Seime nuskambėjo prašymas įteisinti medicininių kanapių vartojimą

Penktadienį Seime vyko Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos vadovo konservatoriaus Mykolo Majausko inicijuota spaudos konferencija, kurios metu buvo aptariamas medicininių kanabinoidinių preparatų įteisinimo klausimas. Spaudos konferencijoje dalyvavo Seimo narė Irena Degutienė, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos viceprezidentas Gediminas Žižys, Nacionalinio vėžio instituto vadovas profesorius Feliksas Jankevičius, onkologiniai pacientai.

Siūlys įteisinti gydymą kanapėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siūlys įteisinti gydymą kanapėmis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasvalio Augalų  tyrimo stotis, kanapės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasvalio Augalų tyrimo stotis, kanapės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasvalio Augalų  tyrimo stotis, kanapės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasvalio Augalų tyrimo stotis, kanapės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-09-29 11:34

Spaudos konferencijoje Seimo narys Mykolas Majauskas patikino: „Noriu pabrėžti, jog nekalbame apie kanapių įteisinimą rekreacijai, apie investicijas, su tuo susijusias naujas darbo vietas ar įtaką valstybės biudžetui. Klausimas tik vienas – ar esame pasiruošę įteisinti medicinines kanapes sunkių ligų gydymui, specialisto sprendimu ir griežta priežiūra.“

Seimo narė Irena Degutienė teigė, kad „mes žinome apie užsienio šalyse medicininėmis kanapėmis gydomus onkologinius ligonius, sergančiuosius epilepsija, išsėtine skleroze, tačiau Lietuvoje ši praktika vis dar draudžiama be jokių išlygų. Metas peržiūrėti galiojančias nuostatas ir užtikrinti sunkiausiems ligoniams geriausią įmanomą gydymą.“

Seimo nariai kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą prašydami įteisinti medicinines kanapes itin sunkių ligonių gydymui, tik gydytojų specialistų sprendimu ir griežta kontrole.

„Visas įmanomas geriausias gydymas turi būti prieinamas ir siūlome pradėti diskusiją dėl medicininių kanapių naudojimo gydymo tikslams ypač sunkiai sergantiems ligoniams“, – per spaudos konferenciją sakė Mykolas Majauskas.

Rezultatai – daug žadantys

Konservatorius M.Majauskas pateikė informaciją, kad medicininėmis kanapėmis gydomi onkologiniai ligoniai, sergantieji išsėtine skleroze, sunkiomis epilepsijos formomis, ŽIV/AIDS, kenčiantys nuo chroniškų skausmų. Tai patvirtino ir spaudos konferencijoje dalyvavęs limfoma sergantis Algimantas, kuris teigė vartojęs medicininių kanapių koncentratus ir pastebėjęs, kad jo savijauta – geresnė, nei kitų onkologinių ligonių.

„Prieš metus susirgau limfoma, padedant pažįstamiems radau informacijos, kad egzistuoja medicininių kanapių koncentratai. Vartojant juos pajaučiau, kad pagerėjo organizmo chemoterapijos priėmimas. Per dešimt chemoterapijos seansų, kaulų čiulpų transplantacijos procedūrų galima pamatyti ir palyginti, kokia savijauta, kai (žmonės) nevartoja kanapių preparato ir kai vartoja. Vartojant šiuos preparatus yra ir apetitas, ir nuotaika gersenė, ir bendra fizinė savijauta. Manau, kad šie preparatai veikia išties teigiamai“, – sakė Algimantas.

Lietuvius vis dar kausto baimė

„Kas susidūrė su onkologiniais susirginmais, puikiai žino sergančių žmonių padėtį. Liga sunki, bet tos ligos simptomai – ne tik skausmas. Gerokai baisesnė yra dvasinė būsena, nenoras gyventi. Deja, Lietuvoje kol kas nėra galimybės suteikti jiems progresyvią pagalbą naudojant natūralius preparatus.

Dar tarybiniais metais medikai ieškojo įvairių būdų palengvinti pacientų psichosomatinę būseną. Šiandien išeitys yra aiškios, medicina yra daug pasiekusi, o mes Lietuvoje juos gydome pasenusiais metodais. Taip kenčia ir pacientai, ir pacientų artimieji. Pasaulyje medicina pažengusi į priekį, bet niekaip nesuprantu, kodėl Lietuvoje nenorime pažangių metodų ir padėti savo ligoniams“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

Ji teigė, kad kreipsis į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą dėl galimybės peržiūrėti narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus dėl medicininių kanapių įteisinimo itin sunkių ligonių gydymui.

Stipriai atsiliekame

2001 metais pirmoji medicininių kanapių vartojimą įteisino Portugalija, vėliau – Nyderlandai, Suomija, Slovėnija, Čekija, Ispanija. Šiemet medicinines kanapes įteisino Vokietija, Graikija ir netgi itin konservatyvia laikoma kaimynė Lenkija.

Nepaisant to, Lietuvoje yra stovima vietoje – čia net neegzistuoja rekreacinių, medicininių kanapių skirstymas, jos nėra atskiriamos viena nuo kitos ir yra draudžiamos Farmacijos įstatymo, kuriame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas. Šiuos sąrašus tvirtina sveikatos apsaugos ministras.

 Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos viceprezidentas Gediminas Žižys įsitikinęs, kad veikti reikia dabar ir laukti nebėra ko. Pasak jo, žinoti, kaip galima padėti kančias patiriantiems pacientams, tačiau to nedaryti, yra žiauru.

„Turbūt daugelio gyvenimus yra palietęs vėžys. Mano patirtis ne tik asmeninė, bet ir šeimos, giminės. Kaip pavyzdį galiu duoti savo mamos atvejį. Sirgo kasos vėžiu, skausmui malšinti buvo skirtas morfijus, kuris ligos negydo, tik malšina skausmą. Gydytojas liepė jį leisti tuomet, kai pradėdavo dejuoti, bet tai būdavo ne jos bendrai būklei pagerinti, bet tik skausmui numalšinti. Tačiau prie šių vaistų juk priprantama, o jie priklausomybę sukelia didesnę nei kanabinoidiniai preparatai.

Šiandien Lietuvoje yra 100 tūkst. gyvų, besigydančių onkologinių pacientų, o bent geram trečdaliui būtų galima padėti medicininėmis kanapėmis. Tad kyla klausimas, ar lauksim tol, kol būsim paskutiniai, kaip ir daugelyje kitų sričių, taip pat ir onkologiniame gydyme? Žinoma, ankstyva diagnostika, išgyvenamumas iš tiesų pagerėjo ir mes po truputį stumiamės į priekį, bet tai darome per lėtai, o žmonės kenčia.

Todėl pasižadu, kad kol turėsiu sveikatos sieksiu, kad Lietuvos onkologiniai pacientai ir ne tik onkologiniai pacientai, gautų tinkamą gydymą kanabinoidiniais preparatais.

Manau, kad to pasiekti turėtumėme metų bėgyje, nes laukti nėra ko. Šį sprendimą anksčiau ar vėliau vis tiek teks priimti, nes paprasčiausiai atsiliekame, o dar ilgiau palaukę ir vėl liksime paskutiniai ir vaistus teks importuoti iš, pavyzdžiui, Lenkijos“, – aiškino G.Žižys.

Atsiveria niša ir mokslininkams

Nacionalinio vėžio instituto vadovas profesorius Feliksas Jankevičius taip pat palaimino politikų sprendimą megzti pokalbį dėl kanapių preparatų įteisinimo gydymui.

„Susidomėjimas kanabinoidus panaudoti medicinoje sparčiai auga. Jie legalizuoti kaimyninėse valstybėse, taip pat, be plataus spektro kitų susirgimų, gauti pirmieji daug žadantys rezultatai gydant Alzheimerio ligą. Įteisinus jų naudojimą, laimėtų ne tik ne medicina, bet ir Lietuvos mokslininkai, kuriems atsivertų niša atlikti ypač progresyvius tyrimus. 

Didelė dalis Europos sąjungos šalių juda į priekį, o mes stovime vietoje. Deja, tokia tendencija nestebina, tačiau turi keistis. Juk ne pomėgiui būtų naudojami preparatai, o tik su gydytojo specialisto sprendimu ir griežta jo kontrole“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.