Vienas kasdienis įprotis daro milžinišką žalą jūsų sveikatai

Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkai teigia, jog stresą keliantys įvykiai bei situacijos, pavyzdžiui, skyrybos, artimųjų mirtis ar tiesiog atleidimas iš darbo, gali pasendinti smegenis bent ketveriais metais, rašė bbc.com.

 Stresas ir stresinės situacijos gali stipriai pakenkti smegenims ir net prisidėti prie senatvinės silpnaprotystės vystymosi.<br> 123rf.com
 Stresas ir stresinės situacijos gali stipriai pakenkti smegenims ir net prisidėti prie senatvinės silpnaprotystės vystymosi.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-21 15:45

1300 dalyvių, vyresnių nei 50 metų, dalyvavo tyrime, kur jų buvo prašoma atlikti įvairius atminties bei mąstymo testus. Tyrimo rezultatai buvo pristatyti Alzheimerio asociacijos tarptautinėje konferencijoje, Londone.

Šie mokslininkai teigia, jog afroamerikiečiai daug dažniau nei kitos etninės grupės patiria stresą ir dėl to šie dalyviai testus atliko prasčiau. Jų nuomone, prie streso faktorių prisideda tai, jog būtent ši etninė grupė dažniau gyvena skurdesnėmis sąlygomis.

Faktoriai, į kuriuos buvo atsižvelgta tyrimo metu, buvo išsilavinimo stoka, finansinis nestabilumas, sveikatos problemos bei psichologinės traumos.

Kiti konferencijos metu pristatyti tyrimai atkreipė dėmesį į ankstyvame amžiuje patirto streso įtaką senatvinės silpnaprotystės vystymuisi.

Doug Brown, Alzheimerio draugijos tyrimų vadovas, tikino, jog tokio tipo tyrimai itin komplikuoti.

„Sudėtinga atskirti stresą nuo tokių sutrikimų kaip nerimas ar depresija, kurie taip pat prisideda prie senatvinės silpnaprotystės vystymosi." , — teigė Doug Brown.

Tyrėja Carol Routledge mano, jog senatvinės silpnaprotystės vystymąsi bei atminties prastėjimą gali lemti daugybė priežasčių, kurios dar neištirtos.

„Pradedame pastebėti, jog gyvenimiškų įvykių ir patirčių įtaka smegenims pasireiškia po daugybės metų. Privalome pakeisti požiūrį ir į smegenų sveikatos tyrimus pažvelgti iš šiek tiek platesnės perspektyvos." ,— svarstė Carol Routledge.

Manoma, jog Lietuvoje gyvena apie 40 tūkst. žmonių, sergančių silpnaprotyste. Ši liga dažniausiai prasideda vyresniems nei 65 metų žmonėms, o su amžiumi vis stiprėja.

Norint sulėtinti senatvinės silpnaprotystės vystymąsi, privaloma rūpintis savo sveikata. Svarbu sveikai maitintis, būti fiziškai aktyviems, atsisakyti ar bent riboti žalingus įpročius, stengtis mankštinti smegenis įvairiais galvosūkiais ar tiesiog mokytis naujų dalykų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.