Tikras kančias galinti sukelti liga: oda pasidengia „žvynais“

Sveikatos specialistų teigimu, pasaulyje žvyneline arba dar kitaip vadinama psoriaze dažniausiai serga 20-40 metų žmonės. Ši odą ir sąnarius pažeidžianti liga yra linkusi reaguoti į sezoniškumą ir labiausiai paūmėja rudenį.

 Nuo žvynelinės kenčiantys asmenys rudenį skundžiasi simptomų paaštrėjimu.<br> 123rf.com nuotr.
 Nuo žvynelinės kenčiantys asmenys rudenį skundžiasi simptomų paaštrėjimu.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2017, 10:21 AM, atnaujinta Oct 29, 2017, 10:34 AM

Spalio 29 d. minima Pasaulinė žvynelinės diena siekiant atkreipti dėmesį į būtinybę gydyti šią ligą ir paskatinti į gydytojus kreiptis tuos, kurie kenčia nuo šios ligos tyliai.

„Eurovaistinės“ farmacininkė ir Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologė sako, kad ruduo sergantiems žvyneline yra aktyviausias metas. Šiuo periodu pablogėjimą lemia įvairios peršalimo infekcijos, saulės trūkumas ir sausas oras. Vasarą šia liga sergantiems žymiai lengviau, nes oda gauna pakankamai saulės spindulių.

„Žvynelinė atsiranda, kai paviršinės odos ląstelės pradeda pernelyg greitai daugintis. Oda atrodo lyg padengta žvynais, kuriuos niežti, kartais skauda, o pakasius lieka raudonos dėmės.

Sergančiųjų oda yra išberiama raudonais ir įvairaus dydžio mazgeliais, kurie yra aptraukti balsvais žvynais. Dažniausiai pažeidžiamos lenkiamosios kūno vietos – alkūnių ir kelių paviršiai.

Taip pat ši liga atsiranda kryžkaulio srityje ir plaukuotojoje galvos dalyje. Pasitaiko atvejų, kai iš plaukuotosios galvos dalies išplinta ir į neplaukuotąją kaktos, skruostų, ausų ar sprando sričių odą“, - ligos simptomus vardija Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologė Inga Kiselienė.

Psoriazė nėra užkrečiama liga, dažniausiai ji diagnozuojama išsiaiškinus, ar nėra sergančiųjų tarp artimų giminaičių, apžiūrėjęs odos, nagų pakitimus. Esant abejonių, liga galutinai patvirtinama atlikus odos biopsiją – paimtą pažeistos odos gabalėlį ištyrus mikroskopu.

„Eurovaistinės“ farmacininkė Laura Vanagaitė teigia, kad žvynelinės gydymui taikomos trejopos priemonės – vietiškai veikiantys vaistai, visą organizmą veikiantys geriami vaistai ir fototerapija.

„Jeigu gydytojas jums diagnozavo šią ligą, patariu vengti ją provokuojančių faktorių: alkoholio, rūkymo, streso, emocinės įtampos, odos perdžiovinimo. Sergantysis turi suprasti, kad odos negalima nei kasyti, nei trinti, nes tai skatina naujų bėrimų atsiradimą.

Savo darbe susiduriu su kai kurių žmonių požiūriu, kad žvynelinę galima efektyviai gydyti vien sveiku gyvenimo būdu.

Taip, iš dalies tai tiesa, nes streso ir kitų „agresyvių“ maisto produktų atsisakymas, dažnas poilsis, saulė ir maudymasis sūriame natūraliame vandenyje praktiškai išnaikina psoriazę, tačiau jūra ir saule ištisus metus lepintis negalime, o ir stresą dažnas valdome ne tiek, kiek reikėtų, jog liga atsitrauktų“, - sako farmacininkė.

„Eurovaistinės“ atstovė tikina, kad žvynelinė daro žalą ne tik asmens sveikatai, bet ir kelia didelį psichologinį diskomfortą. „Yra žmonių, kurie itin drovisi dėl neestetiškai atrodančios odos, ypatingai tada, kai reikia nusirengti paplūdimyje, baseine ar kitoje viešoje vietoje. Juolab, kad ne visi supranta, kas per liga yra žvynelinė ir į sergančius dažnai žiūri atgrasiai“, - sako vaistininkė.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, žvyneline (psoriaze) serga apie 125 mln. žmonių, tai yra, apie 4 proc. viso pasaulio gyventojų. Lietuvoje šia liga serga apie 3 proc. gyventojų. Pirmą kartą Pasaulinė žvynelinės diena paminėta 2004 m. spalio 29 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.