3 pagrindiniai ženklai, įspėjantys, kad metas pasirūpinti inkstų sveikata

Lėtinė inkstų liga yra pasaulinė visuomenės sveikatos problema, pasireiškianti tokiomis neigiamomis pasekmėmis kaip inkstų nepakankamumas ir pirmalaikė mirtis. Ši liga yra diagnozuota daugiau nei 850 mln. žmonių visame pasaulyje ir yra 8-toje vietoje statistinėje mirties priežasčių lentelėje.

 Inkstų skausmas gali pasireikšti apatinės nugaros dalies skausmu.<br> 123rf nuotr.
 Inkstų skausmas gali pasireikšti apatinės nugaros dalies skausmu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 10:47 AM, atnaujinta Sep 16, 2021, 4:38 PM

Profesorės Ingos Arūnės Bumblytės teigimu, didžiausią lėtinės inkstų ligos riziką turi žmonės, sergantys diabetu, hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat tie, kurių šeimos nariai yra sirgę šia liga.

„Lėtinė inkstų liga gali būti pasekmė persirgto ūminio inkstų pažeidimo. Vien Kauno klinikose nuo 2001 m. iki 2017 m. pacientų, kuriems išsivystė sunkus ūminis inkstų pažeidimas, reikalaujantis pakaitinės inkstų terapijos (hemodializių), skaičius padidėjo daugiau nei 3 kartus.

Mirštamumas nuo ūminio inksto pažeidimo, kai yra reikalinga pakaitinė inksto terapija, išlieka didelis ir viršija 50 proc., o daliai išgyvenusių pacientų inkstų funkcija taip ir neatsistato – vystosi lėtinė inkstų liga ir pacientas palaipsniui tampa priklausomas nuo dializių“, – statistiką įvardija profesorė.

Inkstai atlieka svarbias kūno funkcijas: šalina organizme susikaupusius toksinus ir skysčių perteklių, reguliuoja druskų ir kalio rūgšties koncentraciją, gamina fermentą reniną, kuris palaiko normalų kraujo spaudimą ir konvertuoja vitaminą D, kad jis galėtų duoti naudą organizmui.

Be to, inkstų ligos dažnai vadinamos „tyliosiomis ligomis“, nes dauguma žmonių nežino, kad jų inkstų veikla yra sutrikusi. Todėl kidney.org pateikė kelis įspėjamuosius inkstų ligų požymius.

1. Pakitę šlapinimosi įpročiai

Pats akivaizdžiausias ir dažniausias inkstų nepakankamumo požymis yra šlapinimosi įpročių pasikeitimas. Viena iš inkstų funkcijų yra šlapimo gamyba, todėl šlapinimosi dažnumas, spalva, kvapas, skausmas ar kraujas šlapime rodo, kad metas pasirūpinti savo inkstais.

2. Baltymas šlapime

Inkstų pažeidimas gali sukelti baltymų išsiskyrimą kartu su kraujo ląstelėmis šlapime. Todėl reikėtų kasmet apsilankyti pas gydytoją ir nunešti šlapimo mėginį, kad ištirtų, ar jame nėra kraujo. Ypatingai reguliariai tikrintis turėtų asmenys, sergantys cukriniu diabetu, nes tai yra vienas iš veiksnių, prisidedantis prie inkstų ligų išsivystymo.

3. Apatinės nugaros dalies skausmas

Inkstų skausmas gali pasireikšti apatinės nugaros dalies skausmu. Dar be nugaros skausmo gali atsirasti ir kiti požymiai, tokie kaip pakitęs maisto skonis, apetito stoka, galvos svaigimas ir skausmas, metalo skonis burnoje, nuovargis bei niežėjimas arba bėrimas.

Žmonės su inkstų ligomis taip pat gali sirgti ir anemija, nes inkstai padeda gaminti raudonuosius kraujo kūnelius, o šlapimo takų infekcijos požymiai irgi gali byloti apie inkstų ligą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.