Moterims nebeteks kęsti pragaro: atrado gydymą itin dažnai ligai

Policistinių kiaušidžių sindromas – vidutiniškai vieną iš penkių moterų paveikianti liga. Daugelį metų buvo neaišku, dėl kokių priežasčių jis kyla, tačiau šiandien mokslininkai teigia numanantys, kas galėtų paskatinti ligos vystymąsi, rašė iflscience.com.

 Dažnas sindromas sukelia ir nevaisingumą.<br> 123rf.com nuotr.
 Dažnas sindromas sukelia ir nevaisingumą.<br> 123rf.com nuotr.
 Dažnas sindromas sukelia ir nevaisingumą.<br> 123rf.com nuotr.
 Dažnas sindromas sukelia ir nevaisingumą.<br> 123rf.com nuotr.
 Policistinių kiaušidžių sindromas – daugybės moterų gyvenimą neigiamai paveikianti liga.<br> 123rf.com nuotr.
 Policistinių kiaušidžių sindromas – daugybės moterų gyvenimą neigiamai paveikianti liga.<br> 123rf.com nuotr.
 Nuotraukoje matyti policistinių kiaušidžių sindromo sukeltos cistos.<br> -
 Nuotraukoje matyti policistinių kiaušidžių sindromo sukeltos cistos.<br> -
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 22, 2018, 9:50 AM, atnaujinta May 23, 2018, 3:38 PM

Tai sunki, lėtinė liga, kurios šalutiniai poveikiai gali lemti svorio augimą, padidėjusį plaukuotumą, skausmingas ar praleistas menstruacijas, plaukų slinkimą ir plikimą, aknę, anovuliaciją ir dėl jos išsivystantį nevaisingumą.

Sukelia nevaisingumą

Šiuo sindromu sergančios moterys sunkiau pastoja, gali kilti didesnė grėsmė išnešiojant kūdikį, padidėja jo praradimo rizika.

Policistinių kiaušidžių sindromas yra gydomas, tačiau nepagydomas. Vis dėlto tam tikros vaistų kombinacijos gali palengvinti ar panaikinti simptomus.

Ilgus metus buvo neaišku, kas tiksliai sukelia šią kai kurių moterų gyvenimus griaunančią ligą, tačiau mokslininkai nusiteikę pozityviai – panašu, kad didelę įtaką daro paveldimumas.

Atliko tyrimą

Nature Medicine žurnale paskelbtas tyrimas aprašė, kad atrastas ryšys tarp hormonų pusiausvyros gimdoje ir šio sindromo. Tai yra ypač svarbu vaisiaus vystymosi metu, mat polinkį į sindromą gali sukelti augimo faktorių kontroliuojantis hormonas AMH.

Paolo Giacobini vadovaujamas tyrimas nustatė, kad nėščių sindromu sergančių moterų organizmas išskyrė net 30 proc. daugiau AMH nei tų, kurios buvo sveikos.

Tam, kad įsitikintų, ar paveldimumas gali turėti įtakos sindromo išsivystymui, tyrėjai nusprendė patikrinti, ar blogą hormoninę pusiausvyrą turinčios moterys taip pat gali susilaukti dukterų, linkusių į šią ligą.

Todėl tyrimo autoriai besilaukiančiai pelei suleido AMH hormono ir taip užtikrino, kad kiekis jos organizme būtų aukštesnis nei įprasta.

Paaiškėjo paveldimumas

Paaiškėjo, kad gimusioms pelių patelėms taip pat išsivystė sindromas. Anot mokslininkų, pridėtinis AMH pagreitino tam tikrų smegenų ląstelių, pagumburio neuronų, hiperstimuliaciją. Šie neuronai yra atsakingi už testosteroną, atliekantį svarbią funkciją sindromo vystymęsi.

Tačiau svarbu ne tik tai, kad tyrėjai pagaliau nustatė policistinių kiaušidžių sindromo atsiradimo priežastį, bet ir tai, jog jie viską sugebėjo apversti aukštyn kojomis ir šiam sveikatos sutrikimui pritaikyti gydymo būdą.

Atrado gydymą

Mokslininkai sindromu sergančioms pelėms suleido dozę preparato injekcijos, pavadinimu cetroreliksas. Jų teigimu, bandymas buvo itin sėkmingas – vaistas panaikino ligos simptomus.

Dar šiemet šis gydymo metodas bus pritaikytas ir klinikiniams tyrimams su žmonėmis.

„Tai galėtų būti puiki strategija sugrąžinti dėl sindromo nebevykstančią ovuliaciją ir padidinti tikimybę pastoti“, – pranešė P.Giacobini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.