Šis požymis byloja, kad jūsų kepenys serga

Nustatyti tikrąją kepenų skausmo priežastį kartais gali būti sudėtinga. Tačiau pažanga medicinoje padeda gydytojų bendruomenei aiškiau suprasti ir efektyviau gydyti šio organo skausmus, rašė belmarrahealth.com.

 Kepenys - didžiausias ir itin svarbus organas. Būtent dėl to kyla didelė rizika susirgti kepenų ligomis.<br> 123rf.com
 Kepenys - didžiausias ir itin svarbus organas. Būtent dėl to kyla didelė rizika susirgti kepenų ligomis.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2017, 4:12 PM, atnaujinta Jul 27, 2017, 4:25 PM

Nors dažnai teigiama, kad kepenys skausmo receptorių neturi, kai kurių tyrimų duomenimis, kepenų skausmo receptoriai vis dėlto Skaudayra išsidėstę ant organo paviršiaus, o nemalonus spaudimas, kurį žmogus patiria, tikėtina, kad kyla iš kapsulės, kuri gaubia kepenis. Dažniausiai suskausta dešinės pilvo pusės viršų. Taip pat žmonės dažnai skundžiasi skausmu šonkaulių apačioje.

Kepenų skausmas dažnai painiojamas su bet kokiu kitu pilvo srityje jaučiamu skausmu, tačiau suskaudus būtent dešinės pilvo pusės viršų galima suprasti, jog tikrai atsirado kepenų problema. Žinoma, kartais šios srities skausmą gali išprovokuoti ir tulžies akmenys bei kasos uždegimas, todėl itin svarbu apsilankyti pas gydytoją ir sužinoti tikrąją diagnozę.

Simptomai visada panašūs — kepenys tinsta, padidėja, vystosi uždegimas. Žinoma, kepenų skausmą gali sukelti ir fizinė trauma, tačiau labai dažnai jis liudija apie įvairius vidinius sutrikimus.

Kas sukelia kepenų skausmą?

Šio skausmo priežastys vis dar tiriamos, tačiau statistika rodo, jog kepenų ligos yra itin dažna diagnozė. Amerikos kepenų fondo duomenimis, 1 iš 10 žmonių kenčia nuo įvairių kepenų ligų.

Kepenys yra vienas iš didžiausių organų ir jos atlieka itin svarbią funkciją. Jų dėka, maistinės medžiagos paverčiamos substancijomis, kurias kūnas galia naudoti bei kaupti. Taip pat kepenys surenka ir padeda iš kūno pašalinti įvairius toksinus. Šiam organui tinkamai neveikiant, organizmui kyla didelė grėsmė.

Štai kelios dažniausiai nustatomos kepenų ligos:

Cirozė

Cirozė atsiranda, kai kepenų ląstelės bei audiniai pradeda dėvėtis. Tai gali įvykti dėl įvairių infekcijų ar dėl per didelio alkoholio vartojimo. Hepatitas B, C bei D taip pat yra siejamas su šia liga.

Jau seniai žinoma, jog kepenų problemas sukelia per didelis alkoholio suvartojimas. Daug geriančių žmonių kepenyse formuojasi randai bei cirozė, o kai kurie simptomai pastebimi ir išoriškai. Žmogus jaučiasi pavargęs, sutrikęs, netenka apetito, jo pilve bei kojose pradeda kauptis skyčiai, oda pagelsta ant jos išryškėja kapiliarai, dažnai prasideda impotencija. Cirozė progresuoja ir galiausiai gali prireikti net kepenų transplanto.

Kepenų vėžys

Kepenyse atsiradęs auglys sukelia pilvo srities skausmą. Dažniausiai jis būna silpnas, be pastovus, tačiau kartais žmogus gali jausti ir itin „aštrų", veriantį skausmą. Pastaraisiais metais, dažnėjant cirozės bei hepatito C atvejams, ir kepenų vėžys nustatomas vis dažniau.

Kepenų suriebėjimas (steatozė)

Dėl prastos mitybos kepenų ląstelėse gali pradėti kauptis riebalai ir dėl to išvysto steatozė arba kepenų suriebėjimas. Žmogus jaučia nestiprų skausmą, gali būti neįprastai pavargęs, sutrikęs, ar net prarasti apetitą. Kepenų suriebėjimą gali sukelti ir piktnaudžiavimas alkoholiu, nutukimas, toksinai bei įvairios infekcijos.

Kepenų cistos

Kepenyse pradėjus kauptis skysčiams, gali susiformuoti cista. Dažniausiai skausmas jaučiamas tik jei cistos yra chroniškos, tačiau diskomfortą žmogus pajaučia pilvo srities viršuje bei šalia dešiniojo peties. Dar neišsiaiškinta, kas tiksliai sukelia kepenų cistas.

Hemochromatozė

Šia liga susergama, kai organizme yra per didelis kiekis geležies ir tai pažeidžia kepenis bei kitus organus. Dėl hemochromatozės gali išsivystyti cirozė bei dažnai mirtį sukeliantis hepatitas.

Vilsono liga

Deja ši liga yra nepagydoma ir dažniausiai ji sukelia daugybę kitų sveikatos sutrikimų. Vilsono liga diagnozuojama kepenyse susikaupus per dideliam kiekiui vario.

Padidėjusi blužnis

Dažnai blužnis padidėja kepenyse esant įvairioms infekcijoms. Dėl to jaučiamas skausmas ir nepatogumas kepenų srityje.

Reye sindromas

Tai retas, bet labai rimtas sutrikimas, dėl kurio patinsta kepenys bei smegenys. Dažniausiai nuo jo kenčia vaikai ir paaugliai, sergantys gripu ar vėjaraupiais. Reye sindromu sergantis žmogus jaučiasi sutrikęs, jam kyla traukuliai, jis praranda sąmonę. Kai kurie mokslininkai teigia, jog būtent aspirinas gali sukelti šį sindromą, todėl sergantys vaikai neturėtų vartoti šio vaisto.

Hepatitas

Yra įvairių hepatito atmainų, tačiau paprastai ši infekcija sukelia kepenų uždegimą. Dažniausiai hepatitu užsikrečiama, tačiau jį sukelti gali ir piktnaudžiavimas alkoholiu bei toksinai. 

Naujausiais duomenimis, vien Europoje hepatitu B ir C serga beveik 9 milijonai žmonių, o daugybė šios ligos atvejų dar nediagnozuoti.

Kepenų ligos gydomos atsižvelgiant į jų priežastis, tačiau dažniausiai tai būna paciento dieta. Džiugina tai, jog kepenys turi savybę iš dalies atsistatyti, tačiau tik tada, jei pats žmogus įdeda daug pastangų. Kenčiantiems nuo kepenų ligų itin svarbu išlaikyti optimalų kūno svorį bei sumažinti cholesterolio kiekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.