Medikai suglumo: iš moters porų vietoj prakaito pasipylė kraujas

Hematohidrozė – tai labai retas sutrikimas, nuo kurio kenčiantys žmonės prakaituoja krauju. Kai kurie mokslininkai aktyviai domisi šia keista liga, tačiau kiti netiki net ir jos egzistavimu. Kodėl taip yra? Naujas tyrimas parodė, kad prakaitavimą krauju gali sukelti ir depresija.

 Reta liga serganti moteris glumina mokslininkus.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 Reta liga serganti moteris glumina mokslininkus.<br> 123rf.com asociatyvi nuotr.
 21 metų italė nustebino medikus – iš jos akių bei plaštakų liejosi kraujas.<br> -
 21 metų italė nustebino medikus – iš jos akių bei plaštakų liejosi kraujas.<br> -
 Itin reta liga sergantys žmonės prakaituoja krauju.<br> Wikimedia.org nuotr.
 Itin reta liga sergantys žmonės prakaituoja krauju.<br> Wikimedia.org nuotr.
 -<br> 123rf.com nuotr.
 -<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 25, 2017, 9:19 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 10:58 AM

„Canadian Medical Journal“ publikuotas tyrimas apie 21 metų italę, kuri gausiai prakaituoja krauju. Jos būklė, šiuo atžvilgiu, yra tokia intensyvi, kad moteris bijo išeiti į viešumą. Ji nenori pradėti kraujuoti iš veido odos, kuomet ją mato kiti. Tačiau mokslininkai nelabai kuo gali padėti.

Kuomet pacientė apsilankė pas gydytojus, jie apžiūrėjo jos odą ir patvirtino - jokių įbrėžimų, įplyšimų ir kitų pažeidimų tiesiog nėra. Pasikalbėję su mergina gydytojai įsitikino, kad ji serga depresija, nerimo sutrikimais ir stengiasi save kiek įmanoma labiau izoliuoti nuo visuomenės. Tąkart gydytojai diagnozavo hematohidrozę, nors taip būtų pasielgę ne visi.

Pats Jėzus Kristus prakaitavo krauju melsdamasis prieš nukryžiavimą. Religiniuose raštuose tokia būsena minima dar 300 metų prieš mūsų erą, todėl nemažai mokslininkų šią būklę nurašo kaip netikrą.

Pasak jų, psichologinės būsenos sukeltas prakaitavimas krauju neturėtų būti įmanomas - tai tik religinės pasakos. Tačiau dabar atsiranda įrodymų, kad būtent taip ir nutinka. Šios italės depresija gali būti ne ligos pasekmė, o priežastis.

Mokslininkai peržiūrėjo iki šiol parašytus modernius tyrimus apie prakaitavimą krauju. Jie pastebėjo, kad anksčiau ši būklė tapatinta su isterija, menstruaciniais ciklais ir kai kuriomis psichologinėmis būklėmis.

Jie mano, kad depresija ir hematohidrozė gali tūrėti tą pačią priežastį. Tačiau blogiausia yra tai, kad mokslininkai šia tema domisi nepakankamai, nes liga yra per daug reta ir dar papildomai apipinta religiniais mitais.

Italė yra gydoma antidepresantais ir beta blokatoriais. Patvirtinto hematohidrozės gydymo nėra, todėl tenka šalinti tik simptomus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.