Kviečia pasitikrinti dėl ŽIV ir hepatitų

Prasidėjo Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė. Oficialiai ji tęsis iki kitos savaitės lapkričio 24 dienos, o gruodžio pirmąją bus pažymima Pasaulinė AIDS diena. Tyrimų savaitės šūkis: „Pasitikrink, gauk gydymą, apsaugok“!

 Siekiama, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šių ligų keliamas grėsmes, pasitikrintų bei suprastų, kad yra veiksmingas šių ligų gydymas.<br> 123rf nuotr.
 Siekiama, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šių ligų keliamas grėsmes, pasitikrintų bei suprastų, kad yra veiksmingas šių ligų gydymas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-17 12:17

„Visoje Europoje ŽIV ir hepatitų testavimo savaitės metu kviečiama vienytis bendram tikslui ir siekti didinti visuomenės informuotumą apie tyrimų dėl ŽIV ir hepatitų svarbą. Siekiama, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šių ligų keliamas grėsmes, pasitikrintų bei suprastų, kad yra veiksmingas šių ligų gydymas“, – pažymėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, medicinos mokslų daktaras, prof. Saulius Čaplinskas.

Pirmiausia dėl ŽIV rekomenduoja pasitikrinti tiems asmenims, kurie skundžiasi šiais sveikatos sutrikimais: jei kosulys tęsiasi ilgiau kaip mėnesį; dažnai (daugiau kaip 2k. per metus) sergant plaučių uždegimais, bronchitais, gerklės, ausų ir kitais uždegimais; jei karščiuojama ilgiau kaip mėnesį; jei viduriuojama ilgiau kaip mėnesį; be priežasties netekus daug svorio (daugiau kaip 10 proc.); jei nuolat jaučiamas nuovargis ir silpnumas; kai naktimis gausiai prakaituojama; susirgus tuberkulioze; padidėjus kaklo, pažastų ar kirkšnies limfmazgiams; jei sergate lytinių organų, burnos, stemplės ar gerklės kandidoze; jei turite burnos ir genitalijų opas, neišnykstančias ilgiau kaip 1 mėn. bei esant kitoms būklėms, kurios išvardintos ULAC interneto svetainėje testavimo savaitei skirtame informaciniame langelyje.

Dėl virusinių hepatitų B ir C rekomenduojama pasitikrinti: jei jums buvo perpiltas kraujas / kraujo produktai iki 1993 metų; jei buvo atliktos chirurginės operacijos (taip pat Cezario pjūvis) arba invazinės procedūros; jei dėl neaiškių priežasčių padidėję kepenų fermentai (ALT, AST); hemodializuojamiems pacientams; sergantiems hemofilija ir kitomis kraujo ligomis; organų ir kraujo donorams; asmenims po organų transplantacijos; medicinos įstaigų darbuotojams; vaikams, kurių motinos nėštumo ir gimdymo metu sirgo hepatitu; jei šeimos nariui diagnozuotas hepatitas; nėščiosioms; nors kartą vartojusiems švirkščiamuosius narkotikus bei kitais atvejais. Detalus būklių ir atvejų sąrašas pateiktas ULAC interneto svetainėje testavimo savaitei skirtame informaciniame langelyje.

Pasak prof. dr. S.Čaplinsko, virusinis hepatitas C yra pirma išgydoma virusinė liga, kurios gydymas taip pat prieinamas ir Lietuvoje. Vaistai ŽIV ligai gydyti, nesunaikina viruso organizme, tačiau pristabdo ŽIV ligos progresavimą, o nuo virusinio hepatito B gali apsaugoti skiepai. Dėl ŽIV ir hepatitų tyrimų reikia konsultuotis su savo šeimos gydytojais.

Dėl ŽIV galima atlikti savikontrolės testą, kurį galima įsigyti vaistinėse ar e – parduotuvėse. Atlikus savikontrolės ŽIV testą, rezultatas sužinomas per kelias minutes. Daugiau informacijos apie ŽIV savikontrolės testus informacijos galima rasti ULAC internetinio puslapio nuorodoje „Pasitikrink pats“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.