Jaučiate šiuos simptomus? Gali būti, kad kenčia jūsų kepenys

Kepenys yra didžiausias vidinis organas. Jos dalyvauja beveik kiekviename kūno procese. Viskas, ką valgote ir geriate, yra apdorojama kepenų, o tai tik nedidelė dalis jų atliekamų funkcijų, rašė ritely.com.

 Kepenys apdoroja toksinus ir pašalina juos iš organizmo.<br> 123rf.com nuotr.
 Kepenys apdoroja toksinus ir pašalina juos iš organizmo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2018, 3:52 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 4:43 PM

Pagrindinė šio organo funkcija – tai apdoroti toksinus ir pašalinti juos iš organizmo, tačiau, kai kepenys yra pažeistos, jos negali tinkamai atlikti visų užduočių.

Kepenų nepakankamumas gali būti gyvybei pavojinga būklė, bet yra požymių, įspėjančių apie jų sutrikusią veiklą. Laiku juos pastebėjus galite apsisaugoti nuo ligų ar net išgelbėti gyvybę.

Kepenų nepakankamumo įspėjamieji simptomai

1. Pilvo patinimas

Gydytojai tai vadina ascitu – skysčio kaupimasis pilvo ertmėje, kurį sukelia baltymų pusiausvyros praradimas, atsiradęs dėl kepenų veiklos sutrikimo. Jei norite įsitikinti ar tai yra pažeistų kepenų požymis, turite nustatyti tikslią patinimo vietą. Tai turėtų būti viršutinis kairysis pilvo kampas už krūtinės ląstos.

2. Pilvo skausmas

Patinimas paprastai atsiranda kartu su skausmu, kuris taip pat pasireiškia viršutinėje pilvo srityje, po apatiniais šonkauliais. Jaučiamas skausmas gali būti badantis ir pulsuojantis, kuris praeina ir vėl pasikartoja, tačiau jei jis tampa stiprus, nedelsiant kreipkitės į specialistus.

3. Nuovargis

Kai šis vidinis žmogaus organas negali apdoroti toksinų, visas organizmas turi dirbti kur kas daugiau. Todėl gali pasireikšti nuovargis ir išsekimas.

4. Mėlynės

Atsiradus kepenų nepakankamumui, jos pradeda gaminti mažiau baltymų, kurie yra reikalingi kraujo krešėjimui. Todėl ant kūno gali atsirasti mėlynių ir be sutrenkimo.

5. Pykinimas

Kai sutrinka kepenų veikla, padidėja organizmo jautrumas bei gali padažnėti pykinimas. Šis požymis dažniausiai atsiranda po nuovargio.

6. Dažnas vėmimas

Pykinimas ir vėmimas dažniausiai pasireiškia kartu. Esant kepenų nepakankamumui jos negali pašalinti toksinų iš organizmo, gali sutrikti virškinimas, tad tokiu būdu organizmas stengiasi įspėti, jog sutriko vidinio organo funkcija.

 

7. Viduriavimas

Kaip jau buvo minėta, kepenys yra atsakingos už maisto apdorojimą. Todėl kai sutrinka jų veikla, sutrinka ir visa virškinimo sistema.

8. Apetito stoka

Tai yra signalas, kurį siunčia smegenys, bandydamos apsaugoti organizmą nuo skausmo ir kitų nemalonumų, sukeliamų sutrikusio virškinimo.

9. Gelta

Kadangi kepenys tinkamai neatlieka funkcijų ir negali pašalinti atliekų bei toksinų, kraujyje pradeda kauptis bilirubinas ir tulžies pigmentas. Dėl to gali pagelsti odos atspalvis ir akys, o šlapimas taip pat tampa tamsesnės spalvos.

10. Asmenybės pokyčiai

Smegenys taip pat reaguoja į kepenų veiklos sutrikimą, todėl dėl susikaupusių toksinų gali atsirasti sumišimas ar dėmesio praradimas bei sutrikti atmintis ar pakisti miegojimo įpročiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.