Pasiruošimas Naujųjų metų šventei: ką būtina žinoti

Nors nemalonu pripažinti, apsinuodijimas alkoholiu yra ganėtinai dažnas švenčių padarinys. Jį patiria tiek suaugę, tiek jauni asmenys, bet daugelis nesuvokia, kokios rimtos gali būti jo pasekmės. Nuo per didelio suvartoto alkoholio kiekio asmuo gali ne tik netekti sąmonės, bet ir mirti, todėl būtina žinoti, kaip suteikti pirmąją pagalbą ir kada kreiptis į medikus.

 Per Naujuosius metus dažnai nutinka nelaimių.<br> 123rf.com nuotr.
 Per Naujuosius metus dažnai nutinka nelaimių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2017, 10:52 AM

Suvartotas per didelis alkoholio kiekis sulėtina nervų sistemą, ji ima netinkamai veikti, sutrinka smegenų veikla. Tai gali itin pakenkti psichinėms ir fizinėms organizmo funkcijoms, tokioms kaip rega, kalba, koordinacija ar atmintis. Alkoholis taip pat gali sukelti sąmonės netekima ar, blogiausiu atveju, stipriai sulėtinti kvėpavimą, dėl ko žmogus uždūsta.

Kaip žinoti, kad įvyko apsinuodijimas?

Jeigu įtariate, kad asmuo galėjo apsinuodyti alkoholiu, greičiausiai žinote, kad jis jį vartojo. Jeigu nesate tikri, patikrinkite ar nuo žmogaus sklinda stiprus alkoholio kvapas, ar aplinkui matosi tuščios skardinės, buteliai ar kitokia tara.

Padauginęs alkoholio asmuo kalbės nerišliai, gali jaustis pasimetęs. Dažnai tokiais atvejais žmogų supykina, jis gali vemti, veidą išmuša raudonis, oda atrodo drėgna. Kvėpavimas pasidaro gilus, dažniausiai kvepuojama pro nosį, garsiai. Pulsas stiprus, širdis krūtinėje daužosi. Sunkesniais atvejais asmuo netenka sąmonės.

Jeigu žmogus be sąmonės atkreipkite dėmesį ar jo kvėpavimas nėra paviršutinis, širdis neplaka itin greitai, ir ar vyzdžiai nėra išsiplėtę bei reaguoja į šviesą. 

Ką daryti?

Nuraminkite blogai besijaučiantį asmenį, užklokite jį antklode ar striuke, pasirūpinkite, kad nesušaltų. Patikrinkite ar kritęs nesusižeidė, ypač būdingos galvos traumos, delnų nubrozdinimai, kelių sužeidimai.

Jeigu jie kvėpuoja normaliai, tačiau yra netekę sąmonės, pasirūpinkite, kad jie negulėtų ant nugaros ar veidu žemyn. Tokį žmogų reikia paguldyti bent ant šono, įsitikinti, kad jo galva yra pakylėta, bet neužspaudžia trachejos. Taip pat reikėtų skirti laiko jo priežiūrai, įsitikinti, kad būklė neblogėja.

Vis patikrinkite kvėpavimą, sąmoningumą ir pulsą. Neverskite vemti, nes žmogus gali užspringti. Jeigu nesate tikri dėl būklės, skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112 ar, jeigu nevartojote alkoholio ir galite vairuoti, patys nuvežkite žmogų į priimamąjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?