Legendinį lenktynininką iš mirties nagų vadavo žmona, bet vien to nepakako

Buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Niki Lauda (69 m.) ir vėl įsivėlė į lenktynes su laiku. Tiktai šį kartą ne trasoje, o operacinėje. Liepos pabaigoje liovėsi funkcionuoti buvusio sportininko plautis. Dėl neatidėliotinos pagalbos iš Ispanijos, Ibisos salos, kur atostogavo, jis atsidūrė Austrijos sostinės Vienos bendrojoje ligoninėje – vėl tarp gyvenimo ir mirties.

Po plaučių persodinimo operacijos sveikstantis buvęs lenktynininkas N.Lauda buvo pasirengęs ir mirčiai.<br>„Scanpix” nuotr.
Po plaučių persodinimo operacijos sveikstantis buvęs lenktynininkas N.Lauda buvo pasirengęs ir mirčiai.<br>„Scanpix” nuotr.
Birgit susipažino su N.Lauda dirbdama jo oro linijų palydove ir tapo jo žmona.<br>„Scanpix” nuotr.
Birgit susipažino su N.Lauda dirbdama jo oro linijų palydove ir tapo jo žmona.<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 1, 2018, 12:38 PM

Garsiojo austro gyvenimas visada buvo tarsi įspūdinga teatro pjesė be laimingos pabaigos garantijos.

Šį kartą N.Lauda gavo donoro plautį. Bet didžiausia jo pastarųjų metų parama, trimis dešimtmečiais jaunesnė antroji žmona Birgit (39 m.), jau yra padovanojusi sutuoktiniui inkstą.

Kai 1976 metų rugpjūčio 1-ąją „Nurburgring“ per Vokietijos didžiojo prizo lenktynes austras pateko į didelę avariją ir užsiliepsnojo jo „Ferrari“, jis tik per stebuklą buvo ištrauktas iš ugnies.

Per avariją lenktynininkas apdegė galvą, o dėl sužalojimų ir toksiškų dūmų vėliau paniro į komą. Gydytojai net spėliojo, ar jis gyvens.

N.Lauda ne tik atsigavo, bet ir po šešių savaičių, praleidęs dvejas Didžiojo prizo lenktynes, vėl grįžo į trasą. Nuo to laiko pradėjo nešioti raudoną kepuraitę. Ji tapo neatsiejama N.Laudos įvaizdžio dalimi.

Bet skaudžios šios avarijos pasekmės austrą, įtrauktą į tarptautinę automobilių sporto šlovės alėją, pasivijo dabar.

Kai liepos pabaigoje nustojo funkcionuoti N.Laudos plautis, jo brolis gydytojas Florianas nenustebo. Medikas tai jau seniai numatė: „Mačiau Niki per televiziją. Kalbėdamas brolis kažkaip keistai kosėjo.

Paskambinau jam ir perspėjau: „Nežaisk su tuo.“ Aš prieš pusę metų Maljorkoje buvau pasičiupęs panašų gripo virusą. Daug mėnesių jaučiausi nusilpęs, turėjau vartoti antibiotikus. Su tokiomis ligomis nevalia juokauti. Tačiau mano brolis nuskrido ilsėtis į Ibisą.“

Pasak Floriano, jo brolis manė, kad liga sušvelnės dėl tenykščio šilto klimato.

„Ir iš Ibisos jis išskrido pats, žinoma, su antruoju pilotu. Su Niki susitikau, kai jis automobiliu atvyko į Vienos bendrąją ligoninę. Dėl bronchito, plaučių uždegimo taip stipriai pablogėjo jo sveikata, kad jam nedelsiant reikėjo plaučio transplantacijos“, – pasakojo Florianas.

Plaučių uždegimas buvo pernelyg sunkus – 20 dienų užsitęsęs gripas tapo kone mirtinas.

Legendinio „Formulės 1“ lenktynininko, kuris prieš tai patyrė širdies infarktą ir kuriam buvo įstatytas stentas, gyvybė atsidūrė pavojuje.

Iki plaučio persodinimo operacijos N.Lauda buvo prijungtas prie dirbtinės širdies ir plaučių aparato, iš kurio deguonis pumpuojamas į kraujotaką ir širdį.

Didelėmis pastangomis N.Lauda dar galėjo kalbėti, bet kvėpuoti – ne.

Lentynininkas, kuris visada bendraudavo telefonu, draugams parašė: „Šiuo metu nesu pasiekiamas. Pranešiu. Niki.“

Prieš tai buvęs lenktynininkas dar surengė prie savo lovos konferenciją telefonu. N.Lauda norėjo parduoti jam priklausančias oro linijos „Laudamotion“ akcijas.

„Jis norėjo viską sutvarkyti – mat nebuvo aišku, kaip pakryps jo sveikatos reikalai. Jis neatmetė ir to, kad gali mirti“, – neslėpė jo brolis Florianas.

Kokia prasta buvo N.Laudos sveikatos būklė, žinojo tik jo šeima. Prie jo lovos sėdėjo žmona Birgit ir vienas sūnų. Dėl savojo Niki sutuoktinė aukoja viską.

Birgit susipažino su N.Lauda dirbdama jo oro linijų palydove. Tarp jų įsiplieskė meilė. Nuo 2004-ųjų pora yra kartu.

2005-aisiais ji nedvejodama paaukojo legendiniam lenktynininkui savo inkstą. Pirmasis, paaukotas jo brolio Floriano, nebeatliko savo funkcijų.

Vargu ar gali būti didesnis meilės įrodymas.

2008-aisiais Niki ir Birgit susituokė. Po metų susilaukė dvynių Maxo ir Mios. Santūrumu garsėjanti Birgit budėjo ligoninėje prie vyro lovos.

„Su ja nuolat palaikau ryšį. Mano brolis guli intensyviosios terapijos skyriuje, jam būtina ramybė. Niki vėl turi mokytis kvėpuoti. Suteikiu jam ramybę ir aplankysiu jį po kelių dienų“, – sakė Florianas.

Ir ką jis pasakys?

„Tuos pačius žodžius, kai Niki pabudo po baisios avarijos „Nurburgring“. Tada paklausiau: „Na, kaip jautiesi?“ Jis atsakė: „Gali būti tik geriau.“

Niki turi neįtikėtiną valią. Jis žino, ko nori iš gyvenimo, ir išmoko dėmesį sutelkti tik į esminius dalykus.

Ir žino, kad jau atlaikė viską, kas tik žmogaus jėgoms.

To, ką teko patirti ir atlaikyti mano broliui, nelinkiu jokiam žmogui.

Plaučių transplantacija yra sudėtingesnė nei širdies persodinimas. Gydytojai parodė aukščiausią meistriškumą“, – džiaugėsi N.Laudos brolis Florianas.

Kad legendinis lenktynininkas apskritai gavo donoro plautį, nulėmė ne jo žinomumas. Buvo reikalinga skubi ir neatidėliotina pagalba.

Organo N.Laudai ieškota visoje Europoje, o jis rastas Hamburge, Vokietijoje.

Operacija truko šešias valandas. Krūtinės ląsta buvo atverta tarp aštunto ir devinto šonkaulių. Abu jo plaučiai buvo pašalinti, o donoro vėl iš naujo sujungti su kraujagyslėmis, trachėja ir širdimi.

N.Lauda jau kvėpuoja naujuoju organu. Ar buvusio lenktynininko organizmas priims plautį, parodys laikas.

Jo žmonai Birgit dar teks ilgai nerimauti dėl vyro. Bet moteris žino – jos sutuoktinis yra geležinės valios žmogus.

Ir Florianas įsitikinęs, kad brolis atlaikys ir šį sunkų išbandymą. Ar gali būti kitaip? Juk jis – Niki Lauda!

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.