Sergamumas – kaip ant mielių: 6 patarimai sveikai širdžiai

Padidėjęs cholesterolis signalizuoja apie išaugusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Pagal nusinešamų gyvybių skaičių, širdies ligos pirmauja visame pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje.

 Padidėjęs cholesterolis signalizuoja apie išaugusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką. <br> 123rf.com nuotr.
 Padidėjęs cholesterolis signalizuoja apie išaugusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 2:40 PM

Susirgimo rizika padidėja, jei yra panašių atvejų šeimoje bei asmuo laikosi prastų mitybos ir gyvenimo būdo įpročių. 

Būtent gyvenimo pokyčiai padidėjusį cholesterolio kiekį ir širdies ligų išsivystymo grėsmę gali sumažinti net iki 50 proc. Net jeigu jums vos tik dvidešimt, pats laikas susirūpinti cholesterolio kiekiu kraujyje, rašė prevention.com.

1. Sportuokite

Remiantis tyrimo duomenimis, sportuodami bent vieną kartą per savaitę, galite sumažinti širdies sutrikimų riziką iki 12 proc. Paprastai gydytojai rekomenduoja sportą kaip vieną efektyviausių blogojo cholesterolio mažinimo ir gerojo didinimo priemonių. Vis dėlto bet koks fizinis aktyvumas suteikia didžiulę naudą žmogaus organizmui. 

2. Daugiau vaikščiokite

Vis daugiau mokslinių tyrimų rodo, kad sėdimas bei pasyvus gyvenimo būdas yra vienas iš pagrindinių per didelio blogojo cholesterolio kiekio kraujyje priežasčių.

Tad vaikščiojimas taip pat yra puiki veikla, apsauganti tiek nuo cholesterolio didėjimo, tiek širdies sveikatą, ypatingai jei mėgstate vaikščioti greitai.

Per dieną mažiausiai reikėtų nueiti 5 tūkst. žingsnių, o juos sekti gali padėti išmanieji laikrodžiai arba telefonuose esančios programėlės.

3. Valgykite produktus, kuriuose yra sveikųjų riebalų

Lašišoje gausu sveikųjų riebalų, kurie mažina cholesterolio bei trigliceridų kiekį ir malšina uždegimą. 

Riešutuose gausu omega-3 riebalų rūgščių ir kitų sveikųjų riebalų. Jie reikalingi reguliuojant cholesterolio lygį, apsaugo atmintį ir sąnarius.

Be to, visada naudokite šalto spaudimo alyvuogių aliejų, kuriame gausu sveikųjų riebalų. Šio tipo aliejus padeda sumažinti blogojo cholesterolio lygį ir širdies smūgio riziką iki 41 proc.

Avokadas – tai vienas iš sveikiausių vaisių, kuris taip pat yra praturtintas sveikaisiais riebalais, reguliuojančiais cholesterolio pusiausvyrą.

4. Venkite pridėtinio cukraus

Cukraus vartojimas labai prisideda prie cholesterolio didėjimo, širdies ligų, cukrinio diabeto išsivystymo ir nutukimo. Žinoma, vaisiuose esantis cukrus yra natūralus ir nekenksmingas, lyginant su pridėtiniu cukrumi, kurio gausu netgi duonoje.

Amerikos širdies asociacijos tvirtinimu, rekomenduotinas pridėtinio cukraus kiekis vyrams siekia 35 gramus per dieną, o moterims – 25 gramus. Todėl nepamirškite atidžiai skaityti maisto produktų etikečių.

5. Išjunkite elektroninius prietaisus

Geras nakties miegas taip pat yra be galo svarbus širdies sveikatai. Tyrimų rezultatų duomenimis, mažiau miegantys žmonės patiria didesnę širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo riziką, nes stresas ir įtampa daro įtaką cholesterolio kiekiui.

Kraujospūdis nakties metu turi natūraliai nukristi, jei taip nenutinka, tai gali pranešti apie ateityje užklupsiančias širdies ir kraujagyslių ligas.

Norėdami užtikrinti, kad streso lygis būtų kuo mažesnis, o kraujo spaudimas normalesnis, prieš eidami miegoti išjunkite televizorių, kompiuterį, telefoną bei kitus elektroninius prietaisus.

6. Vartokite natūralius maisto papildus

Maisto papildai, kurių sudėtyje yra monakolino K, padeda palaikyti gerą cholesterolio koncentraciją kraujyje. Kai kurių užtenka vienos-dviejų tablečių per dieną tam, kad būtų palaikyta gera kraujotakos sistemos sveikata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.