Gyvybiškai svarbūs patarimai: tokia mityba padeda valdyti klastingą ligą

Cukrinis diabetas virto tikra šių dienų epidemija. Ir be abejonės, kaip ir daugelis ligų, taip ir ši yra labai glaudžiai susijusi su mityba. Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė sako, kad cukrinis diabetas yra dviejų tipų, I tipo serga jaunesni žmonės, II tipo – vyresnių žmonių liga, dažnai lydima ir gretutinių ligų – hipertenzijos, cholesterolio apykaitos sutrikimo, nutukimo.

 Cukriniu diabetu sergantys pacientai turėtų rimtai susirūpinti savo mityba.<br> 123rf.com nuotr.
 Cukriniu diabetu sergantys pacientai turėtų rimtai susirūpinti savo mityba.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 11:18 AM

Diabetui gydyti tinkama mityba būtina, tačiau nuolat reikalingi vaistai – insulinas ir / arba hipoglikemizuojantys vaistai, o kalbant apie maistą, neretai neišvengiama kraštutinumų.

Kuo mažiau paprastųjų angliavandenių

„Išskirčiau kelis punktus, kurie yra itin svarbūs sergantiesiems cukriniu diabetu. Kasdien pirmiausia privalu riboti paprastųjų angliavandenių kiekį savo racione. Kitaip tariant vengti visko, kas greitai suvalgius tampa gliukoze arba cukrumi: baltos duonos, bandelių, batonų, pyragų, kvietinių makaronų, didelio kiekių bulvių, kai kurių vaisių, ypač vaisių sulčių koncentratų ir kitų saldžių gėrimų.

Kai kalbame apie angliavandenius, sergantieji cukriniu diabetu turi rinktis žemo glikeminio indekso produktus, kurie įsisavinami lėtai ir ilgiau užtikrina sotumo jausmą“, - patarė dietologė.

Žemą glikeminį indeksą turintys produktai dažniausiai turi ir didesnę maistinę vertę. Tokie angliavandeniai turi didesnį skaidulų kiekį, o tai padeda reguliuoti žarnyno veiklą, cholesterolio ir gliukozės koncentraciją kraujyje, svorį.

Svarbu, kaip paruošta

K.Jasmontienė taip pat akcentavo, kad sergantiesiems cukriniu diabetu itin svarbus ir maisto paruošimo būdas.

„Pavyzdžiui, keptos bulvės turi didesnę įtaką cukraus kiekio kraujyje padidėjimui nei virta bulvė. Riebalų kiekis taip pat reikšmingas. Jei valgysime riebiai net ir tinkamus angliavandenius, gliukozės kraujyje daugės sparčiau nei valgant daugiau daržovių ar tų pačių vaisių“ - tikino specialistė.

Tiesa, jei žalių daržovių galima valgyti neribotai, tai vaisių kiekius rekomenduojama riboti. Daug reikšmės turi porcijos dydis. Rekomenduojama per parą suvartoti 2-4 porcijas vaisių, kas sudaro maždaug 200 – 300 g. Idealu, jei vienu metu suvalgome ne daugiau 100 – 150 g vaisių. Reiškia per parą galite suvalgyti du nedidelius obuolius, apelsiną ir pan.

Linkę į kraštutinumus

Medikė pasakojo, kad praktikuojant tenka pastebėti, jog cukriniu diabetu sergantys pacientai yra linkę į kraštutinumus. 

„Yra tik nedidelė grupė tų, kurie randa tinkamą balansą. Dažniausiai tenka susidurti su kraštutinumais: arba pacientai valgo viską, arba jie visiškai atsisako angliavandenių, galvodami, kad tai visiškas blogis. 

Tačiau tiek vieni, tiek kiti elgiasi neteisingai. Iš tiesų reikėtų rasti pusiausvyrą pasirinkimuose ir tai ženkliai prisideda prie būklės reguliavimo.

Kalbame apie tuos pačius sveikos mitybos principus, kurie galioja ir sveikiems žmonėms. Tik sergantieji cukriniu diabetu turi atidžiau skaičiuoti su maistu gaunamus angliavandenius ir pasistengti, kad jų vienu metu nebūtų suvalgoma per didelis kiekis“, - patarė K.Jasmontienė.

Taigi, tiek sergantieji, tiek sveikieji per dieną turi gauti subalansuotą angliavandenių, riebalų ir baltymų kiekį. 

Dar vienas svarbus punktas cukrinio diabeto kamuojamiems asmenims – valgymo režimas. 
„Jei valgysite per retai arba per dažnai, tai nulems glikemijos svyravimus kraujyje, o tuomet darosi sudėtinga kontroliuoti ligą“, - perspėjo gydytoja.

Svarbus ir vanduo

K.Jasmontienė taip pat priminė, kad cukrinio diabeto paliestiems pacientams dar svarbesnis tampa vandens vartojimas.

„Iš praktinės pusės galime pastebėti, kad tie, kurie daugiau geria vandens, mažiau valgo. Dažniau susilaiko ir nuo nevertingų saldžių gėrimų“, - pastebėjo dietologė.

Galiausiai, rinkdamiesi kasdienius produktus, sergantiesiems cukriniu diabetu ypač aktualūs daug skaidulų turintys produktai – o tai kartu ir naudingi angliavandeniai. Tačiau pastarosios rekomendacijos aktualios visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.