Nemalonus kelionės „suvenyras“ – kepenų žudikas, kurio nepajaučiate

Iš egzotiškų kelionių turistai bene dažniausiai „parsiveža“ tyliai ir neskausmingai progresuojančią sunkią kepenų ligą – hepatitą. Kepenys yra vienintelis žmogaus organas, neturintis skausmo receptorių, todėl jų uždegimo lengva ilgai nepastebėti. Liepos 28-ąją dieną minimos pasaulinės hepatito dienos proga keliautojai kviečiami neužmiršti skiepytis nuo hepatito, ypač – jei keliones planuoja savarankiškai.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 8:48 AM

Iš tolimų kraštų – tyli kepenų žudikė

„Gintarinės vaistinės“ ekspertė Jolita Skinderskienė perspėja, jog būtent hepatitas yra viena dažniausiai iš užsienio parsivežamų ligų. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, hepatitu pasaulyje užsikrėtę apie 400 mln. žmonių, o 95 proc. jų net nežino, kad serga. 

„Hepatitu užsikrėsti galima per lytinius santykius, kraujo perpylimą ar kito žmogaus seiles. Tačiau iš užsienio jį parsivežti nesunku, nes virusas lengvai plinta ir per dirvožemį, maistą, neplautas rankas. Svečioje šalyje žmonės labiau linkę pirkti abejotino švarumo maistą tiesiog gatvėje, vaikščioti basi, gerti nevirintą nefasuotą vandenį – viso to būtina vengti. Nuo hepatito šiais laikais įmanoma apsisaugoti, tačiau tam svarbu suvokti, kokia reali ir kokia plati yra užsikrėtimo rizika ir kaip jos galima išvengti“, – sako J. Skinderskienė. 

Svarbiausias vaistininkės patarimas vykstant į bet kokią tolimą šalį – pasidomėti reikalingais skiepais bent prieš 1,5–2 mėnesius, mat be jų organizmas bus tiesiog nepajėgus atsispirti kepenis sunaikinti galinčiam virusui.

Tvarkingi turistai irgi suserga 

Draudimo bendrovės BTA asmens draudimo specialistas Andrius Žilėnas teigia pastebintis, kad skiepais bei kelionės draudimu ir jo sąlygomis aktyviau domisi individualiai keliones planuojantys turistai.

„Kai kelionė perkama per kelionių agentūrą, ji paprastai visada informuoja apie galimus pavojus ir pateikia ligų sąrašą, nuo kurių reiktų pasiskiepyti arba saugotis, taip pat pasako, nuo ko privaloma arba rekomenduojama apsidrausti. Tuo tarpu individualiems keliautojams tokios informacijos visada tenka ieškoti patiems – klausti jau keliavusių draugų ar kolegų rekomendacijų, ieškotis informacijos internete. Pastebime, kad turistų sąmoningumo lygis auga, jų užklausų sulaukiame žymiai dažniau“, – sako A. Žilėnas.
Pasak BTA atstovo, laikas griauti stereotipą, kad pavojingomis ligomis užsikrečiama nebent nesaugaus sekso metu ar per nešvarias rankas.

„Galimybių užsikrėsti hepatitu ne ką mažiau turi ir bet kuris turistas, kuris susigundys manikiūru, pedikiūru ar galimybe pasidaryti išsvajotą tatuiruotę – šios paslaugos Azijos šalyse yra labai populiarios, nes pigios. Visų šių procedūrų metu hepatito virusas gali būti pernešamas dėl nedezinfekuotų įrankių ar adatų, todėl tokias paslaugas egzotinėse šalyse laikome rizikingomis ir patariame stengtis be jų apsieiti“, – teigė jis.

Svarbu nepamiršti ne tik skiepų, bet ir vaistinėlės

Anot vaistininkės J. Skinderskienės, ruošiantis kelionėms už Europos ribų, pirmiausiai reiktų pasilikti ir laiko rezervą, per kurį specialistai padėtų susikomplektuoti tinkamą vaistinėlę. 

„Bazinis patarimas tiems, kurie jau pasirūpino skiepais – dvi savaitės ar bent dešimt dienų prieš kelionę būtina gerti žarnyno mikroflorą stiprinančius preparatus. Taip pat ieškokite informacijos apie atostogų vietoms būdingas ligas – pagal tai reikėtų keisti kelionės vaistinėlę, kurios tikslas turi būti ne apsaugoti nuo visų įmanomų ligų, bet tiesiog palaikyti organizmo pusiausvyrą. Pavyzdžiui, keliaujant į Afriką, reikia gerokai stipresnių apsaugos nuo vabzdžių preparatų nei likusiame pasaulyje. Tai detalės, apie kurias būtina pagalvoti iš anksto“, – aiškina „Gintarinės vaistinės“ ekspertė. 

Požymiai pasimatyti gali ir vėliau

Viena didžiausių problemų kovojant su egzotiškomis ligomis – inkubacinis periodas. BTA draudikai pažymi, jog ligos požymiai gali pasimatyti ir po kelių mėnesių ar dar vėliau, būti sunkiai atpažįstami, painiojami su nuovargiu ar įprastais smulkiais negalavimais, o problemą sunkiau pamatyti tiek sveikatos, tiek draudimo specialistams.
„Negalima pamiršti, kad žmogaus atsakomybė už save negali pasibaigti sugrįžus namo, į įprastą aplinką. Jaučiant negalavimo požymius, nereikėtų rizikuoti ir iškart kreiptis į sveikatos specialistus“, – teigia BTA asmens draudimo specialistas. 

Jei grįžus iš egzotiškos šalies pajuntami bet kokie ligos požymiai būtina nedelsiant kreiptis į gydytojus, nes ne viena sunki liga iš pradžių gali atrodyti kaip eilinis peršalimas.
„Jei, pavyzdžiui, amebiazė pasireiškia po savaitės, tai maliarija gali užtrukti iki mėnesio, o Laimo liga net ir iki pusės metų. Žmonės supainioja jas su kitais negalavimais, kad ir su gripu. Tad yra rizika ne tik susirgti, bet susirgus to nesuprasti ir neįvertinti ligos rimtumo. Įsivaizduokite, kad jums maliarija, bet požymiai panašūs į slogos, tad vietoj greitosios priimamojo gulite namie ir svarstote, kodėl taip ilgai nepraeina. Tai gali baigtis net ir mirtimi“, – aiškina „Gintarinės vaistinės“ ekspertė.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.