Ši lėtinė liga neišvengiama: serga milijonai, o simptomai klaidina

Skaičiuojama, jog visame pasaulyje osteoporoze serga daugiau kaip 200 mln. žmonių – būtent ši skeleto silpnėjimo liga sukelia kas trečią vyresnių moterų ir kas aštuntą vyresnių vyrų kaulų lūžį. Spalio 20 dieną minima pasaulinė osteoporozės diena vėl primena, kad kasmet vis daugiau žmonių kamuojančiai ligai kelią apsunkinti nesunku – tam tereikia reguliaraus rūpinimosi.

 Sergant osteoporoze stipriai padidėja kaulų lūžių rizika.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Sergant osteoporoze stipriai padidėja kaulų lūžių rizika.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2017, 12:38 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 12:51 PM

Civilizacijos liga, kurios neišvengsime

Lietuvos Higienos instituto duomenimis, pernai šalyje buvo išvis 21 tūkst. osteoporozės atvejų. Tačiau tai – tik diagnozę išgirdusių pacientų skaičius. Lietuvos osteoporozės fondas skaičiuoja, jog išvis ligos atvejų šalyje yra tarp 200 ir 250 tūkstančių. O skirtingais duomenimis pasaulyje liga sukelia nuo 8 iki 10 mln. kaulų lūžių kiekvienais metais.

„Gintarinės vaistinės“ ekspertė Jolita Skinderskienė pasakoja, kad tikslius ligos mastus nustatyti be galo sudėtinga, nes didelė dalis sergančiųjų nesupranta osteoporozę jau turintys ir net jausdami ryškius simptomus nesusimąsto, kad tai kas nors daugiau už kaulų maudimą.

„Osteoporozė yra civilizacijos liga, kuri vyresnių žmonių kauluose sumažina kaulinio audinio tankį. Dėl jos lūžta stuburo, riešo, šlaunikaulio, dubens ar kiti kaulai. Svarbiausia ligos atsiradimo priežastis – per mažas kiekis kalcio ir vitamino D. Todėl labiausiai kenčia žmonės, kurie ilgus metus dirba neturėdami jokio ryšio su tiesiogine saulės šviesa arba tiesiog gyvena kraštuose, kur jos natūraliai mažiau“, – aiškina J. Skinderskienė.

Įvairiais tyrimais nustatyta, kad sergantiems osteoporoze patyrus pirmąjį lūžį antrojo tikimybė pakyla nuo dešimties iki dvylikos kartų. Kaulų retėjimas moterims pagreitėja sulaukus 50-60 metų ir vyrams sulaukus 60-70 m.

Reikia reguliarių tyrimų ir sveikos gyvensenos

Svarbiausias faktorius norint apsisaugoti nuo osteoporozės ar jos pasunkėjimo – kaip įmanoma ankstesnis ligos nustatymas bei tinkamas gyvenimo būdas.

„Visų pirma, kalbant apie tinkamą gyvenseną, kuri padėtų vyresniame amžiuje ligos išvengti, reiktų nuolat palaikyti vitamino D bei kalcio kiekį organizme. Dermatologai nuolat perspėja apie ultravioletinių spindulių pavojų ir žmonės tai išgirdo galbūt net kiek per gerai – nors kai kuriais metais saulės šviesos gauname tik keliolika dienų, jie tepasi stipriausią apsauginį kremą nuo saulės ir taip sumažina vitamino gamybą organizme.

Maiste vitamino D nepakanka, tad reikėtų pasirūpinti, kad jo gautume bent jau iš papildų, kaip suderinti ir užtikrinti sveiką mitybą, papildų vartojimą, visada galite pasitarti su vaistininkais“, – teigia „Gintarinės vaistinės“ specialistė.

Be to kūnui būtinas nuolatinis fizinis krūvis, kuris sustiprintų raumenis, o šie palaikytų skeleto darbą bei pagerintų kaulinio audinio mitybą.

Tuo tarpu norint pasitikrinti, ar kauluose turite tinkamą kalcio koncentraciją kiekvienoje „Gintarinėje vaistinėje“ galite pasidaryti densitometrinį tyrimą, kuris nustatytų, ar jau reiktų kreiptis į gydytojus.

„Gaila, tačiau dažnai žmonės ligos požymius pastebi tik tada, kai kaulų lūžių rizika jau pakilusi. Neretai tiesiog sunku atskirti, kas jau yra osteoporozės simptomai, tad vyresniems žmonėms reikėtų reguliariai pasitikrinti, net jei jie patys nejaučia jokių ryškių simptomų“, – pasakoja J. Skinderskienė.

Pacientus suklaidina patiriamas skausmas

Kita problema, su kuria susiduria osteoporozės pacientai – bandymas kovoti su skausmu, o ne su tiesioginiu jo sukėlėju. Ši liga gali sukelti net slankstelių įskilimus ar įtrūkimus, kurie pasižymi labai lokaliu skausmu ir palaikęs tai patempimu ar sumušimu, žmogus griebiasi vaistų nuo skausmo. Šitai – didžiulė klaida.

„Tarp vyresnių žmonių itin populiarūs kraują skystinantys preparatai, tačiau jei pajutę kaulų skausmą jie griebia vaistus nuo skausmo kartu su kraują skystinančiais, tai gali sukeli net vidinį kraujavimą. Būtent todėl net, rodos, pajutus paprastus skausmo signalus reikia pasikonsultuoti su specialistu – gydantis keliais preparatais vienu metu iškyla nesuderinamumo rizika, kurią paprastam žmogui įžvelgti labai sunku“, – teigia specialistė.

Jos teigimu, veiksmingiausias osteoporozės gydymas – tas, kuris prasideda dar daug metų prieš simptomus. Tačiau net jiems pasireiškus su liga įmanoma kovoti – tereikia ją laiku pastebėti.

„Abejodami dėl savo sveikatos visada kreipkitės į gydytoją ar vaistininką. Skausmas yra organizmo signalas, kad kažkas nėra visiškai gerai, o tokiu atveju visuomet geriau pasitikrinti ir sužinoti, kokia tiksliai problema, nei gydytis savo nuožiūra ir vietoje vieno sutrikimo galimai susikurti du“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.