Jaučiatės pavargę, sunku kvėpuoti? Gali būti, kad kenčia jūsų inkstai

Inkstai yra gyvybiškai svarbūs žmogaus organizmui ir atsakingi už daugelį procesų organai. Organizmo sistemos valymas yra pagrindinė jų funkcija, nes jie filtruoja kraują ir gamina šlapimą, rašė naturalcureshouse.com.

 Mažas raudonųjų kraujo kūnelių kiekis negeba tinkamai aprūpinti organizmo deguonimi, tai gali įspėti apie inkstų nepakankamumą.<br> 123rf.com nuotr.
 Mažas raudonųjų kraujo kūnelių kiekis negeba tinkamai aprūpinti organizmo deguonimi, tai gali įspėti apie inkstų nepakankamumą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-02-20 15:16, atnaujinta 2018-02-20 15:20

Inkstai pašalina iš organizmo skysčių perteklių, druskas, amoniaką, šlapalą, palaiko elektrolitų pusiausvyrą, reguliuoja kraujo spaudimą, padidina raudonųjų kraujo ląstelių skaičių ir pan.

Tačiau jeigu šie gyvybiškai svarbūs organai negali tinkamai funkcionuoti, visas organizmas patiria didelį pavojų sveikatai. Todėl labai svarbu žinoti požymius, įspėjančius, jog inkstų veikla yra sutrikusi.

1. Nuovargis

Kai inkstai nebegamina raudonųjų kraujo ląstelių, jų trūkumas gali sukelti nuovargį bei problemų su raumenimis ir smegenimis. Tai gana panašūs simptomai į anemiją.

2. Skausmas

Skausmas esantis ties inkstais gali būti juose susidariusių akmenų ar šlapimo takų infekcijos požymis.

3. Galvos svaigimas ir dėmesio koncentracijos sutrikimas

Tiek insktų funkcijos nepakankamumas, tiek anemija gali sukelti deguonies trūkumą smegenyse. Dėl to atsiranda galvos svaigimas, bloga koncentracija ir atminties sutrikimas.

4. Metalo skonis burnoje

Anot medikų, atsiradęs metalo skonis burnoje ir blogas apetitas yra vieni iš pagrindinių pažeistų inkstų požymių.

5. Odos bėrimai

Dėl tos pačios problemos gali išdžiūti oda, atsirasti bėrimai ir niežėjimas. Jeigu kremai nepadeda atsikratyti to, vertėtų pasitikrinti ar nesutriko inkstų veikla.

6. Dusulys

Mažas raudonųjų kraujo kūnelių kiekis, kurį galėjo sukelti toksinų susikaupimas plaučiuose, nepajėgia tinkamai aprūpinti organizmo deguonimi ir taip gali kilti dusulys. Šis simptomas dažniausiai įspėja dėl inkstų nepakankamumo.

7. Tinimas

Jei insktai negali tinkamai atlikti funkcijų, tai skysčiai pradeda kauptis organizme, teigė specialistai. Tai sukelia tinimą, ypatingai veido, galūnių ir sąnarių srityje.

8. Pakitęs šlapimas

Pakitimai šlapime, pavyzdžiui, putojantis, dažnas ar skausmingas šlapinimasis ir panašiai, gali įspėti apie inkstų nepakankamumą.

Kai lėtinis inkstų nepakankamumas yra diagnozuojamas paskutinėje stadijoje, savijauta gali itin pablogėti: organizme labiau kaupiasi skysčiai, padidėja kraujo spaudimas, pykina, darosi silpna, nes žalingos atliekos negali pasišalinti.

Tokiu atveju gali padėti tik inksto transplantacija, dirbtinio inksto prijungimas (hemodializė) arba peritoninė dializė, kurios metu inksto darbas yra tik iš dalies pakeičiamas.

Taigi, pastebėję nors vieną iš šių požymių nedelskite ir kreipkitės į gydymo įstaigą, nes laiku nustatyta ligos diagnozė gali būti išgydoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.