Įsidėmėkite: šie būdai kraujospūdį padės sumažinti be vaistų

Aukštas kraujo spaudimas arba arterinė hipertenzija didina širdies smūgio, insulto, aneurizmos bei inkstų nepakankamumo riziką. Beveik kas trečias suaugęs žmogus turi padidėjusį kraujospūdį, o širdies bei kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis Lietuvoje bei visame pasaulyje, rašė prevention.com.

 Beveik kas trečias suaugęs žmogus kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio.<br> 123rf.com nuotr.
 Beveik kas trečias suaugęs žmogus kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio.<br> 123rf.com nuotr.
 Beveik kas trečias suaugęs žmogus kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio.<br> 123rf.com nuotr.
 Beveik kas trečias suaugęs žmogus kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 9, 2018, 3:10 PM, atnaujinta Jan 9, 2018, 3:22 PM

Kadangi medikamentai, mažinantys kraujo spaudimą, gali sukelti šalutinį poveikį, pvz., kojų skausmą, nemigą ar galvos svaigimą, visgi yra paprastų bei natūralių būdų, kurie gali padėti įveikti šią problemą namų sąlygomis ir nedarant jokio blogo poveikio sveikatai.

1. Eikite pasivaikščioti

Tyrimo rezultatai parodė, kad hipertenzija sergantys pacientai, kurie eidavo pasivaikščioti, sumažino kraujo spaudimą 8 mmHg. Mat fizinio aktyvumo reikalaujantys pratimai padeda širdžiai naudoti deguonį kur kas veiksmingiau.

Taigi, išeikite pasivaikščioti bent 30 minučių. Kasdien galite palengva didinti vaikščiojimo greitį ir atstumą. 

2. Giliai kvėpuokite

Lėtas kvėpavimas ir meditaciniai pratimai gali padėti sumažinti streso hormono bei inkstų fermento gamybą, kuri didina kraujospūdį.

Pabandykite ryte ir vakare atlikti šį pratimą: giliai įkvėpkite kartu išpūsdami pilvą ir iškvėpkite pasistengdami atsikratyti visos įtampos. Taip reikėtų kvėpuoti 5 minutes.

3. Skaidulinės medžiagos

Rinkitės vaisius ir daržoves, kuriose gausu skaidulinių medžiagų, padedančių mažinti kraujospūdį, pavyzdžiui, saldžiąsias bulves, pomidorus, apelsinus, bulves, bananus, žirnelius ir kt.

4. Mažinkite druskos vartojimą

Specialistų teigimu, natris turi skysčius organizme kaupiančių savybių, dėl kurių gali kilti arterinė hipertenzija. Kadangi nemažai druskos galime gauti kartu su maistu, jos perteklius sumažėtų jei įprastume valgyti natūralius produktus be papildomo pagardinimo druska.

5. Valgykite juodąjį šokoladą

Juodasis šokoladas, kuriame yra 70 proc. ir daugiau kakavos, turi nemažai flavanolių, kurie gali padėti kraujagyslėms tapti elastingesnėms ir sumažinti kraujo spaudimą. 

6. Atsisakykite kavos su kofeinu

Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad kofeinas didina kraujospūdį ir jo poveikis gali neišblėsti net iki vakaro. Taigi arterinę hipertenziją turintiems asmenims vertėtų rinktis kavą be kofeino.

7. Gerkite arbatas

Daugybė žolelių arbatų su kinrožėmis gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį ir sureguliuoti kraujo spaudimą. Tyrimo dalyviai, kurie kasdien išgerdavo po tris puodelius kinrožių arbatos, sumažino sistolinį kraujo spaudimą.

8. Mažinkite darbo krūvį

Kalifornijos universitete bandymo autoriai nustatė, kad dirbant 41 valandą per savaitę gali net 15 proc. padidėti rizika susirgti hipertenzija, mat dirbant viršvalandžius yra sunkiau laikytis sveiko gyvenimo būdo režimo: subalansuotai maitintis bei užsiimti fizine veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?