Kaune skambina pavojaus varpais: „Dėmesio, mirtinas pavojus!“

Ketvirtadienį seniūnaitis Jonas Marcinkus perspėjo Kauno Šilainių gyventojus apie žolėje slypintį pavojų. VIII forte du vaikai nusidegino Sosnovskio barščių nuodais. Lietingas oras šiemet užkirto kelią sunaikinti pavojingus augalus. 

G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
Dėl lietingų orų šiemet Sosnovskio barščių VIII forte išnaikinti nepavyko.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Dėl lietingų orų šiemet Sosnovskio barščių VIII forte išnaikinti nepavyko.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 13, 2017, 12:27 PM, atnaujinta Jul 17, 2017, 8:58 AM

„Dėmesio, mirtinas pavojus! Į mane kreipėsi šeima, gyvenanti Baltijos gatvėje. Jų vaikas apsidegino VIII forto teritorijoje augančiais Sosnovskio barščiais. Jokiu būdu neikite į VIII forto teritoriją, esančią Kaune, Šilainiuose, tarp Žaibo ir Apuolės gatvių, ir neleiskite ten vaikų!“ - įspėjo Šilainių seniūnijos Smėlių II-osios seniūnaitijos seniūnaitis.

Portalui lrytas.lt jis pasakojo, kad barščiais nusidegino devynerių berniukas ir jaunesnis jo brolis. Kitą dieną po pasivaikščiojimo vaikų mama pastebėjo paraudusias vaikų kojas ir vieno jų rankas. 

Moteris pamanė, kad tai – alergija. Tačiau kaimynė atpažino, jog oda nudeginta Sosnovskio barščių. 

„Prieš kelerius metus iš to paties namo į ligoninę vežė paauglį. Jam naktį atsivėrė pūslės. Jį nudegino Sosnovskio barščiai. Nuo tada ėmiau įspėti žmones apie pavojų. Bet ši šeima čia gyvena neseniai, todėl greičiausiai nieko nežinojo“, - aiškino seniūnaitis.

Jis ne pirmus metus siekia, kad pavojingas augalas forto teritorijoje būtų išnaikintas. 

„Sosnovskio barščiai ten auga visur, jie mirtinai pavojingi ne tik prisilietus, bet netgi būnant šalia jų! Saulėtą dieną galima įkvėti jų nuodų ir nusideginti plaučius.

Forte kasdien šmirinėja dešimtys vaikų, paklausus nė vienas nebuvo girdėjęs apie Sosnovskio barščių pavojus, tačiau daugelis yra jais apsideginę, tik nesuprato, kad nudegimai atsirado būtent palietus šiuos augalus“, - paskyroje socialiniame tinkle dėstė kaunietis. 

J.Marcinkus kartą subūręs žmones mėgino savo jėgomis Sosnovskio barščius išnaikinti. Nors tąkart dalį jų nupjovė, pjovėjai nusidegino augalų nuodais, o augalai atžėlė. 

Pastaraisiais metais naikinti Sosnovskio barščius pavesta įmonei „Irgita“. „Jie stengiasi atlikti darbą, ankstesniais metais tai payvkdavo padaryti. Tačiau šiemet darbams sutrukdė lietūs. Įmonė nupurškė gal tik dešimtadalį teritorijos“, - portalui pasakojo seniūnaitis. 

Vyras ir toliau perspėja gyventojus apie pavojų ir tikisi, kad Šilainiuose nepasikartos liūdna brito istorija, kai prieš dvejus metus žmogus Didžiojoje Britanijoje mirė nusideginęs Sosnovskio barščiais. 

J.Marcinkus apsideginusiems patarė kuo greičiau nudegintą odą kišti po vandeniu ir kuo gausiau ją plauti. Vėliau elgtis lygiai taip, kaip paprasto nudeginimo atveju. Iškilus pūslėms, būtina kreiptis į gydytojus, nes gydant savarankiškai gali likti randai. 

Išnaikinti neįmanoma?

VIII forte barščiai chemikalais buvo nupurkšti bent du kartus. „Mes kiek įmanoma nupurškėme, paskui pakartojome purškimą ir ruošiamės trečiam purškimui. Bet negalime vykdyti darbų, nes lyja. 

Šiemet vasara labai apgaulinga. Nupurškiame tuos barščius, o už valandos nulyja. Chemikalams reikalinga mažiausiai keturios valandos, kad jie suveiktų“, - kalbėjo įmonės „Irgita“ darbų vadovas Ričardas Irgita. 

Kita bėda – barščiai augina daug sėklų. „Nupurškiame, dvi tris savaites veikia. Tada vėl naujai išdygsta. Reikia purkšti kiekvienais metais. Aplinkosaugininkai man skambinėja – ruošimės ir ketvirtam, ir penktam purškimui“, - pasakojo specialistas. 

Kovą apsunkina ir tai, kad privačių sklypų savininkai nuodingų augalų nenaikina. „Sklype auga vienas barštis, kuris žydi, vėjas užneša sėklas ir ten, kur būna nupurkšta“, - aiškino kaunietis. 

Jis ragino būti itin atarsgiais Vandžiogalos ir Domeikavos gyventojus. „Važiuojant nuo Vandžiogalos, mačiau, net kieme barštis auga. Domeikavoje yra šeši hektarai, mano vaikai ten irgi laksto. Kova yra neįsivaizduojama“, - sakė R.Irgita.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.