Drama Rokiškyje: kankino begalė simptomų, bet gydytojai sakė, kad sveika

Daug metų jauna moteris beldėsi į įvairių gydytojų duris, tačiau visų atsakymas būdavo vienas: jokios ligos nėra. Galop sostinės specialistai įvardijo diagnozę – echinokokozę ir skyrė gydymą. Medikai teigia, kad ši liga, kurios nereikia painioti su tikruoju kaspinuočiu, jau išgydoma.

 Nors moteris jautėsi prastai, gydytojai teigė jokios ligos nerandantys.<br> 123rf.com nuotr.
 Nors moteris jautėsi prastai, gydytojai teigė jokios ligos nerandantys.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė, panskliautas.lt

2018-04-27 22:27

Sunkią ligą sukėlė kaspinuotis

Jauna Rokiškio rajono gyventoja jau ne vienus metus jautėsi prastai, ėjo per įvairius medicinos specialistus, bet niekas jokios ligos nerado.

Sveikatai vis einant blogyn, pacientė buvo paguldyta į Santaros klinikas, jai atlikti nuodugnūs tyrimai. Tuomet ir buvo aptiktos jauname organizme įsitaisiusios kaspinuočio lervutės, nustatyta diagnozė – echinokokozė.

Žmogaus organizme įsitaisančių kirmėlinių parazitų sukeltos ligos mūsų šalyje yra gana retos, tad Rokiškio rajone užregistruotas echinokokozės atvejis kelia nerimą.

Rokiškio gydytoja nežino

Pirmiausia informacijos apie šį atvejį ieškojome Rokiškio ligoninėje. Infekcinių ligų specialistė Filomena Čerškuvienė pareiškė, kad apie echinokokozės atvejį nieko nežino.

Echinokokozės atvejų statistiką registruoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

Nacionalinio sveikatos centro Panevėžio departamento Rokiškio skyriaus vedėjas Pavlius Gaigalas darė prielaidą, kad ligonė, matyt, į ją net nesikreipė.

„Taisyklės tokios, kad praneša tegul ir Vilniaus medikai, bet skelbiama pagal gyvenamąją vietą, kur žmogus galėjo susirgti“, – sakė P.Gaigalas.

Anot P.Gaigalo, echinokokozės ligonei medikai ilgai neįtarė todėl, kad tai itin reta liga.

Dabar jau išsiaiškinta, kad tai pavienis atvejis, ligonės šeimoje ir aplinkoje niekas echinokokoze neserga.

Gali pamažu skverbtis

Šią sunkią ligą sukelia tam tikros genties kaspinuočiai.

Žmogus echinokokoze suserga tuomet, kai kaspinuočio kiaušinėliai per burną patenka į virškinamąjį traktą. Taip gali nutikti dėl prastai nuplautų vaisių, salotų, daržovių, paglosčius naminį gyvūną ir nenusiplovus rankų, nuo sumedžiotų laukinių gyvūnų, net ir atvirų vandens telkinių, kurie galėjo būti užteršti žvėrių, o paskui tas vanduo naudotas daržams laistyti.

Žmogaus organizme atsidūrus kaspinuočio kiaušinėliams, jų apvalkalai ištirpsta ir išsilaisvina lervos, jos per kraują gali nukeliauti į įvairius organus. Lervoms įsitvirtinus, ima vystytis echinokokinės cistos. Jos gali gyvuoti dešimtis metų ir pamažu žmogaus organizme daryti baisų darbą.

Sunki, bet išgydoma

Kaip ir nuo ko moteris užsikrėtė, gydytojams nustatyti nepavyko. Spėjama, kad užkratas į jos organizmą galėjo papulti prieš 10 ar net 15 metų, tačiau atsekti, kokiu būdu, kol kas neįmanoma.

„Ta liga ne tokia, kad vakar užsikrėtei, o ryt jau simptomai išlenda“, – sakė epidemiologas P.Gaigalas.

Dėl paciento paslapties saugojimo P.Gaigalas atsisakė atskleisti, kaip moteriai vystėsi liga, kokiais konkrečiais negalavimais ji skundėsi.

Kadangi kaspinuočio kiaušinėlis žmogaus organizmui yra svetimkūnis, tad organizmas ir reaguoja.

Paprastai susirgus echinokokoze ligonį kamuoja bendras silpnumas ir pykinimas. Simptomai priklauso nuo to, kur lervos nukeliauja ir įsitvirtina. Jei cista ima augti kepenyse, užspaudžia tulžies latakus, ima diegti dešinį šoną po šonkauliais, kartais pasireiškia gelta.

Jei lervutės užkariauja plaučius, skauda krūtinę, trinka kvėpavimas, gali varginti neaukšta temperatūra ir net atsikosėjimas su krauju.

Būna, kad kaspinuočio lervos nukeliauja ir į smegenis, tada gali ištikti nerviniai priepuoliai, sutrikti koordinacija. Cistoms užaugus širdyje, trinka jos veikla.

Pasitaiko, kad ligonis savyje nešioja iš kaspinuočio kiaušinėlių susiformavusias cistas, bet kadangi jos auga lėtai, kurį laiką jokių negalavimų nejaučia, mano esąs sveikas.

Echinokokozė – liga sunki, bet, kaip teigė pašnekovas, išgydoma, šiuolaikinė medicina turi modernių priemonių.

Jei cistų nėra daug, jos „mušamos“ medikamentais, didesnės šalinamos chirurginiu būdu.

Seniau būdavo sunkiau diagnozuoti, dabar kompiuterinė technika milimetrais gali nuskenuoti visus žmogaus organus.

Cistos pastebimos ir echoskopuojant, neretai medikai jas palaiko onkologiniais dariniais.

Retos ligos daugėja

Per dešimtmetį iki 2016 metų echinokokozės atvejų Panevėžio regione užregistruota net 28.

Užpernai to parazitinio susirgimo būta tik pora atvejų, po vieną Biržuose ir Rokiškyje, o pernai statistiniai skaičiai šoktelėjo: echinokokoze Panevėžyje ir rajone sirgo 2, Kupiškyje net 3, Biržuose ir Rokiškyje po vieną žmogų.

„Panevėžio kraštas“ prieš dešimtmetį yra aprašęs vieną jaudinančią jauno vyro ligos istoriją. Panevėžio rajone gyvenęs vyras jau yra miręs.

Jam nepasisekė tuo, kad liga buvo užvilkinta. Ligonis kaltino vieną sostinės mediką, kuris esą pernelyg ilgai nieko nedarė, neparūpino reikiamų medikamentų iš užsienio. Vėliau vyro gydymą perėmė kito miesto medikai, liga buvo blokuojama, vyras pagyveno dar ne vienus metus, bet didesnio pagerėjimo taip ir nesulaukė. Medikai jam sakė, kad greičiausiai užsikrėtė nuo šuns.

Buvo ir tikras kaspinuotis

„Iš lervučių žmogaus organizme subrendęs kaspinuotis užaugti negali, žmogus yra tik tarpinis šeimininkas, sergant echinokokoze tikrojo kaspinuočio ligonio organizme nėra. Echinokokozė yra kirmėlinių ligų grupė, o kaspinuotis visai kas kita“, – aiškino P.Gaigalas.

Medikas patvirtino, kad pernai Rokiškio rajone jaunam vyrui buvo nustatytas ir vienas itin retas žuvinio kaspinuočio atvejis.

Gydytoja F.Čerškuvienė tikino, kad apie tokį atvejį negirdėjusi 25 metus.

Manoma, kad žmogus užsikrėtė suvalgęs nepakankamai termiškai apdorotos gėlavandenės žuvies.

Kaspinuotį jaunam vyrui diagnozavo irgi ne Rokiškio medikai. Jis buvo išgydytas.

Kai žarnyne parazituoja kaspinuotis, ligonį pykina, skauda pilvą, jis vemia. Viduriai arba užkietėja, arba juos paleidžia. Atsiranda nuolatinis nuovargis, silpnumas, apetitas yra, o svoris krinta.

„Jei greit nustatoma, kaspinuotis išvaromas vaistais, ir viskas“, – sakė specialistas.

Kaspinuočio atsikratymo procedūra tokia, kad geriant vaistus reikia kaskart tuštinantis stebėti išmatas. Kaspinuotis šalinasi dalimis, į makaronus panašiais nareliais.

Ženklas, kad žmogus pasveiko, – išeinanti kaspinuočio galvutė. Kol ji tebėra prisisiurbusi, nareliai atauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.