Vyrą slauganti moteris kenčia dėl odos problemos, kuri gali užklupti daugelį

Į redakciją su pagalbos prašymu kreipėsi skaitytoja. Moteris teigė, jog ją jau kelis mėnesius kankina odos bėrimai. Jai dažnai iškyla įkyrūs spuogeliai, odą niežti, o alergologės išrašyti vaistai moteriai nepadeda.

 Stresas bei nervinė įtampa kenkia grožiui ir sveikatai.<br> 123rf.com
 Stresas bei nervinė įtampa kenkia grožiui ir sveikatai.<br> 123rf.com
 Asta Dumbliauskienė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Asta Dumbliauskienė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gabrielė Dzekunskaitė

2017-07-28 21:48

Skaitytoja tikino, jog dažnai kenčia nuo nervinės įtampos: jos vyras neįgalus, todėl namuose ji patiria nemažai streso, jaučiasi fiziškai ir emociškai pavargusi, o kiekvieną kartą stipriai susinervinus bėrimai pasunkėja. 

Svarbiausia – spręsti problemos priežastį

„Northway“ medicinos centro gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė teigė, jog sudėtinga nustatyti problemą jos nepamačius savo akimis, tačiau būtent šis bėrimo apibūdinimas primena perioralinį dermatitą. 

„Odos ir žmogaus nervinės sistemos ryšys yra itin glaudus. Savo praktikoje esu susidūrusi su pacientais, kurie rūpinasi savo oda, tačiau ši vis tiek yra problematiška.

Įtampa, krūvis, stresas, įvairūs gyvenimiški išbandymai yra streso hormonų dirgikliai. Šie hormonai išskiriami į kraują, o jis turi didžiulę įtaką odos būklei.

Odos ir nervinės sistemos ryšio priežastys yra žmogaus kilmė bei vystymosi procesas. Vystantis embrionui, tiek oda, tiek nerviniai audiniai formuojasi iš vieno nervinio vamzdelio, vieno sluoksnio. Būtent dėl to daugelis odos susirgimų yra susiję su vidine organizmo būkle. Bet koks organizmui sukeltas diskomfortas iškart persiduoda į žmogaus silpnąją vietą. Kai kuriais atvejais tai yra būtent oda“, teigė A.Dumbliauskienė.

Gydytoja rekomendavo surasti racionaliausią streso malšinimo būdą. „Žinoma, tai gali būti sudėtinga, tačiau negalima nuleisti rankų. Svarbu priimti bent jau laikiną sprendimą ir kovoti su šia problema. Jei odos ligos sukėlėjas yra būtent stresas, tai pirmiausia reikia pašalintį šį priežastinį faktorių", teigė specialistė.

Gydytoja skaitytojai turėjo dar vieną patarimą. Ji siūlė apsilankyti pas dermatologijos specialistą. Dermatologai yra gerai susipažinę su odos priežiūros priemonėmis, todėl skirs efektyviausią gydymą.

Kreipiantis privaloma nuodugniai supažindinti gydytoją su visais naudotais ar naudojamais odos priežiūros preparatais. Geriausia būtų atsinešti juos pakuotėse, tačiau galima ir nufotografuoti. Su šia informacija susipažinęs dermatologas galės sudaryti gydymo planą.

Gydytojas dermatologas galės plačiau pažvelgti į problemą. Didelė tikimybė, jog pacientui bus padaryti įvairūs kraujo tyrimai, galbūt jam bus patarta apsilankyti ir pas kitos srities specialistus.

Emocijos daro įtaką fizinei būklei

Psichologas Erikas Siudikas teigė, jog iš tiesų skaitytojos aprašytas bėrimas gali būti psichosomatinis simptomas. Psichologas teigė dažnai susiduriantis su klientais, kurie skundžiasi įvairiais fiziniais skausmais, nors šiems pagrindo lyg ir nėra.

„Tarp fizinės būklės ir emocinės sveikatos tikrai egzistuoja ryšys. Stresas, nervinė įtampa veikia žmogaus sveikatą. Kiekviena situacija yra individuali ir vertėtų nuodugniai tirti žmogaus gyvenimą, emocijas ir pirmiausia dirbti su tuo", teigė specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.