Po magnetinio rezonanso tyrimo vilniečiui sutriko erekcija: perspėja kitus

Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas vienam vilniečiui lėmė daug sveikatos bėdų.

Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimo metu vartotas skystis ne vienam žmogui sukėlė rimtų sveikatos sutrikimų.<br>123rf.com nuotr.
Magnetinio rezonanso tomografijos tyrimo metu vartotas skystis ne vienam žmogui sukėlė rimtų sveikatos sutrikimų.<br>123rf.com nuotr.
Kontrasto skystis smarkiai sutrikdė garsaus aktoriaus Chucko Norriso žmonos Genos sveikatą, dėl ko sutuoktiniai į teismą padavė 11 vaistų gamintojų.<br>Scanpix nuotr.
Kontrasto skystis smarkiai sutrikdė garsaus aktoriaus Chucko Norriso žmonos Genos sveikatą, dėl ko sutuoktiniai į teismą padavė 11 vaistų gamintojų.<br>Scanpix nuotr.
„Omniscan“ uždraustas Europos Sąjungoje, nes jo veiklioji medžiaga gadodiamidas yra laikoma pavojinga.<br>Wikipedia.org nuotr.
„Omniscan“ uždraustas Europos Sąjungoje, nes jo veiklioji medžiaga gadodiamidas yra laikoma pavojinga.<br>Wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 9:08 PM, atnaujinta Jul 6, 2018, 4:50 PM

Iškart po tyrimo vyras teigė pradėjęs jausti jam trukdančius užmigti anksčiau nepasireikšdavusius skausmus.

Taip pat jis skundėsi negalėjimu susitelkti, jautrumu garsams ir tuo, kad visiškai dingo erekcija.

Nors po tyrimo praėjo jau pusmetis, pasekmės vilnietį kamuoja iki šiol.

Dėl visų savo bėdų nepanoręs savo tikrojo vardo ir pavardės viešinti vilnietis, pavadinkime Edgaru, kaltina tyrimo metu naudotą kontrasto skystį „Omniscan“, kuris nuo šių metų vasario uždraustas Europos Sąjungoje, taigi ir Lietuvoje.

Dar daugiau – pasirodo, kad tas pats skystis smarkiai sutrikdė garsaus aktoriaus Chucko Norriso žmonos Genos sveikatą, dėl ko sutuoktiniai į teismą padavė 11 vaistų gamintojų.

Nepasiūlė gerti daug vandens

Edgaras pasakojo, kad jo bėdos prasidėjo prieš pusmetį, 2017 metų gruodį, kuomet jis darėsi galvos magnetinio rezonanso tyrimą viename sostinės diagnostikos centre ir jam buvo į veną suleistas kontrasto skystis „Omniscan“.

„Buvo duotas užpildyti lapas, bet niekas nesupažindino ir nepaaiškino kas yra kontrasto skystis ir ar man jis būtinas.

Maniau, kad tai – nieko pavojingo. Bet vos pradėjus leisti skystį į veną pajutau jausmą, lyg būtų užsidegusi visa ranka ir stiprų skausmą. Iškart apie tai pasakiau darbuotojai. Ji nuramino: „Tuoj viską paaiškinsiu“ ir toliau leido skystį.

Niekas taip pat nepaaiškino, kad turiu gerti daug vandens po tyrimo“, – teigė Edgaras.

Grįžęs namo vyras pradėjo naršyti internete ir domėtis, ką gi jam tyrimo metu leido į veną. Pacientas sužinojo, kad tai buvo kontrasto skystis, pagamintas iš sudėtinės cheminės medžiagos, kurios pagrindą sudaro retasis žemės metalas gadolinis (Gd).

Tam, kad gadolinis pasišalintų iš organizmo, kai kuriuose interneto šaltiniuose rekomenduojama iškart prieš ir po procedūros gerti kuo daugiau vandens. Tą vyras pradėjo daryti tik antrą dieną po procedūros.

Edgaras taip pat išsiaiškino, kad leidžiant kontrastinę medžiagą negalima turėti prie kūno jokių metalinių ar elektronikos prietaisų: papuošalų, laikrodžių, sagų ir pan.

„Po tyrimo supratau, kad turėjau kelnėse apie 3 metalines seges. Nebuvau dėl to nuodugniai patikrintas“, – skundėsi vilnietis.

Jausmas – lyg kaltų plaktuku per smegenis

Nemaloniais potyriais medicinos diagnostikos centre Edgaro bėdos nesibaigė.

„Po 2-3 dienų pradėjau jausti draskantį deginimą kojose ir ne tik jose, trukdantį užmigti, skausmą įvairiose kaulų, sąnarių vietose (ko niekad anksčiau nesu jautęs), tam tikrą stingimą kai kur kauluose.

Taip pat pradėjau jausti smegenyse keistą jausmą, lyg kas kaltų plaktuku, sujautrėjimą garsams. Sutriko koncentracija, mąstymo galimybės, atsirado momentais užeinantis galvos skausmas.

Ligi šiol jaučiu visus išvardintus šalutinius poveikius. Be to, dabar dar atsirado ir tam tikras drebulys, kamuoja jausmas lyg turėčiau temperatūros, nors jos neturiu.

Taip pat pastebėjau, kad visiškai dingo erekcija – jokių gyvybės ženklų“, – vardijo bėdas vilnietis.

Nukentėjusieji buriasi į grupes

Toliau ieškodamas informacijos internete vyras sužinojo, kad nuo 2018 metų vasario Europoje šis preparatas neteko licencijos kaip per daug pavojingas pacientams.

„Jo buvo rekomenduojama nevartoti jau nuo šių metų kovo. Visame pasaulyje sveikatos organizacijoms darant naujus tyrimus paaiškėjo, kad tas retasis metalas gadolinis lieka smegenyse, kauluose, audiniuose.

Žmonės dėl to tampa net invalidais, visą gyvenimą kenčia žiaurius poveikius, nes to metalo neįmanoma pašalinti iš organizmo.

Organizmas jį priima kaip kalcį. Jo taip pat aptinkama daug kartų daugiau, negu leistina, pacientų šlapime, kraujyje, žmones tiriant net praėjus daugybei metų po procedūros.

Yra angliškos grupės su daug žmonių, kurie nuo to nukentėjo ir, kurie patyrė tuos pačius šalutinius poveikius“, – pasakojo Edgaras.

Žinomo aktoriaus žmona vos nenumirė

Domėdamasis plačiau vyras sužinojo ir tai, kad garsus filmų aktorius Ch.Norrisas padavė preparato gamintojus į teismą todėl kad jo žmona Gena per savaitę gavo 3 dozes pavojingojo skysčio ir dėl to smarkiai apsinuodijo bei vos nenumirė.

Kaip rašo interneto naujienų svetainė „Forbes“, 2012 metų pabaigoje G.Norris pradėjo jausti smarkų širdies plakimą ir intensyvias karščio bangas organizme po to, kai per 8 dienų laikotarpį jai buvo atlikti trys magnetinio rezonanso tyrimai.

Nepaisant daugybės apsilankymų ligoninėse aktoriaus žmonos sveikata toliau sparčiai blogėjo, kol ji neišvyko į Kiniją, kur ją gydė tokiais alternatyviais gydymo būdais, kaip chelatų ir kamieninių ląstelių terapija.

Nors G.Norris sveikata pagerėjo, ji, kaip teigiama, vis dar kartais jaučia spazmus rankose ir, kaip pati sakė, jausmą, „tarytum per stuburą vedžiotų karštu žarstekliu“.

Edgaras mano, kad magnetinio rezonanso tyrimas yra išties pavojingas sveikatai. Esą nors ne visada iškart pasireiškia šalutiniai poveikiai, tai ilgainiui paveikia kiekvieno žmogaus, kuriam darė panašų tyrimą, sveikatą.

„Darant tų tyrimų dar daugiau, gadinama sveikata dar labiau, kai kas tampa net neįgaliais“, – įsitikinęs vyras.

Atsakymas kelia šypseną

Iškart po to, kai pasireiškė šalutiniai poveikiai, vyras elektroniniu paštu nusiuntė skundą diagnostikos centrui, kuriame jam buvo suleista daug kančių atnešusio kontrasto skysčio.

Diagnostikos centro vadovo atsakyme nurodoma, kad pagal turimą įstaigos dokumentaciją diagnostikos specialistai nenustatė, kad atliekant magnetinio rezonanso tomografijos tyrimą naudota kontrastinė medžiaga „Omniscan“ būtų sukėlusi šalutinį poveikį. Taip pat rašoma, kad nebuvo nustatyta jokių kontrastinės medžiagos leidimo procedūros incidentų.

Toks atsakymas vyrui kelia šypseną. Esą kaip diagnostikos centro atstovai gali geriau už patį pacientą žinoti apie patirtą šalutinį poveikį, jo net neištyrę.

Taip pat atsakyme pacientui nurodyta, kad iš esmės bet koks kontrastinės medžiagos žinomas šalutinis poveikis yra trumpalaikis ir nesukelia išliekamų neigiamų pasekmių, jeigu paciento inkstų funkcija pakankama.

„Jūsų atveju inkstų funkcija nebuvo sutrikus (su siuntimu buvo pateikti tyrimų rezultatai apie inkstų funkciją), todėl inkstai iš esmės visą kontrastinę medžiagą iš Jūsų organizmo turėjo pašalinti per 24 val.“, – skelbiama diagnostikos centro atsakyme.

Atsakyme taip pat nurodyta, kad po tyrimo nėra būtina gerti vandens. Esą „Omniscan“ gamintojas kontrastinės medžiagos dokumentacijoje tai nenurodyta.

Ketino paduoti į teismą

Po šio įvykio vyras planavo kontrasto skystį leidusį diagnostikos centrą paduoti į teismą, bet to nepadarė patartas advokatų, kurie sakė, kad teisybę įrodyti būtų sunku.

Paklaustas, kaip jaučiasi dabar, Edgaras sakė, kad pakeitus mitybą į augalinę ir atlikus įvairias organizmo valymo procedūras, sveikata pagerėjo, bet visiškai neatsistatė.

„Ant kaklo dvejose pusėse padidėjo limfmazgiai, bet tikiuosi, kad tai – organizmo valymosi procesas ir ilgainiui tai praeis, nes apie vieną iš tokių šalutinių poveikių taip pat teko skaityti amerikietiškose „Facebook“ grupėse, kuriose buriasi žmonės, nukentėję nuo procedūros su gadolinio metalo skysčiu“, – teigė Edgaras.

Erekcija, anot pašnekovo, atsistatinėti pradėjo maždaug po 3 savaičių, dar nė nepakeitus mitybos.

„Bet iki tol išvis nebuvo problemų su ja, o po tyrimo buvo taip dingusi, kad jokių gyvybės ženklų nebebuvo. Ir 100 procentų taip nutiko dėl tyrimo. Bet čia tik vienas iš daugybės šalutinių poveikių“, – sakė Edgaras.

Į klausimą, ar po magnetinio rezonanso tyrimo išsityrė pakartotinai sveikatą, Edgaras teigė jokių tyrimų nedaręs ir neketinantis daryti, nes visiškai prarado pasitikėjimą medicinos struktūromis.

Sustabdytas preparato galiojimas

„Omniscan“ yra tik diagnostikai vartojamas preparatas. Jo veiklioji medžiaga yra gadodiamidas.

Šis preparatas naudojamas kontrastui sustiprinti, atliekant galvos ir nugaros smegenų bei kitų kūno sričių magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimą.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė spaudai Aistė Tautvydienė, paklausta, ar Lietuvoje kontrasto skystis „Omniscan“ tebėra legalus, atsakė, kad jis mūsų šalyje nebenaudojamas.

„Nuo 2018 m. sausio 25 d. Tarnybos viršininko įsakymu buvo sustabdytas vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra veikliųjų medžiagų gadodiamido ir gadopenteto rūgšties, registracijos pažymėjimų galiojimas“, – sakė A.Tautvydienė, patikslinusi, kad pernai gruodį, kai Edgarui buvo suleistas „Omniscan“, šis vaistas dar buvo registruotas LR vaistinių preparatų registre.

Dabar, anot pašnekovės, skandalingasis kontrastinis skystis atliekant tyrimus keičiamas kitu kontrastiniu skysčiu, kurio sudėtyje yra kita veiklioji medžiaga.

Paprašyta pakomentuoti Edgarui susiklosčiusią situaciją A.Tautvydienė pastebėjo, kad diagnostikos centro darbuotojas, kuris suleido vaistą, turėjo pacientą supažindinti su šalutiniais poveikiais.

„Žmogus netgi turėjo teisę gauti pakuotės lapelį“, – nurodė pašnekovė.

Pasidomėjus, ar pavartojus panašų kontrasto skystį būtina iškart po procedūros gerti daug vandens, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė sakė: „Nei preparato charakteristikų santraukoje, nei pakuotės lapelyje neradome jokio teiginio, kad po procedūros reikia gerti daug vandens“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.