Klastinga liga suserga tūkstančiai, o komplikacijos griauna gyvenimus – štai kaip jų išvengti

Sergantieji cukriniu diabetu turi kasdien rūpintis savimi, kad jų liga būtų kontroliuojama, tačiau rezultatai to verti, mat užleidus šią ligą, komplikacijos gali gerokai apkartinti gyvenimą. Ir jos gali apimti beveik kiekvieną organą, įskaitant širdį ir kraujagysles, akis, inkstus, nervus, virškinamąjį traktą, dantenas ir dantis.

Viena sunkiausių cukrinio diabeto komplikacijų – diabetinė pėda.<br>123rf nuotr.
Viena sunkiausių cukrinio diabeto komplikacijų – diabetinė pėda.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2017, 1:26 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 11:56 AM

Širdis ir kraujagyslės

Širdies ir kraujagyslių ligos yra dažnos problemos daugeliui žmonių, kurių cukrinis diabetas nėra kontroliuojamas. Sergančiuosius cukriniu diabetu nuo 2 iki 4 kartų dažniau už visus kitus pakerta širdies ir kraujagyslių ligos, nes didėja miokardo infarkto, apatinių galūnių gangrenos ir amputacijos grėsmė.

Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, dešimt kartų dažniau amputuojami rankų arba kojų pirštai.

Jūs galite nepastebėti įspėjamųjų simptomų tol, kol nepasireiškia širdies smūgis ar insultas. Problemos su kraujagyslėmis jūsų kojose gali sukelti kojų mėšlungį, odos spalvos pokyčius ir pasireikšti mažesniu pėdų jautrumu. Geros naujienos tos, kad daugelis tyrimų rodo, jog cukrinio diabeto kontrolė gali padėti išvengti šių problemų arba sustabdyti širdies ir kraujagyslių susilpnėjimą.

Tam, kad tai pasiektumėte, turite sureguliuoti savo arterinį kraujospūdį, lipidų rodiklius, kūno masę, laikyti sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijų bei atsisakyti žalingų įpročių.

Akys

Diabetas yra pagrindinė priežastis, dėl kurios gali pasireikšti regėjimo negalią tarp suaugusiųjų nuo 20 iki 74 metų. Akių komplikacijos gali pasireikšti glaukoma, katarakta, diabetine retinopatija ir baigtis aklumu.

Klinikinių tyrimų duomenimis apskaičiuota, kad po penkerių metų nuo pirmo tipo cukrinio diabeto diagnozės ketvirtadaliui ligonių nustatomi neproliferacinei diabetinei retinopatijai būdingi pokyčiai, po dešimtmečio – šie pokyčiai randami jau pusei sergančiųjų, o po dvidešimties metų – praktiškai visiems pirmo tipo cukriniu diabetu sergantiems ligoniams.

Iš pradžių gali atsirasti regėjimo sutrikimų, o kartais gali atsirasti ir staigus regėjimo praradimas.

Geros naujienos, tos, kad tyrimai rodo, jog reguliari akių patikra ir savalaikis tokių problemų sprendimas gali užkirsti kelią iki 90 proc. su diabetu susijusių aklumo atvejų.

Inkstai

Diabetas yra kone pagrindinė inkstų funkcijos nepakankamumo priežastis, o tai sudaro beveik pusę naujų inkstų nepakankamumo atvejų.

Sergant cukriniu diabetu yra pažeidžiamos smulkios inkstų kraujagyslės, inkstai „nebevalo“ kraujo, todėl organizme kaupiasi vanduo, druska, toksinai, šlapime gali būti baltymo.

Cukrinis diabetas, pažeisdamas nervų sistemą, gali sutrikdyti normalų šlapimo pūslės ištuštinimo procesą,

todėl šlapimas gali grįžti į inkstus ir juos žaloti. Kuo ilgiau šlapimas yra pūslėje, tuo yra didesnė šlapimo takų infekcijų tikimybė.

Problema ta, kad pradžių jūs nejaučiate jokių ankstyvų su diabetu susijusių inkstų ligų simptomų. Tačiau vėlesniuose ligos vystymosi etapuose tai gali pasireikšti kojų tinimu.

Geros naujienos tos, kad turimų duomenimis, vaistai, kurie mažina kraujospūdį gali sumažinti inkstų nepakankamumo riziką 33 proc.

Taip pat rekomenduojama dieta su sumažintu baltymų kiekiu. Moksliniai tyrimai įrodė, kad tai lėtina inkstų pažeidimo progresavimą. Rekomenduojama per parą su maistu gauti 0,8-1,0 g/kg baltymo.

Nervai

Laikui bėgant, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje gali pakenkti jūsų nervams. Ne mažiau kaip 70 proc. diabetu sergančių žmonių patiria tokio pobūdžio komplikacijas.

Periferinė diabetinė neuropatija gali sukelti skausmą, deginimą ar pojūčių praradimą. Tai paprastai prasideda nuo pėdų pirštų. Tai taip pat gali paveikti ir jūsų rankas bei kitas kūno dalis.

Autonominė neuropatija atsiranda dėl nervų, valdančių jūsų vidinius organus, žalos. Dažniausiai pasireiškiantys simptomai – seksualinės problemos, virškinimo, jautrumo sutrikimai, kai jūsų šlapimo pūslė yra pilna, galvos svaigimas ir alpimas.

Geros naujienos, kad gydytojas gali tinkamą gydymą. Neuropatinis skausmas dažnai nepasiduoda tradiciniam gydymui analgetikais; optimaliam jo gydymui paprastai vartojami specifiniai vaistai. Sėkminga skausmo kontrolė priklauso nuo kompleksinio požiūrio į problemą.

Virškinamasis traktas

Sergant cukriniu diabetu gali pasireikšti virškinimo trakto sutrikimai, įskaitant vidurių užkietėjimą, viduriavimą arba į vidurių užkietėjimą įsiterpiantį viduriavimą, pykinimą, vėmimą, pilvo pūtimą. Rimta komplikacija gali paralyžiuoti skrandį. Dėl šių komplikacijų kontrolės būtina konsultuotis su savo gydytoju.

Be to, būtina laikytis taisyklingos mitybos. Reikia nepamiršti, kad sudėtiniai angliavandeniai yra naudingesni organizmui, nes organizmas juos skaldo ir pasisavina lėčiau, todėl gliukozės kiekis kraujyje po jų vartojimo didėja ne taip greitai. Angliavandeniai, lyginant su kitomis maisto sudėtinėmis dalimis, riebalais ir baltymais, labiausiai paveikia gliukozės koncentraciją. Todėl labai svarbu, kad maiste būtų tinkamas angliavandenių, baltymų ir riebalų santykis.

Dantys ir dantenos

Tyrimais įrodyta, kad žmonės, sergantys cukriniu diabetu yra labiau linkę į dantenų ligas ir dantų problemas.

Periodontitas dažniausiai nustatomas sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu

Periodontitas yra sunki dantenų ligos forma, pasireiškianti dantenų atplyšimu nuo dantų. Susidarę tarpai tarp dantų ir dantenų tampa palankia terpe mikrobams ir bakterijoms. Dėl šios priežasties infekcija pažeidžia kaulus aplink dantų šaknis, o taip pažeisti dantys gali tiesiog iškristi.

Geriausias būdas kovoti su dantų problemomis, yra jas sukėlusių priežasčių atsikratymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.