Keli požymiai išduoda, kad metas susirūpinti skydliauke

Hipotirozė yra labiausiai paplitusi skydliaukės liga ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Lietuvoje ja dažniausiai serga 18-64 metų asmenys.

 Hipotirozė – tai labiausiai paplitusi skydliaukės liga Lietuvoje ir visame pasaulyje.<br> 123rf.com nuotr.
 Hipotirozė – tai labiausiai paplitusi skydliaukės liga Lietuvoje ir visame pasaulyje.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2017, 12:46 PM

Pasak LRT televizijos laidos „Klauskite daktaro“ vedėjo Alvydo Unikausko, problema ta, kad daugelis nekreipia dėmesio į simptomus arba jų visai nepastebi. Tačiau jo teigimu, svarbu žinoti ne tik požymius, kurie gali padėti nustatyti šią ligą, bet ir natūralias priemones padėsiančias subalansuoti skydliaukės veiklą.

Hipotirozės požymiai

Skydliauke sergančių žmonių žvilgsnyje trūksta gyvybės, skiriasi jų išvaizda, veido oda bei išraiška, tvirtina A.Unikauskas. Vienas paprastesnių požymių rodančių, kad yra sulėtėjusi skydliaukės funkcija – svorio didėjimas.

Taip pat atsiranda jautrumas šalčiui, šąla galūnės, būna sunkiau sušilti. Dar keli simptomai – plaukų slinkimas, antakių retėjimas ir trumpėjimas, sausa oda bei prikimęs balsas.

Anot laidos „Klauskite daktaro“ vedėjo, itin svarbu pabrėžti, kad atsiradus skydliaukės funkcijos sutrikimui, sulėtėja širdies veikla ir jaučiamas bendras fizinis silpnumas.

Dar gali atsirasti atminties ir dėmesio sukoncentravimo sutrikimas, depresija bei vidurių užkietėjimas. Taip pat jeigu temperatūra yra laipsniu žemesnė nei turėtų būti – kyla įtarimas, kad galbūt sergate hipotiroze, sako A.Unikauskas.

Kaip suaktyvinti skydliaukės veiklą?

„Jei kamuoja skydliaukės problemos, ypač svarbu gauti pakankamai baltymų“, – teigė specialistas. Kaulų sultinys – vienas geriausių patiekalų padedančių skydliaukei, nes verdant kaulus išsiskiria aminorūgštys, kurių dažnai stinga organizmui. Kiti naudingi produktai: lašiša, silkė, žuvies ikrai ir žuvienė. Be to, nemėgstantiems žuvies, ją galima pakeisti jūros dumbliais.

Skydliaukės veiklą pagerinti gali padėti ir sodrios spalvos uogos kaip mėlynės, spanguolės ar granatai, todėl, kad jose yra daug antioksidantų ir vitaminų.

Laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas tvirtino, kad asmenys, kurie skundžiasi slenkančiais plaukais, šąlančiomis galūnėmis, nuotaikų svyravimais, sausa oda ir medžiagų apykaitos problemomis, turėtų susirūpinti kelių pagrindinių maistinių medžiagų stoka, pavyzdžiui, jodu, burokėliais, vitaminu D bei B grupės vitaminais, ypatingai B6, B9 ir B12.

Be to, adaptogeninės vaistažolės, kurios padeda organizmui atgauti reikalingą balansą ir prisitaikyti prie kintančių oro sąlygų, turi skydliaukės veiklą stimuliuojančių bei padėsiančių kovoti su stresu, nerimu, nemiga savybių. Jos taip pat stiprina imunitetą bei pasižymi kitomis sveikatai naudingomis ypatybėmis.

Įdomu tai, kad už prastą skydliaukės funkcionavimą gali būti atsakingi ir organizme besikaupiantys toksinai. Tad kovoti su šia problema padės detoksikuojančios vaistažolės (pvz., ciberžolė, kalendra, brokolių sėklos).

Taigi, pasak specialisto, sergant hipotiroze, pagrindinis mitybos principas turėtų būti toks – daug riebalų, bet mažai baltymų. Mitybos plane turi atsirasti sveikųjų riebalų turintys produktai, pavyzdžiui, kokosų aliejus, avokadas ar riebi žuvis.

Dar reikėtų atsisakyti produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. „Sveikas žarnynas – lygu sveikas žmogus. Valgykite paprastai, bet naudingai“, – teigė A.Unikauskas, pabrėždamas, kad problemą reikia spręsti šalinant ne simptomus, o priežastį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.