Netikėta 38-erių Donato aklavietė: klastinga liga plėtėsi, o medikai nepriėmė

Literatūroje apie Laimo ligą teigiama, jog tai sunki, dažnai pasekmių visam gyvenimui paliekanti liga, o jos gydymo efektyvumas priklauso nuo ankstyvos ligos diagnostikos.

D.Janutis buvo patekęs į aklavietę: liga plėtėsi, medikai nepriėmė, o draudikams reikėjo pažymos.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
D.Janutis buvo patekęs į aklavietę: liga plėtėsi, medikai nepriėmė, o draudikams reikėjo pažymos.<br>A.Švelnos (panskliautas.lt) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintautas Subačius, Panskliautas.lt

Aug 14, 2018, 5:01 PM

Tačiau vasarą patekti pas Panevėžio medikus beveik neįmanoma. Ramygalietis dėl to galėjo ne tik sveikatos netekti, bet ir draudimo negauti. Jį išgelbėjo tik privati medicina.

Įtarė klastingąją bakteriją

Liepos pradžioje Panevėžio rajone, Ramygaloje, gyvenantis 38 metų Donatas Janutis pajuto keistus negalavimus: pradėjo skaudėti sąnarius ir galvą, ėmė silpnumas, pakilo temperatūra, vyras tapo apatiškas ir mieguistas.

„Niekada nebuvau didelis miegalius, bet dabar galiu ištisas dienas vartytis lovoje ir nesikelti“, – pasakojo ramygalietis.

D.Janutis teigė įsisiurbusios erkės nė nepastebėjęs, niekur ant kūno nebuvo ir vieno iš dažniausių Laimo ligos simptomų – didelės raudonos dėmės.

Vis dėlto iš kitų požymių įtaręs, jog pasigavo Laimo ligą, vyras kreipėsi į Panevėžio rajono poliklinikoje dirbančią šeimos gydytoją. Ji sutiko su paciento būgštavimais ir išrašė jam siuntimą į Infekcinių ligų ligoninę.

Po pusantro mėnesio

„Išsiaiškinau, kad ten tyrimo dėl Laimo ligos turėčiau laukti mėnesį, o dar kita tiek keliautų atsakymas, todėl neliko nieko kita daryti, kaip kreiptis į privačią kliniką“, – sakė D.Janutis.

Už paslaugą ramygalietis sumokėjo 23 eurus, o netrukus jis turėjo ir tyrimo rezultatus.

Vyriškio nuogąstavimai, kad serga Laimo liga, pasitvirtino.

Turėdamas atsakymą D.Janutis vėl kreipėsi į šeimos gydytoją, ši vėl išrašė siuntimą į Infekcinių ligų ligoninę.

Tačiau šios gydymo įstaigos registratūroje išgirdo, kad artimiausias apsilankymas pas gydytoją infektologą yra tik po pusantro mėnesio.

Nusistebėjęs priėmimo terminais, pacientas išgirdo paaiškinimą: trūksta gydytojų. Tačiau jis juk dėl to nekaltas.

„Nesuvokiu, kaip taip gali būti. Juk man nuo tokio pasakymo nepagerės sveikata“, – stebėjosi jaunas vyras.

Anot jo, visur rašoma, kad svarbiausia kuo greičiau nustatyti Laimo ligą ir pradėti jos gydymą. Tuomet persirgus sumažėja išliekamųjų reiškinių galimybė. Dabar gi iki gydymo Infekcinių ligų ligoninėje pradžios praeitų pustrečio mėnesio, o per tą laiką gali būti įvairiausių komplikacijų.

Dėl draudimo išmokos reikėjo dar vieno tyrimo

Viena išeitis vis dėlto buvo. Kadangi liga nustatyta privačiai, šeimos gydytoja jam galėjo išrašyti antibiotikų ir taip pradėti gydymą nelaukdama infektologų įsikišimo.

Tačiau buvo dar viena bėda.

Tokiu būdu gydydamasis D.Janutis galėjo negauti draudimo išmokos.

Vyras yra apsidraudęs sveikatos draudimu, jis galioja ir Laimo ligai. Pagal draudimo sąlygas, reikia dar vieno – sudėtingesnio Laimo ligos tyrimo. Tą tyrimą, kaip jis iš pradžių suprato, gali padaryti tik valdiškoje ligoninėje.

Kol jis ten po pusantro mėnesio bus priimtas, kol gers antibiotikus ir galbūt sveiks, keisis ir kraujo sudėtis. Po ilgesnio laiko padarytas tyrimas rodys visai kitokius – geresnius rezultatus, ir draudimo jau galbūt nebeišmokės.

O kam tada draustis, jei bėdai prispyrus negauni išmokos?

Vyriškis sakė sausio pradžioje apsinuodijęs tris paras gulėjo ligoninėje ir greitai gavo 140 eurų išmoką. Jau vasarą jis besimaudydamas persidūrė koją ir taip pat labai greitai gavo 100 eurų išmoką. Bet dabar jis baiminosi, kad draudimo kompanija gali mandagiai pavaryti šalin, ir tik todėl, kad nemokama medicina – lyg apatinė girnapusė – niekur neskuba.

Užmokėjus laukti nereikėjo

Galop D.Janutis išsiaiškino, kad antrąjį tyrimą galima irgi nusipirkti privačioje klinikoje.

Ten jam buvo atliktas tyrimas imunoglobulino antikūnų kiekiui kraujyje nustatyti. Už dvigubą tyrimą ramygalietis sumokėjo beveik 61 eurą ir po trijų dienų gavo atsakymą.

„Dabar jau viskas gerai, gydymas paskirtas, gavau pažymą ir nunešiau draudikams. Jiems beliko tik apskaičiuoti išmoką“, – pasidžiaugė vyriškis.

Problemą išspręsti jam padėjusi šeimos gydytoja Danutė Pajėdienė. Ji pati paskambinusi į Infekcinių ligų ligoninę ir susitarusi dėl priėmimo. Ten pacientui buvo išrašyti vaistai bei išduota pažyma draudikams.

Medikų atsakymas: skubėti niekur nereikia

Infekcinių ligų ligoninės vadovas Eugenijus Preidis atostogavo, o jį pavaduojanti gydytoja Violeta Dambrauskienė bet ką komentuoti atsisakė.

Medikė pareiškė, kad jų ligoninė priskirta Respublikinei Panevėžio ligoninei ir ką nors pasakyti be atstovo ryšiams su visuomene žinios negalinti.

Galiausiai aplinkiniu keliu atskriejo tos pačios gydytojos komentaras. Į klausimą, ar delsimas sergant Laimo liga nepavojingas, ar laikui einant liga neprogresuoja, V.Dambrauskienė atsakė plačia teorine dalimi.

„Pagal simptomus Laimo ligą nustatyti yra labai sunku, nes apima daug sistemų. Jos eiga apima tris stadijas, kurios gali pasireikšti vis kitais simptomais.

Esant pirmai stadijai dažniausiai stebime didelę raudoną dėmę, kuri atsiranda praėjus 2–3 savaitėms po erkės įsisiurbimo. Vėliau būdingi sąnarių skausmai, nervų sistemos pakitimai. Šie simptomai gali išryškėti ir po kelerių metų.

Tirdami mes ieškome ne bakterijų, o žmogaus organizme susidarančių specifinių antikūnų. Ankstyvieji M klasės antikūnai susidaro ne anksčiau kaip po trijų savaičių nuo erkės įsisiurbimo. Kadangi bakterijos dauginasi labai lėtai, liga irgi progresuoja labai lėtai.

Į būtinosios pagalbos sąrašą Laimo liga neįtraukta, todėl tokie pacientai infektologo konsultacijos registruojami planine tvarka. Šiuo metu nusistovėję ištyrimo terminai ligos progresavimui įtakos neturintys. Jeigu pacientas išsityrė privačioje klinikoje, gydymą gali skirti šeimos gydytoja. Tolesniam ligos gydymui, sekimui, tyrimui, gydymo metodikai ir yra planinė konsultacija“, – pateikiama V.Dambrauskienės komentare.

Kalčiausia vasara?

Į klausimą, kodėl susidarė tokios eilės, V.Dambrauskienė atsakė, jog eilių pailgėjimą lėmė vasaros sezonas, padažnėjusios infekcinės ligos, padažnėję viduriavimai, karščiavimai, profilaktiniai vaikų prieš mokyklą ar darželį patikrinimai.

Į klausimą, ar dėl neadekvataus gydymo pacientui nenukentės draudimo išmoka, V.Dambrauskienė atsakė lakoniškai, jog tai spręs draudimo kompanija.

Šeimos gydytoja D.Pajėdienė tepasakė, kad ši istorija baigėsi gerai, ramygaliečiui paskirtas gydymas.

Į „Panevėžio kraštą“ dėl ilgų eilių Infekcinių ligų ligoninėje šią vasarą kreipėsi ne tik šis pacientas. Dvi Laimo ligos kankinamos moterys papasakojo apie panašias savo bėdas, tačiau dar ketina palaukti ir niekur nesikreipti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.