomet verta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.