Mirtį sukeliantys kraujo krešuliai apie save praneša iš anksto – svarbu žinoti požymius

Karštis, smarkus prakaitavimas, troškulys, tolimas skrydis lėktuvu nėra tik atostogų nepatogumai. Dėl šių nepalankių aplinkybių gali susidaryti kraujo krešulių, sukeliančių staigią mirtį.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Profesorius V.Šapoka įspėjo, kad kraujo krešuliai nusitaiko į gyvybiškai svarbius organus: plaučius, širdį ir smegenis.
 Profesorius V.Šapoka įspėjo, kad kraujo krešuliai nusitaiko į gyvybiškai svarbius organus: plaučius, širdį ir smegenis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-04 14:22, atnaujinta 2017-08-04 14:23

Kaip išvengti krešulių? Šis klausimas labai svarbus, nes tromboembolija nustatoma pernelyg vėlai. 

Vilniaus universiteto Santaros klinikų Vidaus ligų centro direktorius profesorius Virginijus Šapoka apgailestavo, kad nėra akivaizdžių išankstinių požymių, įspėjančių apie staigią mirtį dėl tromboembolijos.

Ši liga neretai prasideda staiga: kai krešulys atitrūksta kojų venose ir su kraujo srove nukeliauja į plaučių arteriją, žmogų užklumpa dusulys, išblykšta veidas, tankėja kvėpavimas, padažnėja pulsas, krūtinę bado skausmas. Toks žmogus greitai pavargsta nuo didesnio fizinio krūvio. 

Kita vertus, esant mažam kraujo krešuliui, negalavimai gali būti vos pastebimi. Tokiu atveju įtarti ir diagnozuoti šią komplikaciją įprastiniais tyrimais praktiškai neįmanoma. 

Nenuspėjamos krešulių kelionės

Neretai plaučių arterijos tromboembolija gali komplikuotis plaučių infarktu. Tai reiškia, kad toje plaučių dalyje, kurioje sutrikdoma kraujotaka,  pradeda vystytis plaučių uždegimas.

Tokiu atveju dar labiau pablogėja deguonies įsotinimas kraujyje, smarkėja dusulys. 

Žmogus pradeda kosėti, atsiranda skreplių su kraujo priemaiša, pakyla temperatūra, įkvepiant stiprėja diegliai krūtinėje. 

Šie pakitimai vystosi staiga – stipriai mažėja arterinis kraujo spaudimas, ryškėja nekontroliuojamas dusulys, pamėlsta lūpos ir visas kūnas, padažnėja širdies plakimas. Toks žmogus gali išsigelbėti nuo mirties, jei jis yra ligoninėje.

Krešulių susidarymo pavojus kur kas didesnis rizikos grupei priklausantiems asmenims, kuriems nesenai yra atliktos operacijos, kurie serga vėžiu, yra gydomi chemoterapija, yra patyrę insultą, todėl priversti ilgai gulėti lovoje, taip pat turintiems įgimtų krešėjimo sistemos defektų.

 Nuo tokios nelaimė nėra apsaugoti turistai bei poilsiautojai. Netgi išvykus atostogauti ir sugaišus kelionėje prie vairo 7-8 valandas, kyla krešulių pavojus.

Rizikos grupei priklauso taip pat žmonės, kurie pernelyg  mažai  geria skysčių,  smarkiai prakaituoja, turi antsvorį. Vartojančios kontraceptinius vaistus, ypač rūkančios moterys  taip pat gali susidurti su krešulių pavojumi.

 Kojų venos – jautriausia vieta

  Didesnė tikimybė, kad plaučių tromboembolija gali išsivystyti dėl susidariusių krešulių kojų venose. Kuo stambesnėje venoje susidaro trombas, tuo didesnė staigios mirties tkimybė.

Būtina atkreipti dėmesį į pirmuosius kojų venų trombozės klinikinius požymius – tai kojos apimties padidėjimas (jos apimtis gali būti mažiausiai 2 ar 3 centimetrais didesnė už sveikąją),  kojos skausmą, odos pabalimą. 

Reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą, nes šie požymiai nėra specifiniai ir gali imituoti kitas ligas, pavyzdžiui,  kojos riebalinio audinio uždegimą (celiulitą), kraujotakos ir širdies dekompensaciją, pakinklio cistos plyšimą.

  Kita vertus, kraujo krešulių gali susidaryti ir viršutinių galūnių venose (ypač po buvusių intraveninių lašelinių, įvestų kateterių)  ar net dubens venose. 
 

Būtina pasitarti su gydytoju

 Profesorius V.Šapoka įspėjo, kad tromboembolija pavojinga tuo, kad nusitaiko ne tik į plaučius, bet ir į gyvybiškai svarbius organus – širdį ir smegenis. 

Tam, kad įvyktų tromboembolija į smegenis, širdį ar kitus vidaus sistemos organus – blužnį, kepenis, inkstus ar apatinių galūnių arterijas, būtinos kitos sąlygos. 

Krešulys turi susidaryti širdyje, pavyzdžiui, dėl prieširdžių virpėjimo, širdies aneurizmos (lokalaus išsiplėtimo,  persirgus miokardo infarktu) ar stambiausiose arterijos šakose ( tai gali lemti nestabili aterosklerozinė plokštelė, arterijos sienelės endotelio funkcijos sutrikimas, uždegimas). 

Nustačius prieširdžių virpėjimą, yra skiriami antikoaguliantai, tačiau kartais pacientai juos vartoja nereguliariai ir savavališkai koreguoja gydymą.  

Tai nėra gerai, nes tokiu atveju gali susidaryti krešulių širdies ertmėje ir nukeliauti  į smegenis, į blužnį, kepenis, inkstus ir sukelti šių organų infarktus. 

Yra žinoma, kad smegenų insultai dažnai išsivysto ir dėl kaklo miego arterijų aterosklerozinių plokštelių ar trombų atitrūkimo.

Profesorius V.Šapoka priminė, kad arterinio baseino trombų susidarymo galimybė didesnė asmenims, kenčiantiems nuo padidinto arterinio kraujospūdžio, sergant cukriniu diabetu, progresuojant aterosklerozei, esant dislipidemijai (padidintam mažo tankio cholesteroliui ir /arba trigliceridams), vyresnio amžiaus pacientams, o taip pat dėl genetinio polinkio sirgti arterine tromboze.

„Nėra taip paprasta susigaudyti, dėl kokių priežasčių susidaro krešulių. 

Nedelsiant reikėtų kreiptis į gydytoją, jei pradeda tinti galūnės, atsiranda jų skausmai, dusulys, atkosėjimas krauju, trinka kalba, nusilpsta galūnių jėga, sutrinka eisena  ar atsiranda kitų netikėtų negalavimų“, - priminė profesorius V.Šapoka. 

Atlikus būtinus laboratorinius, o jeigu reikia – taip pat instrumentinius tyrimus, specialistai gali nustatyti arteriniame  ar veniniame baseine esančią trombozę ir paskirti tinkamą gydymą. 

Kaip atpažinti kraujagyslių veiklos sutrikimo požymius?

2016 m. duomenimis, 56,6 proc. Lietuvos gyventojų mirties priežastis – širdies ir kraujagyslių ligos. Ir ši situacija negerėja.

Krešulių  gali susidaryti venose, arterijose bei kapiliaruose. 

Tam įtakos turi kraujagyslių sienelių pažeidimai (infekciniai, trauminiai, imuniniai), sulėtėjusi kraujo tėkmė bei kraujo sudėties ir savybių pakitimai (padidėjęs kraujo krešumas ir/ar klampumas).

Krešulių gali susidaryti tiek jauniems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms. 

Krešulys gali atsirasti ir sulėtėjus kraujotakai galūnėse. Ilgai sėdint ar stovint, dalis kraujo iš kojų nebepasiekia širdies. Kraujas lieka venose, šiose vietose formuojasi krešuliai, kojos ima tinti.

Trombai susidaro ir dėl padidėjusio kraujo krešumo, kurį gali sukelti kontraceptikai bei kiti hormoniniai preparatai.

Greičiau kraujas kreša ir po sudėtingų chirurginių operacijų, infarkto ar insulto, kai tenka ilgai gydytis gulint lovoje, taip pat sergant vėžiu ar širdies ligomis

Krešumas padidėja ir dėl infekcijų. Jeigu žmogų vargina aukšta temperatūra, jis smarkiai prakaituoja, netenka daug skysčių, tad jo kraujas tampa klampesnis.

Jaunus žmones tromboembolija ištinka dėl įgimtų genų defektų, didinančių kraujo krešumą.

Jei šąla galūnės, jei ant kojų mėlynuoja kapiliarai, net plaukų slinkimas, svorio mažėjimas, lėtinis nuovargis, skausmas krūtinės plote ar nugaros diegliai, dusulys rodo, kad kažkas negerai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.