Moderni diagnostika didina galimybes įveikti vėžį

Kasmet pasaulyje skelbiama bauginanti statistika, kiek žmonių serga vėžiu. Bet mokslui nepaliaujamai žengiant į priekį nuolat daugėja ir būdų, kaip pažaboti šią klastingą ligą. Apie tai byloja naujos vėžio profilaktikos ir ankstyvosios diagnostikos galimybės.

 Medicinos diagnostikos centrų tarptautinio tinklo „Affidea“ gydytojas dr. G.Marosevičius: „Pagrindinis mūsų prioritetas yra paciento saugumas ir gydymo rezultatai.“
 Medicinos diagnostikos centrų tarptautinio tinklo „Affidea“ gydytojas dr. G.Marosevičius: „Pagrindinis mūsų prioritetas yra paciento saugumas ir gydymo rezultatai.“
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2017, 8:00 AM

Onkologinių ligų diagnostikai naudojami tokie įvairūs radiologiniai tyrimai kaip ultragarsas, rentgenografija, mamografija, kompiuterinė tomografija (KT) ar magnetinio rezonanso tomografija (MRT), pozitronų emisijos tomografija.

Labai dažnai visi šie tyrimai atliekami kompleksiškai ir papildo vieni kitus.

Nors Lietuvoje vykdomos įvairios vėžio prevencijos programos, Vilniaus universiteto Onkologijos instituto duomenimis, kasmet šalyje nustatoma apie 18 tūkstančių naujų vėžio susirgimo atvejų.

Daugiausia – vyrų prostatos, moterų krūtų ir kiaušidžių, odos, plaučių ir žarnyno. Higienos instituto duomenimis, apie 20 proc. Lietuvos gyventojų mirties priežastis – vėžys.

Vėžio gydymas – ilgas ir sudėtingas procesas, nes dažnai liga aptinkama, kai stadija jau pažengusi, – į gydytojus kreipiamasi pavėluotai.

Vėžio diagnozė tūkstančiams žmonių taptų ne tokia baisi ir grėsminga, jei ji būtų išgirsta laiku. Šiuolaikiniai diagnostikos metodai vėžį leidžia nustatyti jam dar nespėjus reikšmingai pažeisti organizmo.

Bet net ir tokiu atveju ėmusis reikalingų priemonių ligą įveikti būtų daug lengviau – tam ypač svarbu, kad gydymas būtų pradėtas kuo anksčiau.

Apie onkologinių ligų diagnostikos galimybes ir galimus gydymo metodus užsienyje kalbamės su medicinos diagnostikos centrų tarptautinio tinklo „Affidea“, veikiančio šešiolikoje Europos šalių, gydytoju dr. Goranu Marosevičiumi iš Bania Lukos medicinos centro, esančio Bosnijoje ir Hercegovinoje.

– Kiek svarbu laiku ir tinkamu metodu atlikti diagnostikos tyrimą onkologiniams pacientams?

– Tai ypač svarbu. Šalyse, kuriose įranga pasenusi ar reikia ilgai laukti tyrimų, pacientams sumažėja galimybės įveikti vėžį. Ankstyva diagnostika prilygsta laiku skiriamam gydymui, kuris onkologijoje užima svarbiausią vietą.

„Affidea“ turi visą diagnostinę įrangą, kuri atitinka tarptautines rekomendacijas dėl tinkamos diagnostikos ir ligos stadijų nustatymo. Tai svarbu priimant sprendimus dėl paciento gydymo eigos.

– Kokios yra ligonio gydymo galimybės, kai po diagnostinių tyrimų jam diagnozuojamas vėžys?

– Pirminė naviko vieta ir ligos stadija yra svarbiausi rodikliai parenkant gydymo būdą. Vienas gydymo būdų yra spindulinė terapija, kiti du – operacija ir chemoterapija.

Šie trys gydymo būdai yra naudojami atskirai arba kartu, atsižvelgiant į ligą ir nustatytus onkologinius protokolus.

Tuo atveju, jei gydymui pasirenkamas radioterapijos būdas, pacientas privalo žinoti, kad šis gydymas turi būti aukštos kokybės, atliktas laiku ir nepertraukiamas iki pat gydymo pabaigos.

Šie elementai yra svarbūs visiems šiais laikais pasaulyje taikomiems gydymo metodams, nepaisant jų sudėtingumo (tokiems kaip 2D, 3D, IMRT, radiochirurgija, brachiterapija ir pan.).

„Affidea“ siūlo radioterapiją, kuri atliekama naudojant pačią moderniausią įrangą, su kuria dirba aukščiausios kvalifikacijos medicinos specialistai. Taip pat yra techninė pagalba, kuri užtikrina nepertraukiamą įrangos darbą.

Centruose siūlomi gydymo būdai apima visus modernius ir šiuo metu prieinamus spindulinės terapijos metodus, išskyrus protonų terapiją, kuri apskritai skiriama labai ribotam ligų skaičiui gydyti.

Kol kas pasaulyje yra tik keli protonų terapijos centrai, įkurti didžiosiose universitetinėse ligoninėse.

Sprendimą dėl gydymo metodo turi priimti įvairių sričių onkologijos komanda, sudaryta iš įvairių sričių medikų: chirurgų, chemoterapijos specialistų, radiacijos onkologų, patologų, radiologų.

Tai turi būti paremta įrodymais pagrįsta medicina ir galiojančiais onkologiniais protokolais. Pavyzdžiui, „Affidea“ centre nė vienam pacientui negali būti pradėtas gydymas spinduline terapija be įvairių sričių gydytojų onkologų komandos sprendimo, nes tai užtikrina geriausio gydymo metodo pasirinkimą.

Kai įvairių sričių onkologijos gydytojų komanda priima sprendimą skirti spindulinės terapijos gydymą, organizuojamas individualus paciento gydymas per optimalų laiką.

Prieš pradedant kiekvieną spindulinės terapijos planą patikrina vidinė centro medikų taryba.

Be to, visais sudėtingais atvejais „Affidea“ naudojasi tarptautine kolegų peržiūra, kuri organizuojama tarp „Affidea“ vėžio gydymo centrų.

Tik po tokios galutinės peržiūros galima pradėti spindulinės terapijos gydymą. Toks gydymas atliekamas vidutiniškai per 20–30 darbo dienų, todėl jo atlikimo tikslumas turi būti tikrinamas kasdien.

Tai užtikrina gerus ligos kontrolės rezultatus ir sumažina šalutinį gydymo poveikį. Pagrindinis mūsų centro prioritetas yra paciento saugumas ir gydymo rezultatai. Mes nieko nepaliekame atsitiktinumui.

– Koks pažangiausių spindulinės terapijos centrų prieinamumas Europoje ir kuo „Affidea“ gali padėti sunkumų patiriančioms šalims?

– Tarptautinė atominės energijos agentūra (IAEA) yra numačiusi rekomenduojamą spindulinės terapijos aparatų skaičių 1 milijonui gyventojų.

Taip pat numatytas ir šalyje reikalingų centrų skaičius, atsižvelgiant į gyventojų skaičių ir ligos paplitimą.

Bet galime pasakyti, jog dauguma šalių neturi pakankamo spindulinės terapijos centrų ir aparatų skaičiaus, kad patenkintų pacientų poreikius.

Esami centrai iš visų jėgų stengiasi tinkamai aprūpinti onkologinėmis ligomis sergančius pacientus.

Šiuo klausimu gali pagelbėti „Affidea“, kuri turi 10 metų veikiančius spindulinės terapijos centrus Europoje. Yra įrodyta, kad centrai teikia aukšto lygio radioterapinį gydymą ir neturi nė vieno įrašo apie įvykusius incidentus ar nesėkmes.

Lietuvoje taip pat taikomi naujausi spindulinės terapijos būdai ir, lyginant su kitomis Europos šalimis, Lietuva niekuo neatsilieka.

Spindulinės terapijos centrai yra Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Šiuo metu rengiamas spindulinės terapijos įrangos atnaujinimo planas, juo remiantis bus atnaujinti prietaisai.

Kitais metais aparatai bus keičiami naujesniais ir šiuolaikiškesniais. (R)

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.