Nuo ligos, grasinančios aklumu, išgelbės neįprastas „susitikimas“ su gydytoju

Prieš kelerius metus vairiose Lietuvos vietovėse atliktas tyrimas parodė, kad pacientams, kurie serga 2 tipo cukriniu diabetu, pamatavus akispūdį ir nufotografavus jų akių dugną, paaiškėjo šokiruojantys rezultatai. Beveik pusei nustatyta diabetinė retinopatija – viena iš sunkesnių cukrinio diabeto komplikacijų. Deja, mažesniuose miestuose gyvenantiems pacientams medikų pagalba kartais sunkiai prieinama, todėl jie ir būna priversti apleisti savo sveikatą.

  Tai liga, kai pažeidžiamos akies tinklainės kraujagyslės ir žmogus galiausiai gali apakti. <br> 123rf nuotr.
  Tai liga, kai pažeidžiamos akies tinklainės kraujagyslės ir žmogus galiausiai gali apakti. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 10:28 AM

Viena dažniausių komplikacijų

Skaičiuojama, kad Lietuvoje mažiau nei 5 proc. gyventojų serga cukriniu diabetu, tai kiek mažiau nei ES vidurkis, tačiau Lietuvos specialistai skelbia, kad per pastaruosius dvejus metus sergančiųjų diabetu šalyje padaugėjo net 10 proc.

Viena dažniausių šios ligos komplikacijų – diabetinė retinopatija. Tai liga, kai pažeidžiamos akies tinklainės kraujagyslės ir žmogus galiausiai gali apakti. Ši komplikacija nustatoma vienam iš penkių naujai diagnozuotų II-ojo tipo cukrinio diabeto atvejų.

Problema ta, kad ši komplikacija neretai pastebima per vėlai, todėl gydymas būna ne toks veiksmingas, koks galėtų būti, jei būtų liga būtų pastebėta ankstyvosios stadijos metu.

Klinikiniai tyrimai rodo, kad anksti nustačius cukrinį diabetą ir diabetinę retinopatiją, leidžia geriau kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir sustabdyti regos blogėjimą.

Pasitikrinti gali ne visi

Už tinkamą cukrinio diabeto priežiūrą atsakingas šeimos gydytojas, o efektyvios patikros ir gydymo programos gali labai sumažinti diabetinės retinopatijos dažnį, tuo pačiu sumažindamos ir aklumo atvejų skaičių.

Deja, nors dėl diabetinių akių komplikacijų pacientai turi būti tiriami gydytojo ne rečiau kaip kartą per metus. Ne visi, ypač gyvenantys nutolusiuose nuo centro šalies regionuose, turi galimybę laiku pasitikrinti akis.

Kodėl? Rajoninėse sveikatos priežiūros įstaigose neretai stinga gydytojų oftalmologų, be to, ne kiekvienas pacientas, net gavęs siuntimą, dėl sunkios materialinės padėties gali sau leisti atvykti į antrinio lygio gydymo įstaigą konsultacijai.

Galimybė konsultuoti internetu gelbsti ir medikus ir pacientus

Laimei, naujoviški skaitmeninio vaizdavimo pasiekimai yra atvėrę naujas diabetinės retinopatijos diagnozavimo galimybes. Vien peržiūrėjus nauja technologija padarytas nuotraukas galima įvertinti tinklainę ir regos nervą.

Geriausia tai, kad šalyje jau kelerius metus yra prieinamos telemedicinos paslaugos. Tai reiškia, kad akių dugno nuotraukos nuotoliniu būdu gali būti perduodamos įvertinti gydytojams oftalmologams. Nuotolinė konsultacija lygiai taip pat suteikia galimybę gauti gydytojo rekomendacijas dėl tolimesnės priežiūros ir gydymo.

Medicininių paslaugų teikimas nuotoliniu būdu – plačiai taikoma praktika pasaulyje siekiant gerinti kokybiškų medicininių paslaugų prieinamumą.

Gydytojų konsultacijos yra prieinamos naudojantis išmaniaisiais telefonais ir internetu. Skaičiuojama, kad nuotolinės konsultacijos kainuoja kur kas mažiau nei „gyvos“, o laukimo laikas yra kur kas trumpesnis. Dažnu atveju pacientai atsakymus į klausimus gauna per parą.

Lietuvos telemedicinos asociacijos prezidentas Alvydas Paunksnis žiniasklaidai yra sakęs, kad Lietuva telemedicinos srityje turi gerą perspektyvą. „Šiandien labai stipriai plėtojamos personalinės asmens priežiūros priemonės. Žmogus jau gali siųsti savo duomenis gydytojui, kuris operatyviai sureaguotų į paciento staigius sveikatos pokyčius ir suteiktų pagalbą. Naujosios technologijos padeda paankstinti ligų diagnozę“, – yra teigęs prof. Alvydas Paunksnis.

Ateityje planuojama pasiūlyti telemedicinos paslaugas ir kitose srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.