Kodėl sergant pūsleline pavojinga eiti pas dantistą

Sergant lūpų pūsleline jokiu būdu negalima atlikti burnos higienos ar kitų odontologinių procedūrų, tačiau daugelis to nesupranta ir pyksta, kai juos išprašo iš odontologo kabineto, prašant sugrįžti vėliau.

 Net 90 proc. pasaulio gyventojų yra herpeso virusinės infekcijos nešiotojai. <br> 123rf.com nuotr.
 Net 90 proc. pasaulio gyventojų yra herpeso virusinės infekcijos nešiotojai. <br> 123rf.com nuotr.
 Herpetinis stomatitas.
 Herpetinis stomatitas.
 Herpetinis stomatitas.
 Herpetinis stomatitas.
 Herpetinis stomatitas.
 Herpetinis stomatitas.
 Herpetinis stomatitas.
 Herpetinis stomatitas.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 21, 2018, 2:28 PM

Dėl šios priežasties burnos higienistė Erika Volochovičiūtė pasidalino žiniomis, kodėl negalima lankytis odontologijos klinikose turint herpeso virusą, kaip jo išvengti bei gydyti.

Užklumpa netikėčiausiu metu

Net 90 proc. pasaulio gyventojų yra herpeso virusinės infekcijos nešiotojai. Paprastai ši liga pasireiškia susilpnėjus imunitetui peršalimo metu arba nuo streso. Ji užklumpa pačiu netikėčiausiu ir netinkamiausiu laiku, tad išvengti jos beveik neįmanoma.

„Herpes pasireiškia organizmui ginantis nuo virusų, iš pažeistų ląstelių formuojasi pūslelės, kurioms pratrūkus virusas gali patekti ir ant kitų kūno vietų. Taip gali atsirasti naujų pažeidimų, kyla pavojus užkrėsti kitus.

Dažniausiai virusas perduodamas glaudaus kontakto (bučiuojantis, liečiant pažeistą odą) su sergančiu žmogumi metu arba oro lašeliniu būdu“, – teigė burnos higienistė.

Pasak jos, dalis pacientų yra įsitikinę, kad nedideliuose burbuliukuose ant lūpos nėra nieko baisaus ir tai neįtakos jų sveikatos, visgi tokia nuomonė yra klaidinga.

Herpetinis stomatitas – pasekmė

Tokios procedūros kaip ėduonies gydymas, dantų rovimas, profesionali burnos higiena yra negalimos esant pūslelinei.

„Daugumos odontologinių procedūrų metu yra mechaniškai pažeidžiami audiniai, taip virusas lengvai prasiskverbia į vidų. Virusui patekus į burnos gleivinę, kaip pasekmė gali išsivystyti herpetinis stomatitas, kurio metu žaizdelėmis pasidengia ne tik lūpos, bet ir visa burnos gleivinė.

Atsiranda burnos deginimas, skausmas valgio metu, diskomfortas. Herpetinio stomatito gydymas užtrunka ilgiau: nuo kelių mėnesių iki pusės metų.

Nustačius diagnozę skiriami antivirusiniai vaistai – tabletės, kurios yra geriamos 5-7 dienas. Taip pat patartina naudoti ir antiseptinius skalavimo skysčius su chlorheksidinu 0,12%, druskos tirpalus, ramunėlių bei medetkų antpilus, imuninę sistemą stiprinančius preparatus.

Be to, esant temperatūrai rekomenduojama gerti vaistinius preparatus nuo karščiavimo, o opas burnos gleivinėje tepti specialiais tepalais su chlorheksidinu ir hialuronu“, – pabrėžė E.Volochovičiūtė.

Pasitaiko piktų pacientų

Taigi, gydytojui odontologui arba burnos higienistui atsisakius atlikti procedūrą identifikuojant pūslelinę, nevertėtų ant jo pykti. Per dieną ateina maždaug 14 pacientų ir vienas būna su herpeso virusu.

Burnos higienistės teigimu, esant herpio infekcijai ir atliekant odontologines procedūras rizika, kad infekcija išplis siekia beveik 100 proc. Virusas gali patekti į burnos gleivinę ar net į nosį.

Be to, atliekant profesionalią burnos higieną, naudojant ultragarsinį skalerį yra skleidžiamas aerozolis, todėl oro lašeliniu būdu virusu gali užsikrėsti šalia esantys žmonės bei kiti pacientai.

Gydymas ir prevencija

Atsiradus pūslelinei geriausia iš karto kreiptis į specialistus, kad patvirtintų diagnozę. Veiksmingiausias gydymas yra parenkamas individualiai.

„Dažniausiai tai yra priešvirusiniai vaistai, jeigu pažeista burnos gleivinė, tada skiriami antiseptiniai skalavimo skysčiai: dažniausiai su veikliąja medžiaga, vadinama chlorhekaidinu. Taip pat galima skalauti druskos tirpalais, ramunėlių ir medetkų antpilas.

Būtina laikytis burnos higienos: vakare prieš dantų valymą šepetėliu reikia išvalyti tarpdančius siūlu ir tarpdančių šepetėliais.

Naudojant dantų šepetėlį stengtis išvalyti visą dantų paviršių bei nepamiršti liežuvio. Kai tik pūslelinė išnyksta, reikėtų pakeisti seną dantų šepetėlį į naują, kad išvengtumėte pasikartojančio užsikrėtimo. Po savaitės galima tęsti odontologines procedūras“, – sakė E.Volochovičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.