Reta užkrečiamąja liga susirgusio berniuko šeimai diagnozė sukėlė siaubą

Retomis ligomis serga mažai žmonių, tačiau skirtingų sutrikimų yra gana daug, todėl nederėtų į juos numoti ranka.

Karvių raupai yra labai reta liga ir žmonės ja užsikrečia per sąlytį su gyvūnais, ypatingai Europoje ir Azijoje.<br> 123rf.com nuotr.
Karvių raupai yra labai reta liga ir žmonės ja užsikrečia per sąlytį su gyvūnais, ypatingai Europoje ir Azijoje.<br> 123rf.com nuotr.
 Karvių raupai.<br> wikipedia.org nuotr.
 Karvių raupai.<br> wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 10:01 AM

Prieš tris mėnesius vienam penkiolikmečiui iš Velso, Anglijos, buvo diagnozuota reta užkrečiamoji ligakarvių raupai, pranešė iflscience.com.

Ataskaitoje nurodyta, kad jis maitino veršelius ir vienas iš jų įkando paaugliui. Ant vaiko rankų ir kojų atsirado niežtinčios žaizdos, kurios gydytojams ir berniuko šeimai sukėlė didžiulį siaubą ir nerimą, o diagnozė, apibūdinta kaip karvių raupai, nustebino.

Nepaisant to, kad ši liga nėra pavojinga, o atvejų būna labai nedaug, ji vis dar egzistuoja ir žmonės ja užsikrečia per sąlytį su gyvūnais, ypatingai Europoje ir Azijoje.

Velse paskutinis žinomas karvių raupų atvejis buvo diagnozuotas prieš 10 ar 15 metų. Dėl industrializacijos ūkio srityje retas kuris melžia karvę rankomis, todėl virusas negali būti lengvai perduodamas.

Karvių raupais susirgo ir lietuvis

2012 m. spalio 5 d. šešiolikmetis dėl neaiškios kilmės bėrimo buvo paguldytas į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninę. Jaunuoliui ant veido atsirado pūlinių, kurie vėliau pasidengė šašais.

Didelio patogeniškumo virusų laboratorijoje buvo nustatytas karvių raupų virusas. Ši užkrečiamoji liga Lietuvoje nėra privalomai registruojama.

Žmonės šia liga gali užsikrėsti tiesioginio sąlyčio būdu nuo sergančių gyvūnų. Pagrindinis žmonių karvių raupų viruso rezervuaras – graužikai. Jie ligos sukėlėją gali perduoti katėms, karvėms ir kitiems gyvūnams.

Žmonių karvių raupų ligos vidutinis inkubacinis periodas – 7-12 dienų. Viruso patekimo vietoje atsiranda pustulinis odos pažeidimas.

Dažniausiai pažeidžiamos rankos, pirštai, veidas. Retesniais atvejais karščiuojama, pasireiškia raumenų skausmai. Liga gali užtrukti iki 6-12 savaičių. Antriniai pažeidimai gali išsivystyti asmenims, kurių imunitetas yra nusilpęs.

Asmenims, paskiepytiems raupų vakcina, susidaro kryžminė apsauga ir nuo karvių raupų.

Anot Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, viruso plitimas nuo žmogaus žmogui nėra nustatytas, todėl jis nekelia tokio pavojaus.

Šis atvejis nėra naujos epidemijos ar pavojaus pradžia, todėl nederėtų išsigąsti, tačiau specialistai įspėja nepamiršti, kad tokios ligos yra labai retos, todėl jos taip pat vertos dėmesio ir atsargumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.