Sužinokite apie gresiantį širdies smūgį. Šių požymių žinojimas gali išgelbėti jūsų gyvybę

Dažnai nekreipiame dėmesio į tai, kas vyksta organizmo viduje ir numojame ranka į kūno siunčiamus signalus. Turbūt patys svarbiausi požymiai yra tie, kurie byloja apie artėjantį širdies smūgį, nes nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta daugiausiai pasaulio gyventojų, rašė ritely.com.

 Kasmet nuo kraujotakos sistemos ligų Lietuvoje miršta daugiau nei 23 tūkst. žmonių.<br> 123rf.com nuotr.
 Kasmet nuo kraujotakos sistemos ligų Lietuvoje miršta daugiau nei 23 tūkst. žmonių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2018, 11:10 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:07 AM

Deja, Lietuvoje kraujotakos sistemos ligų nusinešamų mirčių skaičius taip pat nemažėja. Kasmet nuo jų mūsų gimtojoje šalyje miršta daugiau nei 23 tūkst. žmonių.

Miokardo infarkto priežastys yra padidėjęs kraujo spaudimas bei cholesterolio kiekis kraujyje, rūkymas, diabetas, antsvoris, alkoholis, fizinio aktyvumo trūkumas ir panašiai.

Visgi laiku pastebėjus įspėjamuosius simptomus galima dar spėti užkirsti kelią ligoms, keliančioms grėsmę gyvybei ir padidinti išgyvenimo galimybes.

1. Virškinimo sutrikimas, pykinimas ir rėmuo

Šie simptomai gali atsirasti ir dėl netinkamo maisto, bet jeigu jie kamuoja vieną ar dvi dienas bei vis pasikartoja, derėtų pasitarti su gydytoju, kad nuosekliai ištirtų ir nustatytų priežastį. 

2. Nerimo sutrikimo priepuoliai ir nemiga

Nuolatinis stresas gali sukelti nemigą, kurią kartais visi patiriame. Tačiau jei tai dažnai kartojasi ir atsiranda kartu su pykinimu ir virškinimo sutrikimu, reikėtų kiek sunerimti.

Be to, širdies ligos sumažina deguonies kiekį organizme, dėl to gali atsirasti nuotaikų kaita, kurią nesunku pastebėti. Tad perdėtas nerimavimas yra vienas iš pirmųjų pastebimų simptomų.

3. Skausmas

Skausmas krūtinėje, spaudimo bei deginimo jausmas taip pat gali perspėti apie artėjantį širdies smūgį. Moterys gali patirti Miokardo infarktą be skausmo krūtinėje, mat šis požymis dažniau pasireiškia vyrams.

Apie širdies smūgį gali įspėti ne tik skausmas minėtoje srityje, bet ir pečiuose, sprande, rankose ar net žandikaulyje.

4. Prakaitavimas

Tai visiškai normali žmogaus organizmo funkcija, tačiau jei ji atsiranda be jokios priežasties, reikėtų pasitikrinti širdį. Taip gali nutikti, kai svarbiausias žmogaus organas pervargsta.

5. Padidėjęs nuovargis

Jausti psichinį arba fizinį nuovargį yra normalu, bet kaulų nuovargis gali įspėti apie netikėtai ištiksiantį Miokardo infarktą. Tokio tipo nuovargis gali būti jaučiamas keletą dienų.

6. Dusulys ir galvos svaigimas

Sutrikusi širdies veikla negeba aprūpinti organizmo reikiamu deguonies kiekiu, todėl pirmoji vieta, kur tai pasireiškia yra krūtinės ląstos ir plaučių sritis. Na, o dėl sutrikusio kvėpavimo gali atsirasti ir galvos svaigimas. Šį požymį dažniau patiria moterys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.