Beyonce papasakojo apie nėštumo metu patirtą siaubą

Kiekviena besilaukianti moteris nėštumo metu nerimauja dėl savo ir įsčiose besivystančio vaisiaus sveikatos, bijo, kad gimdymo metu nekiltų komplikacijų. 36-erių metų scenos dievaitė Beyonce bijojo to paties. Deja, moteriai besilaukiant dvynukų Rumi ir Sir teko ištverti itin sudėtingus išbandymus.

 Nėštumo metu Beyonce išsivystė preeklampsija.<br>„Instagram“ nuotr.
 Nėštumo metu Beyonce išsivystė preeklampsija.<br>„Instagram“ nuotr.
 Nėštumo metu Beyonce išsivystė preeklampsija.<br>„Instagram“ nuotr.
 Nėštumo metu Beyonce išsivystė preeklampsija.<br>„Instagram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 18, 2018, 12:24 PM

Atlikėja „Vogue“ žurnalui atskleidė, kad nėštumo metu jai išsivystė preeklampsija – tai būklė iki eklampsijos, kuriai būdingas aukštas arterinis kraujospūdis, pabrinkimai ir baltymas šlapime. Todėl dainininkė daugiau nei mėnesį privalėjo praleisti lovoje.

„Mano ir kūdikių sveikatai kilo pavojus, todėl man skubiai reikėjo atlikti cezario pjūvį. Tai buvo siaubinga patirtis“, – dalijosi patirtimi Beyonce.

Gydytojai manė, kad jai yra toksemija, apsinuodijimas kraujo nešiojamais toksinais, patenkančiais į organizmą iš aplinkos arba susidarančiais pačiame organizme. Visgi galų gale jie nustatė, kad moteris turi preeklampsiją.

Preeklampsija – kas tai?

Pasak Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo instituto, preeklampsija yra staigus kraujospūdžio padidėjimas, kuris gali atsirasti po 20 nėštumo savaičių. Tokia sveikatos būsena gali kelti pavojų tiek besilaukiančioms moterims, tiek jų įsčiose besivystantiems vaisiams.

Kaip womenshealthmag.com rašo, kad preeklampsija paveikia maždaug nuo 5 iki 8 proc. nėštumų. Amerikos akušerių ir ginekologų kolegija pridūrė, kad ši būklė yra pagrindinė gimdyvių ir perinatalinio mirtingumo priežastis, dėl kurios pasaulyje per metus miršta 50-60 tūkst. moterų bei kūdikių.

Preeklampsija dažniausiai pasitaiko per pirmąjį nėštumą, tačiau moterims, kurioms anksčiau ši būklė jau buvo diagnozuota, tikimybė, kad vėlesniame nėštume ji vėl pasireikš, yra 7 kartus didesnė.

Kiti rizikos faktoriai yra nuolatinis aukštas kraujo spaudimas, inkstų ligos, nutukimas ir amžius (moterys virš 40 m. patiria didesnį pavojų).

Kokie preeklampsijos simptomai?

Gydytojos Lakeishos Richardson tvirtinimu, preeklampsija pirmiausia pasižymi aukštu kraujo spaudimu, pavyzdžiui, 140/90.

Kitas svarbus požymis – baltymo padaugėjimas šlapime (proteinurija). Kiti simptomai gali būti veido, rankų ir kojų patinimas, galvos skausmai, suprastėjęs regėjimas ir pilvo skausmas dešinėje pusėje, viršutinėje srityje.

Kodėl preeklampsija tokia pavojinga?

„Moterys su preeklampsija turi didesnę širdies ir kraujagyslių ligų, inkstų ligų, širdies smūgio ir aukšto kraujo spaudimo riziką“, – sakę gydytoja.

Be to, ši sveikatos būklė gali sukelti eklampsiją, kurios metu atsiranda traukuliai, o moters ir jos kūdikio gyvybei kyla didžiulis pavojus. Dėl eklampsijos taip pat gali padidėti ankstyvo gimdymo, sumažėjusio vaisiaus augimo dėl deguonies ir maistinių medžiagų stygiaus ir kūdikio mirties rizika.

Ar tai pagydoma?

Jeigu moteris laukiasi jau 37 savaitę ir turi preeklampsiją, tokiu atveju gydytojai dažniausiai nori kūdikiui padėti gimti dabar pat. Deja, preeklampsija automatiškai neišnyksta, po gimdymo simptomai dar gali tęstis maždaug 6 savaites.

Jei moteris laukiasi trumpiau nei 37 savaites, medikai tada stebi mamos būseną ir vaisiaus širdies ritmą, atlieka kraujo ir šlapimo tyrimus.

Kartais būklė tampa sudėtingesnė ir moteris privalo gulėti ligoninėje, kad būtų atidžiau prižiūrima.

Ankstyva diagnozė gali užkirsti kelią preeklampsijos intensyvėjimui tam, kad būtų išvengta rimtų komplikacijų ir išsaugotos mamos bei kūdikio gyvybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.