Šios ligos išskiria šeimas, nors užkirsti joms kelią paprasta

Kaip susijusios moterų ir vyrų ligos? Vilnietis gydytojas Balys Dainys įsitikinęs – moterys apie prostatą privalo žinoti kur kas daugiau nei vyrai, nes jos pastabesnės ir rūpestingesnės.

Kartais moterys gali nieko nejausti, o vyrams bakterijos išprovokuoja sunkiai gydomą lėtinį prostatitą. <br>„123rf.com“ nuotr.
Kartais moterys gali nieko nejausti, o vyrams bakterijos išprovokuoja sunkiai gydomą lėtinį prostatitą. <br>„123rf.com“ nuotr.
B.Dainys: „Jeigu neprikalbinsi žmonos gydytis, neįstengsi įveikti lėtinio prostatito.“
B.Dainys: „Jeigu neprikalbinsi žmonos gydytis, neįstengsi įveikti lėtinio prostatito.“
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-05-20 13:13

O jeigu negalavimų priežastis yra lytiškai plintantis užkratas, neįmanoma išgydyti vyro negydant jo partnerės.

Profesorius B.Dainys savo knygoje „Urologo užrašai“ nurodo, kad tai, kas kenkia prostatai, kenkia ir įsimylėjėliams. Pavyzdžiui, prostatos priešai – gyvi organizmai, užimantys tarpinę vietą tarp virusų ir bakterijų.

Jie parazituoja žmogaus lytinių ir šlapimo takų gleivinės ląstelėse. Tai chlamidijos, mikoplazmos, ureaplazmos. Šių mikroorganizmų, kaip ir įgytojo imuninio nepakankamumo sindromo (AIDS), sukeltos infekcijos pasižymi tuo, kad lemia sisteminius uždegimus visame organizme.

Žmogus gydosi nuo įvairiausių ligų, o tikroji priežastis – chlamidijos, gyvenančios ląstelėse. Štai kodėl būtina atlikti molekulinius tyrimus.

Kai imunitetas nusilpsta, organizmas nebeįstengia kovoti su chlamidijomis. Nustatyti ligos sukėlėjus nėra paprasta, reikia šiuolaikinės laboratorinės įrangos, brangių reagentų.

Mokslininkai pripažįsta, kad buityje neįmanoma užsikrėsti šiais mikroorganizmais, nes jie plinta tik lytiniu būdu. Nustačius vieną kurią nors infekcijos rūšį būtina gydyti abu partnerius, net jei vieno jų testas neigiamas.

Norint nustatyti specifinį užkratą, būtina atlikti polimerazės grandininės reakcijos testą bent dėl 10 ligų. Lietuvoje testas kainuoja nepigiai, o kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, toks tyrimas atliekamas nemokamai.

Iš pradžių dėl tokių mikroorganizmų nebūna didelių nusiskundimų, bet vyrai vis tiek jaučiasi nesmagiai.

Kita vertus, moterys gali niekuo nesiskųsti, nors nėščiosioms tie užkratai labai pavojingi, pavyzdžiui, mikoplazmozė gali komplikuoti nėštumą, o dėl ureaplazmozės kartais atsiranda įvairių apsigimimų.

Chlamidijos gali sukelti ne tik prostatitą, bet ir gimdos, jos priedų ar makšties, šlaplės uždegimą, pažeisti gimdos kaklelio gleivinę. O teigti, kad žmogus, sirgęs chlamidioze, pasveiko, įmanoma tik tada, kai skiriami keli gydymo kursai, o vėliau kas mėnesį atliekamas specialus testas triskart būna neigiamas.

Jei dėl šios infekcijos užanka lytiniai takai, pavyzdžiui, sėklinis latakas ar kiaušintakis, ir išsivysto nevaisingumas, laukia ilgas gydymas.

Neretai ligoniai būna lankęsi įvairiose klinikose ir viskuo nusivylę, nes vienas testas gali rodyti, kad chlamidijų jau nėra, o kitas – kad dar yra.

Kadangi būna testo paklaidų, mikrobiologai teisūs sakydami, kad jei mikroorganizmas aptiktas, tai nenuginčijamas faktas, o jei neaptiktas, dar negalima tvirtinti, jog jo iš tikrųjų nėra.

„Nustatęs, kad prostatito priežastis – chlamidijos, visada klausiu vyro, ar jis turi žmoną.

Vienas toks vyras net pridėjęs ranką prie širdies gyrė savo sutuoktinę. Puiku, išrašiau receptą ne tik jam, bet ir jo žmonai.

„Jei neprikalbinsi žmonos gydytis, neįstengsi įveikti ligos“, – aiškinau vyrui. Jis patvirtino, jog žmona supratinga, tikrai neprieštaraus ir gers antibiotikus, kad tik jis greičiau pasveiktų.

Po kurio laiko tas pacientas vėl atėjo, patikrinau ir radau chlamidijų. Klausiu, kas – jis ar žmona – negėrė vaistų.

„Ai, pamiršau, tai Marytė“, – sumišęs atsakė. Tada medikamentų paskyriau ir Marytei. Taip mano akiratyje atsiranda ne vienas, o trys ligoniai – vienas vyras ir dvi moterys“, – bendravimo subtilybes išdavė profesorius.

Sunku pastoti, sumažėjęs vaisingumas, didesnė persileidimo grėsmė – visa tai susiję su lytiškai plintančiomis infekcijomis.

Būna ir taip, kad į urologo kabinetą vyrą atlydi jo sutuoktinė. Per savaitę tokių atvejų pasitaiko ne vienas.

Neretai į kabinetą įžengusi moteris ima iniciatyvą į savo rankas: „Aš viską papasakosiu, nes mano vyras kalbėdamas neretai nuklysta į lankas.“

Vyras teisinasi: „Aš neblogai jaučiuosi, nežinau, kodėl žmona mane čia atsivedė.“ Tačiau moteris neleidžia jam tęsti: „Ką čia pasakoji, anksčiau nuėjęs į tualetą nusišlapindavai kaip Niagaros krioklys, o dabar vos varvini.“

„Aš susidomiu, nes žinau, kad Niagara – vandeningiausias Šiaurės Amerikos krioklys.

Šlapinimosi pokyčiai vyrui gali neatrodyti kuo nors ypatingi, jis net gali manyti, kad tai susiję su amžiumi. Tačiau negalima nekreipti į tai dėmesio, nes atlikus tyrimus dažnai paaiškėja, jog esama didelių prostatos pakitimų“, – sakė profesorius B.Dainys.

Prostata – priešinė liauka. Išvertus iš graikų kalbos, žodis „prostata“ (prostates) reiškia „stovinti priešakyje“. Prostata lemia vyro vaisingumą, nors mes dažnai manome, kad vaisingumas susijęs tik su gera sperma.

Veikdama kaip liauka prostata išskiria prostaglandinų, vienų biologiškai aktyviausių medžiagų žmogaus organizme.

Šlaplę gaubianti prostata elgiasi kaip sargybinis. Vyro šlaplė atvira, o moters – paslėpta. Vyro šlaplėje visada būna bakterijų – ir gerųjų, ir blogųjų.

Bakterijos dauginasi ir kyla aukštyn į šlapimo takus: jei nebūtų prostatos, jos pasiektų šlapimo pūslę, inkstus ir vyrai mirtų nuo kraujo užkrėtimo. Tam tikros prostatos išskiriamos medžiagos veikia kaip antibiotikai. Tai rimta kliūtis bakterijoms.

Tuo metu moterų rūgštinė šlaplės terpė neleidžia daugintis bakterijoms. Prostatitas gali būti lėtinis ir ūminis. Viskas priklauso nuo to, kurioje vietoje yra uždegimo židinys. Retai būna, kad uždegimas iškart apimtų visą prostatą.

Jei uždegimas apima prostatos priekį, jaučiami skausmai pilvo apačioje, jei prie sėklinių latakų, kenčia sėklidė, nes skausmas plinta kaip signalas telefono laidais.

Jei uždegimas apima nugarinę prostatos dalį, maudžia išangę, kyla įtarimas, kad užklupo hemorojus. Šlapinantis gali peršėti, atrodo, kad šlapimas degina.

Lėtinis prostatitas – viena sudėtingiausių ligų tiek diagnostikos, tiek gydymo požiūriu.

Kadangi prostatos ligos susijusios su lytiniu gyvenimu, kalbėdamasis su ligoniu medikas turi būti labai pastabus.

Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į nejudrias bakterijas gardnereles (Gardnerella vaginalis), kurios dauginasi moters makšties gleivinėje.

Kartais moterys gali nieko nejausti, o vyrams šios bakterijos išprovokuoja sunkiai gydomą lėtinį prostatitą. Nustatęs prostatos uždegimą, sukeltą lytiniu būdu plintančios infekcijos, gydytojas visada skiria vaistų ne tik vyrui, bet ir jo partnerei.

Būtų didelė klaida nepriskirti šių anaerobinių bakterijų prie lytiškai plintančio užkrato. Vyrų šlaplė, kaip žinome, yra 15–20 cm ilgio, moterų – 3–4 cm.

Dėl šios priežasties vyrai kur kas labiau jaučia infekcijos požymius, nes užkratas greitai išsisėja – gardnerelės, plintančios šlaple netgi iki prostatos, gali sukelti jos uždegimą.

Šia liga gali sirgti 40–50 proc. niekuo nesiskundžiančių moterų. O sunerimti moterį priverčia nebent pagausėjusios pilkšvos ar balkšvos spalvos nemalonaus, panašaus į žuvies, kvapo išskyros iš makšties, o tai ženklas, kad dėl to kaltos gardnerelės.

„Vyrams šios bakterijos sukelia šlaplės uždegimą ir bjauriausią ligą – prostatitą.

Ir jei negydysime moterų, jų partneriai niekada neišsigydys prostatito“, – įspėjo profesorius B.Dainys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.