Tragedija mažeikiškių šeimoje: į kambarį įbėgusi duktė suriko, kad miršta

Tragedija, kurią patyrė 17-metė gimnazistė Ugnė Lavickytė, pasiglemžė jos sveikatą – šiuo metu jauna mergina prikaustyta prie lovos Kauno klinikų neurochirugijos skyriuje. Paauglė geba kalbėti, judinti dešinę ranką, valgyti, tačiau tai viskas, ką ji gali.

 Į kambarį įbėgusi mergaitė sušuko, kad miršta.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Į kambarį įbėgusi mergaitė sušuko, kad miršta.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Į kambarį įbėgusi mergaitė sušuko, kad miršta.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Į kambarį įbėgusi mergaitė sušuko, kad miršta.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2017, 12:30 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 2:41 PM

Ugnės tėtis Darius Lavickas pasakojo, kad tą vakarą, kai įvyko šeimos gyvenimą aukštyn kojomis apvertusi nelaimė, prisimins visą gyvenimą.

Suriko, kad miršta

Mažeikių rajone gyenantis ir 2 vaikus auginantis tėvas kalbėjo, kad rugsėjo 14-ąją su dukra ramiai vaikščiojo mieste. Grįžusi į namus, Ugnė sėdo prie pamokų.

„Apie 8 valandą į kambarį, kuriame aš buvau, staiga įėjo dukra paklaikusiomis akimis, čiupinėdama sau sprandą, nugarą ir suriko, kad nežmoniškai skauda: „Gelbėk, aš mirštu!“, – siaubingas akimirkas prisiminė tėvas.

Jo akyse Ugnė sukniubo.

Darius griebė telefoną ir susisiekė su Bendruoju pagalbos centru. Vyras maldavo kuo greičiau atsiųsti medikus – jo vaikui atsitiko kažkas siaubingo. Pakvietęs kaimynę, likusia su jo dukra, tėvas išbėgo į lauką pasitikti atvykstančio greitosios medicinos pagalbos ekipažo.

„Išbėgau į lauką pasitikti greitosios pagalbos, o jos vis nebuvo. Lauke stovėjau gal 15 minučių. Ekipažas atvyko ramiai, be švyturėlių, neskubėdamas“, – stebėjosi Darius.

Atvykusiems medikams jis papasakojo, kas įvyko.

„Tuo metu dukra buvo paralyžiuota visa – nuo pečių iki kojų dalinai. Ji vis dar judino kojas ir rankas, bet kūno nebejautė – jis buvo kaip svetimas“, – tikino Darius.

Be diagnozės – 4 paras

Ugnė buvo nuvežta į Mažeikių ligoninės priėmimo skyrių.

„Ją apžiūrejo vaikų gydytoja. Viską papasakojau, kas nutiko. Bet gydytoja negalėjo suprasti, kas įvyko ir paklausė, ar dukra nerūkė kanapių. Atsakiau, kad ji buvo su manimi, tik kitame kambaryje, tad tai neįmanoma. Gydytoja pasakė, kad aš nežinau visko apie savo vaiką ir visko nesukontroliuosi“, – apie tai, kas vyko, kai Ugnė pagaliau pateko į medikų rankas, kalbėjo Darius.

Negalėdami diagnozuoti ligos, tą patį vakarą Mažeikių ligoninės medikai perkėlė Ugnę į Respublikinę Šiaulių ligoninę.

„Nuvykus į Respublikinės Šiaulių ligoninės priimamąjį, apžiūrėjo keli specialistai: traumatologas ir, atrodo, neurologas. Nors aš buvau akcentavęs didelius sprando skausmus, specialistai tam nesuteikė didelės reikšmės, nesuprato, kas vyksta, ir patalpino į diagnostikos skyrių, paskyrė nuskausminamųjų“, – pasakojo Ugnės tėvas.

Vyro teigimu, ligoninėje jo dukros būklė ėmė blogėti. Ketvirtą parą, rugsėjo 17 d., mergina buvo perkelta į reanimacijos skyrių.

„Mergaitė buvo intensyviai stebima, jai atlikti svarbūs tyrimai diagnozei nustatyti. Diagnozei nepaaiškėjus, rugsėjo 17 d. pacientė pervežta tolesniam gydymui į Kauno klinikų Vaikų neurologijos skyrių“, – komentavo Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos vadovas Linas Rovas.

Plyšo aneurizma

Kauno klinikose atliktas magnetinio rezonanso tyrimas parodė sunkią patologiją – plyšo kraujagyslė, užliejusi stuburo smegenis, dėl ko mergina kentė didžiulius skausmus ir buvo paralyžiuota. Paaiškėjo, kad merginai plyšo aneurizma. Ne visi tokį sveikatos sutrikimą patyrę žmonės išgyvena.

„Nuspręsta ją perkelti į neurochirurgijos skyrių, kuriame pasirašiau dokumentus dėl sudėtingos operacijos“, – pasakojo Darius.

Rugsėjo 19 d. Ugnei buvo atliktos dvi operacijos.

„Buvo sutrikęs kvėpavimas, širdies veikla, nes pažeista smegenų sritis atsako už šias veiklas. Po kelių dienų vėl grįžome į reanimaciją, nes dukra skundėsi kvėpavimo nepakankamumu. Kvėpavimas susitvarkė, širdies veikla – irgi“, – teigė Ugnės tėtis.

Sunku judėti

Dėl sunkios ligos gimnazistei sunku judėti. „Kasdien po mažą judesiuką padaro, vis kažkas naujo įvyksta. Šiuo metu ji mankštinasi, gauna masažą“, – pasakojo Darius.

Nors ir stengiasi, Ugnė juda sunkiai. Ji šiek tiek valdo dešinę ranką, gali valgyti, kalbėti, tačiau laukia ilgas gydymas, kad mergina grįžtų į normalų gyvenimą.

„Šiuo metu Ugnė nepalūžta. Ji nori vėl judėti. Gydytojai sako, kad reikia laiko ir daug darbo, nes pirmieji mėnesiai atsistatant yra svarbiausi. Jie nežino, kiek ir kaip atsistatys organizmas.

Dėl galimybės pasveikti, gydytojai ir mes nusiteikę optimistiškai. Ateitis parodys, kokios galimybės atsistatyti. Tik ne viskas sprando srityje stuburo smegenyse sutvarkyta – kraujagyslių darinį pavyko užkimšti 60 procentų. Pasikartojimo tikimybė – 10-12 procentų. Reikia saugotis hormonų, traumų, kad šie neišprovokuotų pasikartojimo“, – sakė Darius.

Reikalinga parama

Po skyrybų 2 vaikus – 18-metį sūnų ir metais jaunesnę dukrą – auginantis 3 vaikų tėvas kalbėjo, kad šiuo metu darbo neturi, nes yra sutrikusi ir jo sveikata.

„Prieš nelaimę 2 mėnesius praleidau biuletenyje. Mano pragyvenimas – pašalpa, siekianti 238 eurų, išleidžiama trims asmenims“, – tikino Darius.

Ugnės laukia ilgas gydymas, galintis trukti net kelis metus. Jos tėvas planuoja netrukus su dukra vykti į reablilitacijos centrą Kaune.

„Mūsų laukia ilga reabilitacija. Patys suvokiame, kad reikės daug lėšų ir darbo reabilituojant dukrą, gal net privačių klinikų ir specialistų, o tai reiškia dideles išlaidas“, – kalbėjo vilties prikelti Ugnę naujam gyvenimui neprarandantis jos tėvas Darius.

Kol kas mergina gydoma Kauno klininkų neurochirurgijos skyriuje ir jai yra suteikiama visa pagalba, tačiau akivaizdu, kad ateityje bus reikalinga papildoma priežiūra ir specialistų paslaugos.

Sunkiai sergančios Ugnės tėtis prašo visų neabejingų ir geros valios žmonių padėti jo dukrai vėl grįžti į gyvenimą – paremti. Norintys tai padaryti, gali susisiekti su Dariumi štai čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.