Mokslininkai rado būdą padėti nėščiosioms išnešioti sveikus kūdikius

Gimdymo defektų ir persileidimų atvejų skaičius gali būti sumažintas, jei nėščiosioms bus pradėta skirti vitamino B3 papildus, rašė iflscience.com.

 Nustatyta, jog vitamino B3 trūkumas skatina persileidimus bei gimdymo traumas.<br> 123rf.com
 Nustatyta, jog vitamino B3 trūkumas skatina persileidimus bei gimdymo traumas.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2017, 5:21 PM

12 metų trukęs Sidnėjaus mokslininkų tyrimas parodė, jog šis vitaminas gali išgydyti molekulinius trūkumus, kurie sukelia persileidimą ir gimdymo traumas.

Šiuo metu, 1 iš 4 nėščių moterų visame pasaulyje patiria persileidimą. O 7,9 milijonai kūdikių gimsta su sunkiais gimdymo defektais. Šio tyrimo rezultatai gali visiškai pakeisti tai, kaip šiuo metu yra rūpinamasi nėščiosiomis, teigė tyrėjai.

„Pasekmės tikriausiai bus milžiniškos. Matome potencialą gerokai sumažinti persileidimų bei gimdymo traumų atvejų skaičių visame pasaulyje. Aš kalbu visiškai rimtai",— savo viešame pareiškime teigė tyrimo vadovė Sally Dunwoodie,

Tyrėjai genetiškai sugrupavo šeimas, kurios nukentėjo dėl persileidimų bei gimdymo defektų. Jie identifikavo genų mutaciją, kuri paveikia tam tikro tipo molekulių gamybą. 

Mokslininkai atliko bandymus su pelėmis. Jie pašalino du genus, kurie užkerta kelią svarbaus enzimo gamybai. Visgi didelio efekto jie nepastebėjo. Tačiau tada buvo atkreiptas dėmesys į pelių mitybą. Mokslininkai suprato, jog pelių maiste buvo gausu vitamino B3.

Šis vitaminas buvo išbrauktas iš nėščių pelių mitybos ir jų jaunikliai arba mirdavo prieš gimimą, arba gimdavo su sunkiai defektais.

Žurnale New England Journal of Medicine publikuotas tyrimas atskleidė, jog peles šeriant maistu, kuriame yra gausu vitamino B3, jų organizmai gamindavo itin svarbų enzimą. Pelės nepatirdavo persileidimų ir visi jaunikliai gimdavo sveiki.

Tai buvo tik ikiklinikinis bandymas ir jo rezultatai dar turės būti išbandyti su žmonėmis. Tik tada gydytojai galės pateikti konkrečias vitamino B3 vartojimo rekomendacijas. Tačiau visi sutinka, jog šie rezultatai tikrai yra daug žadantys.

„Manome, jog tai bus galima vadinti vienu didžiausių medicininių atradimų mūsų šalyje. Labai retais atvejais ir problema, ir jos prevencinis sprendimas randami vienu metu. Tai dvigubas proveržis. Tai pakeis nėščiųjų priežiūros standartus visame pasaulyje",— teigė instituto, kurio mokslininkai atliko tyrimą, direktorius.

Šiuo metu daugiau nei 3,3 milijono jaunesnių nei 5 metų vaikų miršta dėl sunkių gimdymo defektų. Laikykime sukryžiavę pirštus, kad tyrimo rezultatai pasitvirtintų ir būtų užkirstas kelias nelaimėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.