Atskleidė geriausią priemonę nuo nudegimų ir tai tikrai ne kefyras

Nors ši vasara dideliais karščiais ir nedžiugina, tačiau, regis, dabar kurį laiką galėsime šiek tiek pasimėgauti saulės teikiama šiluma. Nuo praėjusios savaitės pabaigos į Lietuvą grįžo geri orai, o su jais ir įvairūs sunkumai. Viena iš dažniausių ir nemaloniausių vasaros problemų — nudegimai. 

 Piktnaudžiavimas saulės voniomis gali turėti nemalonių pasekmių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Piktnaudžiavimas saulės voniomis gali turėti nemalonių pasekmių.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Į Lietuvą grįžus karščiams didėja ir nemalonių nudegimų rizika.<br> 123rf.com
 Į Lietuvą grįžus karščiams didėja ir nemalonių nudegimų rizika.<br> 123rf.com
 Aldona Kajutytė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Aldona Kajutytė<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gabrielė Dzekunskaitė

2017-08-01 15:53, atnaujinta 2017-08-01 16:10

Tikriausiai kiekvienas esame tai patyrę. Žinoma, kai kurie įdega lengviau ir per daug nenukenčia nuo saulės daromos žalos, tačiau jautresnės odos savininkai kasmet kankinasi ir su nerimu laukia šiltojo metų sezono.

Kiekvienais metais — tos pačios istorijos

Gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė teigė, jog svarbiausia yra pasimokyti iš savo patirties bei klaidų. Gydytoja dirba Klaipėdoje, todėl ji dažnai pastebi atvejus, kai žmonės piktnaudžiauja saule ir net po sunkių nudegimų veržiasi į pajūrį.

„Žmogus turi atsiminti, jei yra jautrus saulės spinduliams, turi įvertinti savo odą. Visa tai jis privalo taikyti kasmet, nes jeigu nudegė vienais metais — ta problema kartosis visada. Dažniausiai turistai atvažiuoja prie jūros ir nori iš kelionės pasiimti viską, visą saulę. Tokie žmonės net ir po nudegimų toliau eina į paplūdimį",— patirtimi dalijosi A.Kajutytė.

Natūrali medicina gali padaryti net daugiau žalos

Gydytojos manymu, neverta pasitikėti neaiškiais, namų sąlygomis pagamintais preparatais bei įvairiomis žolinėmis vonelėmis. Visa tai gali tik dar labiau pakenkti ir taip jau kenčiančiai odai.

„Kartais ant jautrios, nudegusios odos žmonės sugalvoja tepti žolinius preparatus, daryti voneles su įvairiomis žolėmis. Tai gali sukelti netgi papildomą alerginę reakciją, todėl su natūraliais vaistais vertėtų būti atsargesniems",— perspėjo gydytoja.

Tradiciniu vaistu nuo nudegimų laikomas kefyras, gydytojos nuomone, yra pervertinamas. Jis odą gali nebent atšaldyti, tačiau ne daugiau.

Svarbu atvėsinti ir nuraminti nudegusią odą

A.Kajutytė teigė, jog nėra jokio stebuklingo vaisto nuo nudegimų saulėje. Yra tik keli metodai, kurie gali apmalšinti nemalonius pojūčius ir pagelbėti kenčiančiam žmogui, tačiau oda turėtų atsigauti natūraliai.

Jos teigimu, pirmas dalykas, kurio vertėtų griebtis saulėje nudegusiam žmogui, yra odos šaldymas. Tam puikiai tinka vanduo. Šalto vandens dušai, vonios atvėsins odą ir nudegimas šiek tiek mažiau vargins. 

Itin stipriai nudegus, kai šaltas vanduo nebegelbėja, galima naudoti preparatus, kurių sudėtyje yra pantenolio bei vitaminų A ir D. Tokie kremai ar purškikliai ramins ir drėkins odą, gydys nudegimus. 

Geriausias vaistas — laikas

A.Kajutytės nuomone, tik laikas gali padėti nuo nudegimų. Svarbu išlaukti gijimo laikotarpį, kuris dažniausiai tęsiasi maždaug savaitę. Tuo metu vertėtų vengti saulės, gerti daug skysčių ir teptis drėkinančiais kremais.

„Niežėjimas yra požymis, jog oda sveiksta. Dažniausiai ji pati nusivalo, nusilupa, o šį laikotarpį tiesiog reikia išgyventi. Reakcijai jau įvykus, ji turi natūraliai praeiti savo stadijas",— teigė ji.

Visgi, svarbiausia — nudegimų prevencija. Negalima piknaudžiauti saulės voniomis. Prieš vykstant atostogauti vertėtų iš anksto pasirūpinti kremu nuo saulės. Tokiu būdu ne tik apsisaugosite nuo nemalonių nudegimų, bet ir sumažinsite riziką susirgti odos vėžiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.