Svarbu žinoti: 6 požymiai, įspėjantys apie kepenų veiklos sutrikimą

Kepenys atlieka labai svarbias funkcijas mūsų organizme. Jos gamina gyvybiškai svarbius baltymus, dalyvauja cukraus ir riebalų medžiagų apykaitoje, reguliuoja imuninę ir hormonų sistemas. Taip pat jos padeda virškinti ir yra svarbiausias organas, išvalantis iš organizmo nuodingąsias medžiagas.

 Pagrindinės ligos susijusios su kepenimis yra hepatitas, cirozė, riebaus maisto arba alkoholio vartojimo sukeltos ligos.<br> 123rf.com nuotr.
 Pagrindinės ligos susijusios su kepenimis yra hepatitas, cirozė, riebaus maisto arba alkoholio vartojimo sukeltos ligos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 1, 2018, 4:13 PM

Pagrindinės ligos susijusios su jomis yra hepatitas, cirozė, riebaus maisto arba alkoholio vartojimo sukeltos ligos.

Hepatitas C, dar vadinamas tyliąja epidemija, nes daugelis žmonių nežino, kad juo serga. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet nustatoma 3–4 milijonai naujų hepatito C susirgimo atvejų. Hepatito C virusas pažeidžia kepenis, sukeldamas uždegimą, kuris gali progresuoti į kepenų cirozę.

Cirozė – lėtinė kepenų liga, kurikos metu nyksta normali kepenų struktūra, sutrinka kraujotaka per kepenis ir vystosi jų nepakankamumas. Pasak specialistų, pacientai, sergantys kepenų ciroze, patiria didžiulę vėžio, dėl kurio vėliau gali prireikti šio organo transplantacijos, riziką.

Alkoholio atsisakymas, fizinis aktyvumas ir sveika mityba yra geriausios prevencinės priemonės nuo kepenų ligų.

Pažeistos kepenys gali sukelti rimtų sveikatos problemų, todėl yra labai svarbu žinoti simptomus ir juos laiku pastebėjus nedelsiant imtis priemonių, rašė prevention.com.

1. Pilvo skausmai

Kepenys apima didžiąją pilvo ertmės dalį, tad pilvo patinimas ir skausmai gali įspėti, jog kepenys yra pavojuje. Tai kartais atsiranda ir dėl skysčių kaupimosi pilvaplėvės ertmėje. Susikaupę skysčiai bei tulžies latako užsikimšimas gali sukelti dar rimtesnę problemą – cirozę.

2. Gelta

Pageltę akių obuoliai, pirštai, liežuvis ir oda byloja apie tai, kad organizme padidėjo bilirubino kiekis. Šis veiksnys pasireiškia gelta, požymiu, įspėjančiu, kad kepenų veikla yra sutrikusi. Be to, patamsėjęs šlapimas ir pašviesėjusios išmatos irgi yra geltos simptomai.

3. Sąnarių skausmas

Klivlando klinikos kepenų ligų specialistė Jamile Wakim–Fleming nurodė, kad artrito tipo sąnarių skausmas, pykinimas, vėmimas, nuovargis ir apetito stoka yra visi tarpusavyje susiję kepenų ligos požymiai, ypatingai autoimuninio hepatito. Jo metu imuninės sistemos ląstelės kovoja prieš nuosavas kepenų ląsteles.

4. Dėmės ant odos

Jei kepenys netinkamai valo kraują, šalia odos paviršiaus gali pasireikšti kraujo krešėjimas. Dėl šios priežasties susidaro dėmės, dažniausiai jos atsiranda ant krūtinės ir liemens.

5. Sumišimas

Anot J.Wakim-Fleming, dėl ligos paveiktų kepenų varis pradeda kauptis kraujyje ir smegenyse. Tai gali sukelti požymius, panašius į Alzheimerio ligos, vienas jų – sumišimas. Specialistė pridūrė, kad tai labiau byloja apie pažengusią kepenų ligą.

6. Raumenų išsekimas

Padidėjęs pilvas, patinusios kulkšnys, bet plonos ar silpnos rankos bei kojos gali būti dėl skysčių disbalanso, kurį neretai sukelia sergančios kepenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.