6 neįprasti požymiai, kad jums gresia gyvybei pavojinga liga

Turbūt nė nenutuokėte, kad tokie keisti simptomai kaip blogas burnos kvapas gali pranašauti apie ateityje pasireikšiančias širdies ligas. Visgi tai nestebina – juk kraujotakos sistemos ligos yra pirmaujanti mirties priežastis visame pasaulyje, rašė runnersworld.com.

 Apie gresiančias širdies ligas gali pranešti ir netikėti simptomai.<br> 123rf.com nuotr.
 Apie gresiančias širdies ligas gali pranešti ir netikėti simptomai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2017, 1:46 PM

Kadangi požymiai yra bendrojo pobūdžio, pastebėjus vieną iš jų išsigąsti nereikėtų. Visgi atkreipkite dėmesį, kaip dažnai jie kartojasi ir ar pasireiškia keli vienu metu. Pastebėkite ir bendrą savijautą – šiuos pojūčius gali sukelti cholesterolio ir trigliceridų kiekio kraujyje pasikeitimas.

1. Blogas burnos kvapas

Vienas netikėčiausių simptomų įspėjančių apie širdies problemas, kurios gali netikėtai užklupti ateityje – nemalonus burnos kvapas. Jis, visų pirma, parodo, kad dantenose galėjo kilti uždegimas, kurį būtina gydyti tam, kad organizme sumažėtų uždegiminė reakcija, o taip pat būtų apsaugota ir kraujotakos sistema.

Negydomos infekcijos alina organizmą, didiną jame esantį uždegimą. Laiku neprižiūrėjus, infekcija pradeda plisti, kraujas išnešioja užkratą, o tai padidina širdies smūgio riziką.

2. Žiovulys fizinio aktyvumo metu

Paprastai žiovulys padeda aprūpinti organizmą deguonimi ir atvėsinti smegenis. Nepaisant to, labai dažnas žiovavimas treniruočių metu gali įspėti apie kūno atvėsinimo funkcijos sutrikimą. Na, o  šis požymis taip pat gali pranešti ir apie artėjančias širdies ligas.

3. Galvos svaigimas

Jei staiga atsistojus galva svaigsta keletą sekundžių, tai yra visiškai normalu, bet jeigu tai trunka kelias minutes ir esate jaunesnis nei 55 metų, vertėtų susirūpinti sveikata. Galvos svaigimas parodo, kad gali būti sutrikęs kraujo tekėjimas organizme ir, pasak specialistų, tai gali tapti viena iš prastos širdies būklės priežasčių.

Tyrimai rodo, kad ilgą galvos svaigimą patiriantys žmonės yra net 54 proc. labiau linkę į širdies ligas nei tie, kurie šio požymio nejaučia. 

4. Raukšlė ant ausies spenelio

Mokslininkai nustatė, kad atsiradusi raukšlelė ant vieno arba abiejų ausies spenelių gali įspėti apie sutrikusį širdies ritmą. Tačiau tai – ne šiaip raukšlė, o specifinė, einanti nuo ausies angos iki maždaug vidurio ausies spenelio.

Ji netgi turi pavadinimą „Franko požymis“ (angl. Frank's sign). Paprastai atsiranda vyresnio amžiaus žmonėms ir gali pranešti, kad arterijoje yra kraujo tekėjimo blokavimas, kas gali sukelti rimtesnes širdies problemas.

5. Trumpas bevardis pirštas

Bevardis pirštas garsus tuo, jog ant jo maunamas vestuvių ar sužadėtuvių žiedas, tačiau jis svarbus ir dėl kitos savo ypatybės. Pasirodo, trumpesnius už rodomuosius bevardžius pirštus turintys žmonės patiria didesnę riziką susirgti ankstyvomis (40-50 metų amžiaus) širdies ir kitomis kraujotakos ligomis.

Mokslininkai aiškina, kad taip yra dėl dar įsčiose įvykstančių procesų. Esą ilgus bevardžius pirštus turinčių asmenų formavimosi procesų metu buvo išskiriama daugiau testosterono. Tai siejama su mažesne vyrų rizika susirgti širdies ligomis. Tarp moterų šis fizinis požymis neturi tokios ryškios jungties su kraujotakos sistemos problemomis.

6. Švari oda paauglystėje

Dar vienas įdomus simptomas – spuogų nebuvimas paauglystėje. Jeigu brendimo laikotarpiu kentėjote nuo aknės, manoma, kad grėsmė susirgti koronarinėmis širdies ligomis yra 33 proc. mažesnė. Žinoma, tai susiję ir su hormonais – didesnis išskiriamo testosterono kiekis paauglystėje gali paskatinti odos bėrimą, bet taip pat ir apsaugoti širdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.