Pernai užregistruota daugiausia klastingos ligos atvejų: keli iš jų – mirtini

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, praėjusiais metais Legionierių ligos atvejų buvo užregistruota daugiausia per paskutinius 12 metų. Nuo 2006 m. Lietuvoje iš viso buvo diagnozuoti 63 legioneliozės atvejai (1 pav.).

Legioneliozė nusinešė ne vieną gyvybę.<br>R.Neverbicko nuotr.
Legioneliozė nusinešė ne vieną gyvybę.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2018, 11:33 AM, atnaujinta Apr 19, 2018, 11:52 AM

Lietuva yra viena iš Europos Sąjungos (ES) šalių, kurioje sergamumo legionierių liga rodikliai yra vieni mažiausių. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ELPKC) išskiria keletą priežasčių, kurios gali būti susijusios su mažai diagnozuojamų legionierių ligos atvejų skaičiumi.

Viena jų – ne visuomet išaiškinamas plaučių uždegimo sukėlėjas. Kai ligoniui nustatomas plaučių uždegimas, jis tuoj pat pradedamas gydyti antibiotikais. Jei antibiotikai veikia Legionella bakterijas, ligonis pradeda sveikti ir dėl to nėra poreikio nustatyti plaučių uždegimo sukėlėją.

Legionierių liga paplitusi visose pasaulio šalyse, ypač išsivysčiusiose, kur daug terminio vandens generavimo, aušinimo, oro kondicionavimo ir kitų technologijų.

ELPKC duomenimis, 2016 m. 30 Europos Sąjungos/Europos ekonominės erdvės šalių užregistruoti 7069 legionierių ligos atvejai (1,37 atv. / 100 tūkst. gyv.). 69 proc. visų ligos atvejų nustatyti 4 šalyse (Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Ispanijoje).

Sergamumo rodikliai legionierių liga ES / EEE šalyse svyruoja nuo mažiau nei 0,1 atv. / 100 tūkst. gyv. Bulgarijoje, Lenkijoje, Rumunijoje iki 4,5 atv. / 100 tūkst. gyventojų Slovėnijoje. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Legioneliozė – tai ūminė infekcinė liga, kuriai būdingos dvi formos: pirmoji – legionierių liga, kuriai būdinga pneumonija (plaučių uždegimas) ir antroji – Pontiako karštligė, pasižyminti lengvesne ūminės respiracinės ligos eiga be pneumonijos.

Žmogus legionierių liga užsikrečia įkvėpdamas Legionella bakterijų su vandens garais ir purslais, kurie gali susidaryti baseine, duše, prie fontano ir t.t. Legionierių liga neužsikrečiama geriant vandenį ar vartojant jį maisto ruošimui. Ji neplinta nuo žmogaus žmogui.

Legionierių liga pavojingiausia pagyvenusiems, rūkantiems žmonėms ir tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs pvz., sergantiems cukriniu diabetu, lėtinėmis plaučių, onkologinėmis ligomis ir kt.

Viena pagrindinių legionierių ligos profilaktikos priemonių yra tinkamas karšto ir šalto vandens temperatūrų režimo palaikymas. Karšto vandens temperatūra čiaupuose turėtų būti 50-60ºC, šalto – mažesnė kaip 20ºC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.