Skausmingi naktiniai mėšlungiai gali būti ir nemalonios ligos požymis

Pirmasis simptomas, kuris turėtų priversti nerimauti, kad galbūt sergame venų varikoze, yra jų išsiplėtimas, LRT TELEVIZIJAI sako kraujagyslių chirurgas dr. Gintaris Vilkevičius.

Sutrikus venų kraujotakai pradeda varginti skausmingi naktiniai mėšlungiai.<br> 123rf nuotr. 
Sutrikus venų kraujotakai pradeda varginti skausmingi naktiniai mėšlungiai.<br> 123rf nuotr. 
Pirmasis simptomas, kuris turėtų priversti nerimauti, kad galbūt sergame venų varikoze, yra jų išsiplėtimas.
Pirmasis simptomas, kuris turėtų priversti nerimauti, kad galbūt sergame venų varikoze, yra jų išsiplėtimas.
Daugiau nuotraukų (2)

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“

Oct 29, 2018, 7:22 PM

„Vėliau, sutrikus venų kraujotakai, atsiranda ir kiti simptomai: kojų skausmas, sunkumas, nuovargis, atsiranda tinimas, taip pat pradeda varginti skausmingi naktiniai mėšlungiai“, – supažindina jis.

Visgi, kaip pabrėžia G. Vilkevičius, dažniausia priežastis, verčianti žmones kreiptis pas kraujagyslių chirurgą, yra estetinė problema – žmonėms nepatinka, kaip atrodo išsiplėtusios venos.

„Tačiau tai tikrai nėra tik su išvaizda susijusi problema – venų išsiplėtimas yra pavojingas dėl savo komplikacijų, kurios gali būti trombinės ir trofinės. Sergant venų varikoze formuojasi trofai, ilgainiui blauzdose gali atsirasti negyjančios žaizdos. Ši liga taip pat gali sukelti kraujavimą ir suformuoti varikozinių mazgų“, – aiškina chirurgas.

Pasak specialisto, reikšmingiausias venų varikozės rizikos faktorius – paveldimumas. „Tačiau pastebėta, kad venų išsiplėtimu dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, tad kitas rizikos faktorius yra amžius. Venų varikozei reikšmingas ir sėslus gyvenimo būdas, nutukimas, nėštumas, piknaudžiavimas sauna“, – kalba G. Vilkevičius.

Specialistas rekomenduoja nešioti specialias kompresines kojines, kurias dėvint rizika susirgti venų varikoze sumažėja. „Taip pat svarbu, kad pacientas būtų aktyvus, vaikščiotų, bėgiotų, plaukiotų, važinėtų dviračiu. Derėtų ir kontroliuoti kūno svorį, per dažnai nesilankyti saunose, vakarais apsipilti drungnu vandeniu, nes šaltis tonizuoja venas“, – LRT TELEVIZIJAI sako jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.